Sadnja jagoda
Stari višegodišnji rasad jagoda zaražen je štetnim kukcima, gljivicama, virusima i nematodama. ...
Sauna ili ipak parna kupelj?
Ipak parna kupelj ima određenu prednost pred saunom. ...


Anketa
Međunarodni slama land art festival 7.-13. kolovoza u Bilju (Baranja)
Objavljeno: 05.08.2017. 09:25  
Bilje: U znaku zodijaka 12. i 13. kolovoza s ritualnim spaljivanjem
Bilje: U znaku zodijaka 12. i 13. kolovoza s ritualnim spaljivanjem

U razdoblju od 7. do 13. kolovoza, gostujući umjetnici i dobrovoljci udružuju snage i stvaraju velike skulpture od slame na Već od 7. kolovoza za sve posjetitelje pripremljen je bogati popratni umjetnički program, koji uključuje stvaralačke likovne radionice, predavanja, nastupe plesača, glumaca i akrobata, glazbenih izvođača, te bogatu ponudu izvornih jela, kao i mali sajam ekoloških i domaćih proizvoda.

Završnica i najatraktivniji dio festivala je će biti od 12. i 13. kolovoza na Kovačkim livadama na Biljskoj cesti u Bilju sa spaljivanjem središnje i najveće skulpture kroz interaktivni multimedijalni performans. U vatrenom spektaklu ritualno sudjeluje i do 2000 posjetitelja.


Ovogodišnja tema festivala jest ZODIJAK

Oduvijek su zvijezde zaokupljale maštu ljudskih bića. Mnoge su civilizacije i narodi tisućljećima promatrali njihov hod i tražili značenje tumačeći suodnose planeta i sazviježđa. Prvi astronomi i astrolozi, bili su šamani i svećenici, posrednici između nebeskog i zemaljskoga, od Egipta i Mezopotamije pa preko Indije, Kine Eskima i Aboridžina gotovo da nema plemena u kojemu zvijezde i sazviježđa ne zauzimaju neko središnje mjesto u njihovoj mitologiji.

Zanimljivo je znanje afričkog plemena Dogon koji su poznavali četiri Jupiterova mjeseca prije nego što su ih suvremeni teleskopi otkrili, kao i da zvijezda Sirius posjeduje blizanca s koje su smatrali da potječu.

Zapanjuje nas majansko veliko računanje vremena i njihovo znanstveno poznavanje ciklusa sunčevih pjega.

Utvrđivanje godišnjeg kalendara koji se ravnao po Suncu ili Mjesecu bilo je od velike važnosti za mnoge rane kulture, time se određivalo kada je vrijeme za sadnju ili žetvu, kada se koja divljač i riba lovi, kada je najpovoljniji trenutak za početak nekog posla ili za odlazak u ratni pohod.

U nekim kulturama i dan danas, primjerice u Indiji, uspoređivanje osobnog natalnog horoskopa igra važnu, ako ne i prevladavajuću ulogu, u odabiru supružnika. Na Tibetu svećenici novorođenoj djeci izrađuju horoskope kako bi se otkrilo što ih očekuje i za što su predodređeni u životu. U poslovnim partnerstvima Kinezi radnike odabiru i grupiraju prema usklađenosti njihovih horoskopa kako bi izbjegli nesuglasice i podigli proizvodnost.

Sve velike svjetske vjere neke od svojih glavnih blagdana određuju prateći upravo mjesečev ili sunčev kalendar. Drevni narodi doživljavali su da je sve povezano i da zvijezde i kretanja nebeskih tijela imaju utjecaj na život na Zemlji, da pun Mjesec određuje cvjetanje koralja u moru i sl. Za njih je astrologija spona mikro i makro Svemira, a kroz stoljeća su razvili cjelovit sustav za iščitavanje sila koje djeluju ne samo na čovjeka nego sve na Zemlji.

Osnovna poruka istinske astrologije je da unatoč predodređenosti svako ljudsko biće posjeduje slobodu izbora te time i mogućnost nadilaženja svemirskih sila i silnica. Doživljaj velikog reda i savršenog sklada u gibanju nebeskih tijela djeluje i na čovjeka koji pokušava svoje djelovanje uskladiti sa svemirskim bivanjem.

Egipćani su svoje piramide usklađivali sa zviježđem Orion, tri velike piramide u Gizi s nevjerojatnom točnošću odgovaraju zvijezdama Orionovog pojasa. Mezopotamci su gradili svoje Zigurate koji su im služili i kao zvjezdarnice te time nadahnuli mit o Kuli babilonskoj. Maje su pratili nebeske cikluse i velikom točnošću izračunavali su pomrčine Sunca i Mjeseca te drugih planeta. Mnoga dostignuća tih iščezlih i ranih civilizacija i dalje su nekako tajnovita i nedokučiva.

Naš zapadnjački zodijak temelji se uglavnom na mezopotamskim dostignućima, a razrađivali su ga i usavršavali kroz stoljeća Egipćani, stari Grci, rani kršćanski mistici, te srednjovjekovni alkemičari, pa i znanstvenici poput Johannesa Keplera i Galilea Galileja, kojima se i pripisuje nastanak raskola između astronomije, koja je time postala ozbiljna znanost, te astrologije, koja je s renesansom izgubila vjerodostojnost i postala neznanstvena.

Kažu da u svemiru ima više zvijezda negoli zrna pijeska u Sahari, a pri tomu je svaka malena zvijezda sunčev sustav poput našega ili puno veći.

Stoga, kada ugledamo zvijezdu padalicu ili kišu meteora, poželimo nešto iz dubine duše. Suvremeni znanstvenici izračunali su starost našega planeta i sunčevog sustava pa i cijelog svemira i kazuju da smo svi mi satkani od tri generacije zvjezdane prašine.

 

  isprintaj članak