NALAZITE SE U > Vijesti
Iz Vodica isplovilo rekordnih 106 jedrilica
Objavljeno: 13.11.2017. 22:59  
15. regata Jabuka 2017.
15. regata Jabuka 2017.
  • 15. regata Jabuka 2017.

Posada jedrilice Molo Longo Tuttatrieste, sa skiperom Rajkom Kujunđićem, koja je jedrila pod zastavom JK Tijata pobjednik je petnaestog izdanja tradicionalne međunarodne regate krstaša Jabuka 2017.

U organizaciji Jedriličarskog kluba Tijat iz Vodica od 10.-12. studenog 2017. godine održano je petnaesto izdanje najpoznatije i najmasovnije noćne pučinske regate u Hrvatskoj, popularna „Jabuka". Na noćnom startu ispred Vodica u petak u 21 sat postignut je rekord u dosadašnjih 15 pučinskih regata na ruti Vodice – Komorica – Jabuka – Blitvenica – Vodice. U toploj i mirnoj noći start 106 jedrilica bio je veličanstven. Od prijavljenih 106 posada bilo je čak sedamdesetak posto stranih posada, među kojima je bilo najviše čeških i slovenskih posada, zatim slovačkih, austrijskih, njemačkih, mađarskih, talijanskih, nizozemskih, norveških, švedskih, makedonskih...

Oko Jabuke su oplovili i naš aktualni olimpijac Igor Marenić, koji je bio na pobjedničkom brodu, i skijaš Ivica Kostelić, koji je jedrio u klasi Seascape koja je također ostvarila zapaženi rezultat.

Na regatnom polju je bilo zanimljivo iako prognoza ove godine nije predviđala velika uzbuđenja. Komoricu je prva okrenula posada sa jedrilice CleanSport One, drugi je bio Molo Longo, a treća jedrilica Austria One. Do Jabuke se situacija na regatnom polju samo malo promijenila. Jabuku je prva okrenula također jedrilica CleaSport One, nakon nje jedrilica Molo Longo, te zatim jedrilica Ola – Laganini Hvar.

Do povratka u Vodice poredak se promijenio. U 13:19:09 prva kroz cilj prošla je jedrilica Molo Longo Tuttatrieste, desetak minuta iza nje jedrilica ClesnSport One, te nekoliko sati kasnije kao treća po redu jedrilica Ola. Nakon njih u različitim vremenskim razmacima kroz cilj su prošle i ostale jedrilice, a posljednja je ušla u cilj tek sutradan ujutro, nakon skoro 35 sati jedrenja. Od 106 posada tridesetak posada nisu završile regatu. Zbog nedostatka vjetra su odustale i otplovile u najbližu luku.

 

Petnaesto izdanje regate Jabuka je završilo u nedjelju dodjelom nagrada i proglašenjem pobjednika u Hotelu Olympia.

UKUPNI POREDAK

1.         MOLO LONGO TUTTATRIESTE – RAJKO KUJUNĐIĆ – JK TIJAT VODICE

2.         CLEAN SPORT ONE – JIRI KOLANEK – NEWTON YACHT CLUB

3.         OLA – FILIP JURIŠIĆ – LAGANINI HVAR

 

  isprintaj članak