Berlin: Pij i ne razmišljaj!
Mnogim mladim strancima fućka e za berlinske znamenitosti, ali zato vape za jeftinim njemačkim alkoholom. ...
Divlja svinja osvaja nove površine
Ako koja krmača strada, praščiće posvoji druga. ...


Anketa
NALAZITE SE U > Odredišta
Maturalno putovanje u Španjolsku
Objavljeno: 01.03.2017. 16:09  
Barcelona i Lorett de Mar
Barcelona i Lorett de Mar
  • Barcelona i Lorett de Mar
  • Barcelona i Lorett de Mar

Posjetiti drugu zemlju, obići neke od poznatijih gradova u svijetu, uvijek je izazov kojem zagriženi turisti ne mogu odoljeti. Ako pri tome uspiju ugurati i malo kupovanja još bolje.

 

Napisala: Vanja Pletikosa

 

I mi, maturanti Prve sušačke riječke gimnazije, odlučili smo krenuti u osvajanje svijeta. S riječkom turističkom agencijom Obzor krenuli smo put Španjolske koja je vrlo omiljena među maturantima.

 

Putovanje

Polazak je bio u 9 sati iz Rijeke. Ne zna se tko je bio uzbuđeniji - učenici ili roditelji koji su ih došli ispratiti. Nakon početne gužve i izborenog povoljnog mjesta za sjedenje u autobusu počela je pustolovina. Dolazak u predvečerje u Genovu činio se vrlo brz.

Dalje smo plovili brodom do Barcelone. Autobus je također ukrcan na ogromni brod Majestic, dug 188 metara koji prima 1650 putnika i 760 vozila. Svi smo se smjestili u jednu od 360 četverokrevetnih kabina. Unutarnje kabine nemaju prozora, ali kome trebaju. Dovoljni su nam bili zahod i tuš. Pa ipak nitko nije niti imao namjeru noć provesti u kabini. Izazov su nam bili dva restorana, kafeteria, trgovački centar, diskoteka, bazen, fitness, solarij i centar za hidromasažu. I za djecu su također izgrađeni prostori. Tako je za malu djecu na raspolaganju dvorana za igranje, za malo veću dvorana s video igricama, a za onu najveću (odrasle) igračnica. Tu je i kongresna dvorana. Iako se u Barcelonu stiže već u  popodnevnim satima sljedećeg dana osjećamo se kao na malom krstarenju i žao nam je što plovidba nije trajala malo duže.

 

Drugi dan

U Barceloni smo se smjestili u hotel Condestablo. Nije velik, ali je smještaj sasvim pristojan za hotel s dvije zvjezdice. Čak ima klimatizacijski uređaj, sef i televizor u sobi. Najvažnije je da se nalazi blizu Placa Catalunya odakle se pješice može obići mnogo toga. Centar grada je svakako sam trg Placa Catalunya s kojeg vode nekoliko najvažnijih ulica Barcelone. To su Passeig de Gracia i Catalunya. Predstavljaju spoj glavne arterije suvremenog poslovnog grada i tradicije sa sačuvanom povijesnom jezgrom. Bezbroj terasa s kafićima, galerije, trgovine i palače bivše španjolske aristokracija daju joj poseban ugođaj.

Nakon večere prošetali smo poznatom ulicom La Rambla. Dugačka široka ulica, s drvoredom i šetalištima u sredini, a s obje strane s nizom trgovina, restorana, kafića i hotela. Ugođaj na njoj se mijenja ovisno o dobu dana. Po danu prepuna raznih štandova, za prodaju svega, pa čak i egzotičnih ptica, a po noći sve je podređeno zabavi i odmoru uz šetnju.Tu se čak veoma povoljno može naći smještaj. Avenija počinje na obali s trga na kojem se nalazi spomenik Kolumbu, a završava  na velikom trgu Placa Catalunya. Ulica je podijeljena u pet ulica različitih imena koje čine ovu jedinstvenu tvorevinu. Na njoj se nalazi i ulaz u jednu od tržnica koje vrijedi razgledati.

Šetajući smo stigli do akvarija u kojem, ističm, ima približno 350 različitih vrsta morskih pasa. Čak postoji i dio za mini organizme vidljive prostorijama sa staklenim zidovima, a oko vas na sve strane voda. Čak i odozgo.

Naravno da dan ne završava posjetom akvariju. Slijedi posjet disko klubovima u sklopu trgovačkog centra Mare magnum u luci u blizini Kolumbovog spomenika. Na ulicama ispred diskoteka nude besplatne ulaznice. U nekima je i prvo piće besplatno i zove se piće dobrodošlice. Obično je to čašica tekile ili sangrije koja je španjolsko nacionalno piće. U drugima ćete besplatno piće dobiti nakon prvog plaćenog. Cijena alkoholnih pića kreće se oko 7 eura, a bočica vode stoji 3,5 eura. Inače vodu za piće svi kupuju budući da iz gradskog vodovoda nije za piće ili se čak dobiva iz mora desalinizacijom.

Luda zabava traje sve do ranih jutarnjih sati. Povratak u hotel je taksijem koji nije skup čak ni nama. Pet eura za noćnu vožnju do našeg hotela za četiri osobe, iako se radi samo o nekoliko kilometara udaljenosti, zaista je niska. Dodajmo da Barcelona ima i veoma razvijenu podzemnu željeznicu.

 

Vrijedi vidjeti

Barcelona je veliki grad i zaista se ima što posjetiti pa je program turističkog obilaska naporan. Grad je prepun širokih bulevara, velikih trgova i parkova. Jedan od zaštitnih znakova Barcelone je i trg Placa d’ Espanya s velikom fontanom u središtu. Nalazi se ispred ulaza u sajmeni prostor, a nastao je u ovom obliku 1929. godine zbog održavanja Svjetske izložbe EXPO. Odmah tu se nalaze i čarobne fontane i vodoskoci Montijuic. To je praktično cijela ulica na jednoj nizbrdici s kaskadno raspoređenim fontanama. Posebno lijepo je noću kada su obasjane raznobojnim svjetlima. Tada se čuje i prigodna glazba, pa je ugođaj zaista cjelovit. Jedan od velikih trgova je i Placa de la Sagrada Familia, ispred istoimene katedrale, koju je započeo graditi poznati arhitekt Antonio Gaudi u samo njemu jedinstvenom stilu.

Podsjetimo se, Španjolska je kršćanska zemlja i Barcelona je prepuna crkvi i katedrala. Najstarija je katedrala Barcelona izgrađena u gotičkom stilu. Njena gradnja je započela 1298. godine na ruševinama bazilike uništene 925. godine. Nadograđivana je sve do posljednjeg stoljeća. Navođenje svih ostalih bi zaista bilo zamorno.

Najveći park je Parc de la Citadella u kojem se na svakom koraku može vidjeti kipove poznatih umjetnika i spomenike povijesnim osobama. U samom kompleksu se nalaze i Parlament Katalonije, Muzej geologije i Muzej suvremene umjetnosti. Posjetili smo i Gaudijev park u kojem se nalaze mnoge građevine koje je on projektirao i upravljao izgradnjom.

 

Ne propustiti pogledati

Svakako treba posjetiti El Poble Espanol ili Španjolsko selo. Jedinstven kompleks građevina izgrađenih u raznim stilovima iz čitave Španjolske. Sve te kućice danas su trgovine suvenira, kafići, restorani. Tu se pleše flamenco, karakteristični ples uz zvuke kastanjeta, koje možete kupiti i kao suvenir, pa pokušati i sami plesati. Ulaznica stoji sedam eura.

Barcelona je olimpijski grad budući da su tu 1992. godine održane Olimpijske igre. Mnogi sportski objekti su danas turističke zanimljivosti pa tako možete prošetati Olimpijskim selom, posjetiti Olimpijsku luku i Olimpijski prsten, kompleks sa stadionom i sportskom dvoranom. Možete posjetiti i stadion nogometnog kluba Barcelona Camp Nou u sklopu kojeg je i muzej, te kupiti suvenire vezane za nogomet i Barcu. Ulaz, vjerujte, nije besplatan.

Od mnogobrojnih muzeja obavezno treba posjetiti Fundacio Joan Miro, Museo Picasso i Museu Maritim.

 

Lorett de Mar

Peti dan maturalca otišli smo u poznato obalno turističko središte Lloret de Mar, udaljen dva sata vožnje od Barcelone. Usput smo obišli poznati samostan na Monserratu, u kojem se nalazi poznati kip Crne Bogorodice ispred kojeg se moli za ispunjenje neke želje. Obično zdravlja.

Po dolasku u Lloret smjestili smo se na dva dana u prilično veliki hotel Flamingo.

Nismo mirovali i već smo prvi dan posjetili vodeni park s velikim toboganima i bazenima. Drugi dan smo iskoristili za ponuđene izlete u Gironu, Tossu de Mar. Naravno da je bilo i kupanja i kupovanja. Noćni život je nešto po čemu je ovo mjesto poznato. Ima mnogo hrvatskih turista, pa se hrvatski jezik čuje na svakom koraku. Čak su se i domaćini potrudili naučiti riječi dobrodošlice i pozdrave na našem jeziku. Imali smo sreće i nabasali smo na jednu diskoteku u kojoj se upravo održavao CRO party namijenjen hrvatskim turistima. I cijene su tu bile prilagođene našem džepu te se sve moglo naručiti u pola cijene. Vrijedna ideja koju bi trebali iskoristiti i naši turistički djelatnici pa nešto takvo ponuditi češkim, slovačkim, ukrajinskim ili mađarskim turistima.

 

Povratak

Sedmi dan smo nakon zajutarka, krenuli put domovine. Prvo stajanje je bilo u gradiću Figueras u blizini španjolsko-francuske granice radi posjete muzeju Salvadora Dalia u kojem su izložene razne slike, instalacije i nakit poznatog umjetnika. Drugo zaustavljanje je slijedilo u gradiću Grasse u Francuskoj radi posjete tvornicu parfema Galimard. Naravno da smo kupili mnoge bočice po izuzetno niskim cijenama. Naime, tu je cijena parfema mnogostruko niža negoli u trgovinama, nakon što su dobili neko zvučno ime. Pakirani su u obične bočice i imaju tvornički naziv. Na primjer: šest bočica stoji svega 19 eura ili 30 eura bočica od 100 ml.

Predvečer smo stigli u Cannes. Prošetali smo po gradiću i ispred dvorane u kojoj se održava poznati filmski festival i nastavili dalje do Nice, gdje smo se zadržali oko sat i pol. Iza ponoći smo posjetili Monaco i oni punoljetni su okušali sreću u Monte Carlu. Uslijedio je ulazak u autobus i spavanje sve do Rijeke u koju smo stigli u 14,30 sati.

 

Dobro je znati

Barcelona

Barcelona se nalazi u Kataloniji koja ima svoj parlament i predsjednika. Tu se ostvaruje 25 posto nacionalnog dohotka Španjolske. Veoma je razvijena i ima tri puta manje nezaposlenih od ostatka zemlje. Službeni jezici su katalonski i kastiljanski. Nastala je po legendi prije 4000 godina, kada se Hercules iskrcao iz svoga broda, kojim je stigao iz Afrike. Sa njim su stigli kolonisti na još osam barki. Sada je nastanjuje 4.228.000 stanovnika.

 

Malo španjolskog

Da

Ne no

Dobar dan/jutro buenos días

Dobro veče buenas tardes

Gosp./gđa Señor/Señora

Moje ime je Mi nombre es

Molim, dajte mi Por favor, deme...

Molim Por  favor

Hvala Gracias

Ne razumijem No comprendo

Živjeli Salud!

Dobar tek Buen provecho

Do viđenja Adios

Oprostite Pérdon

Dvokrevetna soba Una habitación (f.) doble

- za 2 osobe  - para dos personas

- za 1 noć/2 dana - para una noche/dos noches

Koliko stoji soba Cuánto cuesta la habitación

Uzimam sobu Me quedo con la habitación

Putujem(o) ujutro Me marcharé/Nos marcharemos

u … sati mañana a las ... horas

Molim račun Quisiera la factura, por favor

Dizalo ascensor (m.)

kupaonica cuarto (m.) de baño

krevet cama (f.)

doručak desayuno (m.)

prtljaga equipaje (m.)

dječji krevet cama (f.) de niño

klima uređaj climatización (f.)

rezervacija reservación (f.)

recepcija recepción (f.)

ključ llave (f.)

Telefon teléfono (m.)

zahod lavabo (m.)

Jelovnik, molim La carta, por favor

 

  isprintaj članak