Sadnja jagoda
Stari višegodišnji rasad jagoda zaražen je štetnim kukcima, gljivicama, virusima i nematodama. ...
Sauna ili ipak parna kupelj?
Ipak parna kupelj ima određenu prednost pred saunom. ...


Anketa
Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu (Istra) - bajka koju možete doživjeti
Objavljeno: 01.08.2017. 10:51  
7. Srednjovjekovni festival - Svetvinčenat od 4. - 6. kolovoza 2017.
7. Srednjovjekovni festival - Svetvinčenat od 4. - 6. kolovoza 2017.
  • 7. Srednjovjekovni festival - Svetvinčenat od 4. - 6. kolovoza 2017.

Program festivala je podijeljen u tri tematska dana; petak je Obiteljski dan, subota Dan viteštva, a nedjelja je Dan legendi

U petak, 4. Kolovoza, program festivala prilagođen je ponajviše djeci kada će upravo oni imati prilike pomoći u obrani Kaštela. Dječji program s prikladnim predstavama održavat će se na Placi, Kaštelu Morosini-Grimani te u Loži. Završna točka programa u petak bit će Nebo puno želja u kojoj će svi posjetitelji moći sudjelovati u puštanju lampiona.

Subota je dan namijenjen viteškim borbama kada će vitezovi pokazati svoje vještine, a posjetitelji moći vidjeti srednjovjekovne sprave i uživati u prikazu rada vatrenog oružja. Glavna točka subotnjeg programa je veličanstvena Noćna opsada kaštela u kojoj će sudjelovati preko 250 kostimiranih sudionika.

Nedjelja je Dan legendi, dan kada se uprizoruju dvije najpoznatije savičentske legende – Legenda o vještici Mare te Legenda o nepoznatom konjaniku. Na konjičkom viteškom turniru, snage će odmjeriti konjanici iz redova obitelji Morosini te obitelji Grimani, a za kraj trodnevnog programa festivala priprema se uprizorenje legende o vještici Mare te jedinstveno scensko spaljivanje Kaštela uz pomoć posebnih pirotehničkih efekata.

U osmišljavanju programa Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu sudjeluje oko 250 kostimiranih sudionika iz dvadesetak domaćih i inozemnih udruga, od čega po prvi put na Srednjovjekovnom festivalu prisustvuju Red čuvara grada Zagreba i Kostelska pištola iz Pregrade, Corpo di guardia di Gradara iz Italije, glazbene skupine Holloenek Hungarica iz Mađarske te Trobadorz iz Pule.

Pored bogatog trodnevnog programa posjetitelji će moći doživjeti srednji vijek i kroz Srednjovjekovni sajam, prikaz izvornih starih zanata, napraviti si srednjovjekovnu frizuru, prepustiti se zabavi uličnih zabavljača, iskušati se u gađanju lukom i strijelom, te pogledati gađanje opsadnim spravama, bodežima, sjekirama i kopljima. Moći ćete pogledati srednjovjekovne sprave za mučenje, a bit će predstavljeni i Srednjovjekovni vrtuljak, Kmetski stolac te brojne druge zanimljivosti.

U Kaštelu posjetitelje očekuje svakodnevna ponuda jela, dok će se za ponudu jela u nedjelju pobrinuti ovogodišnji finalisti showa "3, 2, 1 kuhaj", Martin Špaček i Kristijan Benić,  pripremajući ih u jedinstvenom okruženju kaštela.

Posjetitelji ove godine mogu sudjelovati u izradi Najboljeg selfija. Naime, tijekom tri dana održat će se izbor za najbolji selfie sa Srednjovjekovnog festivala. Autori prve tri fotografije s najviše lajkova na društvenim mrežama osvojit će po četiri besplatne karte za igru Escape Castle Svetvinčenat koju mogu odigrati u Svetvinčentu. Svi posjetitelji će uz kupljenu ulaznicu za Srednjovjekovni dobiti poklon bon od 20% popusta na igru Escape Castle Svetvinčenat. Riječ je o jedinstvenoj i interaktivnoj igri u Kaštelu Morosini-Grimani gdje posjetitelji rješavanjem niza zagonetki otkrivaju tajnu tamošnjih legendi te imaju prilike saznati tajnu natpisa koji je nepoznati konjanik ostavio nakon pobjede na konjičkom viteškom turniru u Svetvinčentu.

Organizator je pripremio i nagradnu igru u kojoj se može osvojiti putovanje - Vikend u Gradari (Italija). U tjednu nakon Srednjovjekovnog festivala (7.-13. kolovoza 2017.), svi timovi koji odigraju Escape Castle Svetvinčenat sudjeluju u nagradnoj igri, a oni najspretniji imaju priliku natjecati se u osvajanju ove vrijedne nagrade. Gradara je povijesni talijanski gradić prepun bogate kulturne baštine, a s kojim Općina Svetvinčenat planira bratimljenje krajem godine. 

I ove godine Turistička zajednica općine Svetvinčenat organizira natjecanje za izbor najbolje fotografije sa Srednjovjekovnog festivala. Foto natječaj koji će trajati od 4. do 13. kolovoza 2017. godine.

  isprintaj članak