NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Matej Perkov o svojih mjesec dana u Iranu
Objavljeno: 11.11.2017. 06:37  
Drugačija priča o penjanju u Kino klubu Grič 16.11. u 19 sati
Drugačija priča o penjanju u Kino klubu Grič 16.11. u 19 sati

Predstavljanje ekspedicije u Iranu u zagrebačkom Kino klubu Grič u četvrtak, 16. studenog s početkom u 19 sati, visokogorca i putopisca Mateja Perkova.

Ekspedicija "From sea to summit – Damavand 2017" projekt je mladog visokogorca i putopisca Mateja Perkova. Mjesec dana provedenih u Iranu bilo je dovoljno kako bi se nz najviši azijski vulkan (5671 m) popeo s obale Kaspijskog mora, najvećeg na svijetu. Drevna Perzija putniku namjerniku kazuje mnogo priča, ali najčuvenija od svih je ona o susretljivosti i dobroti njenih stanovnika. Na svom putu, koji je počeo od pješčane plaže, Matej je prolazio kroz džunglu, polja riže, planine i veličanstveni kanjon Haraz. Iskusio je ritam milijunskog Teherana, kušao domaće specijalitete i spoznao zašto Iranci posebno vole Hrvate. Sve to i još mnogo više predstavit će na svom predavanju uz mnoštvo fotografija!

U sklopu predavanja bit će i predstavljena nova Matejeva knjiga "Želim dotaknuti nebo". U svojoj knjizi, na tristotinjak stranica uz mnoštvo zanimljivih fotografija, autor se potrudio ispričati svoje viđenje planinske romantike. Uz opise svojih uspona Matej Perkov također samokritički sagledava svoje odluke, razmišljajući o emocionalnom i duhovnom spajanju s planinom. Ljubitelji putopisa s tematikom planinarstva i outdoor sportova uživat će u ovom štivu koje će ih ponukati da razmisle o svemu onom što će ih obogatiti svaki put kada odluče svoje vrijeme provesti u prirodi.

 

Matej Perkov

Matej Perkov rođen je u Koprivnici 11.9.1983. godine. Završio je srednju školu i fakultet turističkog usmjerenja, radio je na Sveučilištu Libertas, a sada djeluje samostalno kao freelancer predavač. Planinarenjem se bavi dugi niz godina, a svoja putovanja prenosi publici preko zapaženih predavanja koja održava po cijeloj Hrvatskoj i preko članaka koje objavljuje na raznim web portalima i časopisima. Autor je nekoliko stručnih tekstova s područja planinskog turizma. Čest je gost na osnovnim i srednjim školama, gdje mladima održava motivacijska predavanja s primjerima svojih visokogorskih iskustava.

Nositelj je visokog, najvišeg i posebnog priznanja za Hrvatsku planinarsku obilaznicu, te priznanja za promociju HPD Kapela nakon samostalne ekspedicija „Monte Rosa 2013" gdje u u okviru kojih se popeo na deset vrhova viših od 4000 m, što još nikome iz Hrvatske nije uspjelo. Drugi veliki rezultat je samostalni uspon na Mont Blanc u sklopu ekspedicije „Onda romantica 2014“, čime je postao prvi Hrvat koji se popeo na najviši vrh Alpi pješice iz Chamonixa "Tre Monts" rutom.

U zimi 2015. godine ostvario je prvu hrvatsku „From sea to summit" ekspediciju, ispenjavši marokansku planinu Atlas s najvišim vrhom Toubkal (4167m) krenuvši iz 280 km udaljene Essaouire na obali Atlantika.  Godine 2016. sudjelovao je u organiziranoj ekspediciji HPD Kapela „Kavkaz 2016“.

Cilj njegovog rada je promocija planinarstva kao rekreacijske aktivnosti savršene za sve dobne uzraste i profile društva, te promocija Hrvatske kao turističkog odredišta. Ciklus predavanja „Hrvatsku volim putujući"" bavi se prikazom mogućnosti za aktivni planinski turizam u našoj zemlji. Njegovi tekstovi popularni su među mlađima, te planinarima i pustolovima iz područja cijele bivše Jugoslavije.

Autor je knjige „Planinarenje je način izražavanja" koja je rasprodana u manje od godinu dana i dobila je nagradu „Marko Polo" kao najbolji hrvatski putopis u 2015. godini. Krajem 2016. godine izdao je svoju drugu knjigu „Želim dotaknuti nebo" u kojoj objedinjuje svoje visokogorske uspone i ekspedicije. U proljeće 2017. u jedinstvenoj ekspediciji u Iranu postao je prvi čovjek koji se popeo na najviši vulkan Azije krenuvši od razine mora. Nadahnuta predavanja omiljena su mu aktivnost jer njima želi unaprijediti kvalitetu života svih u publici. Čest je gost na HRT-u, a njegovi filmovi prikazivani su na festivalima „outdoor" filmova u Hrvatskoj i inozemstvu.  Inicijator je brojnih ekoloških akcija, a ekologiju promiče među mlađim uzrastima po školama putem predavanja „Planinarimo i čuvamo okoliš“. Trenutno radi kao predavač na području turizma i menadžmenta, te marljivo priprema nove ekspedicijske projekte, predavanja, filmove i knjige.

  isprintaj članak