Magarac
U oba Zavjeta magarca se spominje čak 173 puta. ...
Batman u Turskoj
Turisti ne odole slikati se. ...
Nevjerojatni zakoni o seksu
Prevarena žena smije ubiti svoga supruga, ali isključivo golim rukama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Završena je akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu
Objavljeno: 19.12.2017. 22:28  
Dodijeljena nagrada Suncokret ruralnog turizma
Dodijeljena nagrada Suncokret ruralnog turizma
  • Dodijeljena nagrada Suncokret ruralnog turizma

Slike: Dodjela nagrade Suncokret ruralnog turizma, G. Cappelli i D. Katica s dobinicima nagrade za životno djelo - S. Cukorom i E. Kušenom


Svečanom dodjelom nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, u zagrebačkom hotelu Academia završena je akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu

 

Najboljima su danas uručene zlatne, srebrne, brončane plakete i posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla, a dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo Stjepanu Cukoru i dr.sc. Eduardu Kušenu, koji su dio svoje bogate profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora. Na natječaj je do ljeta pristiglo 130 prijava iz 18 županija, a pred komisijom koja je odlučivala o najboljima ni ove godine nije bio lagan zadatak.

 

„Tijekom dvadeset godina posjetili smo svaki kutak Hrvatske i uvijek se vraćali sretni i puni dojmova. Na ruralnom prostoru Hrvatske kreiraju se najljepše priče, a zajedno možemo još više. Činjenica je da je 92 posto Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti. Ruralni turizam u Republici Hrvatskoj operativno i organizirano počeo se razvijati još 1996., donošenjem Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga na seljačkim domaćinstvima, čime se stvorio okvir i pravnog reguliranja ove vrste turizma“, istaknula je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, koja je kao inicijator i organizator projekta ujedno i proslavila dvadeseti rođendan.

 

„Iznimno mi je drago što je prošli tjedan donesen novi Zakon o pružanju usluga u turizmu kojim će se otvoriti vrata turizma za brojne sudionike ruralnih područja. Oni od sada, između ostalog, usluge aktivnog i pustolovnog turizma mogu pružati i na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, uzgajalištima, šumama, lovištima i drugim mjestima. U Ministarstvu turizma uložili smo mnogo napora, pokušali uvažiti sve primjedbe s javne rasprave kako bismo i vlasnicima obiteljskih gospodarstava olakšali bavljenje turizmom“, kazao je Gari Cappelli, ministar turizma, te istaknuo kako trenutno brojimo 160 tisuća upisanih poljoprivrednih gospodarstava koja će se novim Zakonom moći baviti i robinzonskim turizmom.

„Obiteljska poljoprivredna gospodarstva od sada usluge smještaja mogu pružati u tradicijskim objektima poput klijeti, pastirske kolibe, katuna, kažuna, kolibe, šatora i slično, koji ne moraju nužno biti smješteni u okviru OPG-a nego u ruralnom okruženju. Ovim Zakonom otvorene su vam ruke i dopuštena maksimalna kreativnost te vas potičem da pametno, na načelima održivog razvoja razvijate nove ponude i usluge ove grane turizma koja se može provoditi na čak 92 posto područja Hrvatske“, zaključio je ministar Cappelli i Hrvatskoj udruzi za turizam i ruralni razvoj Klub članova „Selo“, čestitao dvadeseti rođendan.

 

Fotografije Tomislav Smoljanović

  isprintaj članak