NALAZITE SE U > Odredišta
Antonije s Kleopatrom, te Brutus i Cicero uplovljavali su Efes
Objavljeno: 02.11.2017. 13:39  
Efes (Turska) - prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom i planskom gradnjom
Efes (Turska) - prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom i planskom gradnjom
  • Efes (Turska) - prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom i planskom gradnjom
  • Efes (Turska) - prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom i planskom gradnjom

Vjerovali ili ne Efesom godišnje prođe više od milijun posjetitelja godišnje! Efes je 10 stoljeća prije naše ere osnovao kralj Atene, dakle Grci. Godine 133. naše ere stižu Rimljani koji su nadograđivali grčke građevine i širili grad. U najbolje doba Efes je imao preko 200 tisuća stanovnika. O veličini grada je teško suditi jer još nije sav iskopan i istražen. Pretpostavlja se da je otkriveno tek 10 posto grada. Prema povijesnim nalazima pred 1600 godina počinje se širiti rijeka, dolazi do poplava i malarije. Sustavno propada do 12. stoljeća kada stižu Turci i uništavaju ga.

Godine 1869. ponovno je otkriven i odonda opčinjuje svojom veličinom, pretpostavlja se, kada bude u cijelosti otkopan, da će biti najveće antičko mjesto na svijetu, ali i nekadašnjim luksuzom. Taj grad je prvi na svijetu planski građen (New York je građen na isti način), imao je vodovod i kanalizaciju, centralno grijanje, bio je prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom. Zanimljivo je da je nekada bio na moru, a sada je osam kilometara udaljen od obale zahvaljujući naplavljenoj ravnici. Kao lučki grad imao je i vrstu karantene. Posjetitelji su se prvo morali okupati u javnom kupalištu pa su tek tada ulazili u grad. Mogli su se koristiti mnogim blagodetima uklljučivo i uslugama u javnoj kući u koju upućuju i danas vidljivi putokazi.

Efes je značajan i po reljefu u Hadrijanovom hramu na kojem su vidljive Amazonke - žene ratnici čime je potvrđeno nihovo postojanje. Zanimljivo je da se njihova kraljica zvala Efeza.

Naravno tu su Artemodon hram, Herkulova vrata, Trajanov hram, Celsusova biblioteka, veliki amfiteatar za 24 tisuće (!) posjetitelja u kojem je nastupao i Sting. Bučna glazba i vibracije koje donosi počele su mu štetiti pa se takvu vrstu koncerata više ne izvodi. Nekada je do luke u koju su uplovljavali i Antonije s Kleopatrom, Brutus i Cicero, vodila Lučka ulica uz koju se nalaze 11 metara visoki stupovi u dužini od 600 metara.

 

  isprintaj članak