Vrijeme je za manje poznata odredišta
Na popisu se nalaze i države ne toliko popularne kod nas. ...
Muški putnici u zrakoplovima sve teži
Troškovima prometa pridonose i sve teži putnici. ...
Većinu odluka donesenih na Novu godinu zaboravimo
Većina se odlučuje za kretanje, promjenu prehrane i liječničke kontrole ...


Anketa
NALAZITE SE U > Najava zbivanja
3-D streljaštvo izvedenica je FITA natjecanja lukom i strijelom na otvorenom
Objavljeno: 13.06.2017. 10:02  
„European Youth CUP 2017.”u 3-D streljaštvu u Poreču od 9.-14. srpnja 2017.
 „European Youth CUP 2017.”u 3-D streljaštvu  u Poreču od 9.-14. srpnja 2017.

Razvoj 3-D streljaštva

Kako bi se lakše razumjelo 3-D streljaštvo lukom i strijelom, potrebno je znati kako je do njega došlo. 3-D streljaštvo izvedenica je FITA natjecanja lukom i strijelom na otvorenom, koje je nastalo još daleke 1939 godine. Takvo streljaštvo lukom i strijelom na otvorenom razvilo se pak iz sustavnog vježbanja za lov sa strijelom i lukom i vremenom preraslo u sportsko natjecanje. Za razliku od FITA natjecanja lukom i strijelom na otvorenom, gdje su mete ciljne ploče od papira s krugovima, kod 3-D natjecanja gađa se strijelama trodimenzionalne mete; u obliku životinja koje se uobičajeno može loviti u prirodi.

Prve 3-D mete bile su oblikovane od kašaste papirnate mase; danas se te mete u obliku životinja izrađuje od umjetnih tvari. Najčešće su to vjerne imitacije jelena, medvjeda, lisice i vuka pa sve do zeca i drugih malih životinja. 3-D natjecanja postaju sve omiljenija i bilježe veliki porast novih strijelaca. Međunarodne organizacije, koje se bave 3-D natjecanjima lukom i strijelom i organiziraju međunarodne turnire jesu NFAA (National Fels Archery Association), IBO (International Bowhunting Organisation), ASA (Archery Shooting Association), IFAA (International Feld Archery Association) i EAA 3-D (European Archery Association 3-D).

 

Što je to Club 3-D i EAA 3-D?

Godine 1996. utemeljena je Austria 3-D Archery Association. U toj udruzi je osam sportskih klubova streljaštva lukom i strijelom. U EAA 3-D te su godine primljene Hrvatska i Velika Britanija. I dalje raste broj članica udruge: Češka, Mađarska, Slovačka, Švedska i druge.

 

Model završnog natjecanja na Europskom prvenstvu 3-D

Nakon razredbenog natjecanja šest najboljih strijelaca iz svakog razreda natječe se u završnom natjecanju. Gađa se u šest ciljnih ploča s krugovima. Svi strijelci imaju 10 minuta vremena za procjenu nepoznatih udaljenosti. Tijekom tog vremena nije dozvoljen nikakav dogovor s drugim strijelcima ili gledateljstvom. Po isteku tog vremena svakom se strijelcu dodjeljuje startni drveni klin. Nakon danog signala svaki natjecatelj ima minutu vremena za gađanje jednom strijelom. Strijelci ostaju na svojim startnim mjestima, a dva suca i glasnogovornik natjecanja odlaze do ciljnih ploča i objavljuju rezultate.

Rezultati iz razredbenog natjecanja pribrajaju se bodovima u završnom natjecanju i na taj način cijelo natjecanje postaje zanimljivije. Svi finalisti moraju se tijekom natjecanja pa sve do njegovog završetka zadržavati na prostoru završnog natjecanja. Time se želi izbjeći da strijelci koji su završili natjecanje ne bi prenosili ostalim strijelcima u završnom natjecanju podatke o udaljenosti i druge obavijesti.

Ekipno završno natjecanje odvija se na isti način uz manje promjene startnog položaja. Dozvoljeni su dogovori između članova jedne ekipe.

  isprintaj članak