Magarac
U oba Zavjeta magarca se spominje čak 173 puta. ...
Batman u Turskoj
Turisti ne odole slikati se. ...
Nevjerojatni zakoni o seksu
Prevarena žena smije ubiti svoga supruga, ali isključivo golim rukama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Jadran d.d. iz Crikvenice ima 8 hotela, 2 autokampa i turističko naselje koja je prije četiri godine izašla iz stečaja
Objavljeno: 08.01.2018. 15:40  
Dionice Jadrana d.d. iz Criklvenice uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze

Od 2010. do 2014. godine nad tom najvećom tvrtkom na području Crikvenice i jednom od značajnijih u Primorsko-goranskoj županiji vođen je stečajni postupak u kojem je utvrđeno preko 700 milijuna kuna gubitaka i 13 godina blokade računa, a dionice su 2011. godine povučene s redovitog tržišta.

Restrukturiranje Jadrana u stečaju uključivalo je pretvaranje potraživanja u dionice za većinu vjerovnika, dok su bivši i sadašnji radnici, vjerovnici prvog višeg isplatnog reda stekli pravo na namirenje svojih tražbina 50% u dionicama, a 50% u novcu u roku od 60 mjeseci od pravomoćne potvrde stečajnog plana. Uprava Jadrana je tih 50% u novcu, što je iznosilo 30,5 milijuna kuna isplatila dvije godine prije roka te je time zaključen nadzor Trgovačkog suda u Rijeci nad ispunjenjem stečajnog plana. Završetkom stečajnog postupka 2014. godine, pretvaranjem tražbina u dionice, Republika Hrvatska i Centar za restrukturiranje i prodaju postali su najveći pojedinačni dioničari te drže preko 70% dionica za koje je u tijeku postupak javnog prikupljanja obvezujućih ponuda.

Odmah nakon izlaska iz stečaja tvrtka je započela ulaganja koja do sada iznose preko 110 milijuna kuna, a koji je uključivao podizanje kategorije dva najveća hotela iz te grupacije, hotela Omorika i Katarina na četiri zvjezdice te hotela Slaven i kampa Selce na tri zvjezdice, dok je u kolovozu prošle godine Jadran završio ulaganje u design boutique hotel Esplanade koji je kategoriziran s visoke četiri zvjezdice.

Krajem prošle godine tvrtka je dobila i posebno priznanje Hrvatske gospodarske komore za značajna ulaganja u podizanje kvalitete smještaja, dok je predsjednik uprave Jadrana d.d. Dino Manestar primio nagradu Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA “menadžer godine” za najbolje osmišljen te uspješno vođen poduzetnički projekt cjelovitog restrukturiranja Jadran d.d. hotela i kampova i osobni doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva u području turizma. Također, na prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma u sklopu predstavljanja istraživanja “Analiza performansi hrvatskog hotelijerskog sektora 2001.-2016. Godine” istaknuto je da Crikvenica bilježi najveće povećanje prosječne cijene po hotelskoj sobi u Hrvatskoj što su izrađivači pripisali upravo ulaganjima u podizanje kvalitete objekata Jadrana d.d.

Uvrštenju dionica Jadrana d.d. na Službeno tržište Zagrebačke burze prethodile su cjelovite i sveobuhvatne pripreme pravnog, financijskog i poreznog dubinskog snimanja kao i rješavanje određenih pravnih pitanja preuzetih iz stečajnog postupka. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga izdala je odobrenje za prospekt uvrštenja, a Zagrebačka burza je danas odobrila uvrštenje 49,131.669 dionica oznake JDRN-R-B nominalnog iznosa 10,00 kuna na Službeno tržište Zagrebačke burze dok je kao prvi dan trgovanja ovim vrijednosnim papirom određen 10. siječanj ove godine.

 

"Uvrštenje dionica Jadrana na Službeno tržište Zagrebačke burze rezultat je svih naših nastojanja da Jadran preobrazimo iz najvećeg crikveničkog problema u najveći crikvenički potencijal i pokretač razvoja. Ovim potezom želimo tvrtku učiniti još privlačnijom ulagačima. Uvjereni smo u ozbiljan rast na turističkom tržištu provedbom našeg Strateškog poslovnog plana do 2025. godine”- izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d. koji je tvrtku preuzeo 2014. godine, a koji je prije toga također bio dio tima stečajne upraviteljice koji je izradio i proveo Stečajni plan i restrukturiranje tvrtke.

  isprintaj članak