Berlin: Pij i ne razmišljaj!
Mnogim mladim strancima fućka e za berlinske znamenitosti, ali zato vape za jeftinim njemačkim alkoholom. ...
Divlja svinja osvaja nove površine
Ako koja krmača strada, praščiće posvoji druga. ...


Anketa
NALAZITE SE U > Odredišta
Za malo novca možete kupiti puno sunca, glazbe i putenih užitaka
Objavljeno: 29.03.2017. 09:48  
Egzotični otok - Bali
Egzotični otok - Bali
  • Egzotični otok - Bali
  • Egzotični otok - Bali
  • Egzotični otok - Bali
  • Egzotični otok - Bali
  • Egzotični otok - Bali

Priuštite si odmor iz snova na egzotičnom otoku za koji kažu da je raj na zemlji i na kojem ćete naći sve što ste željeli: sunce, krasne plaže, nasmijane ljude, ludu noćnu zabavu, drevne hramove, bivole na rižinim poljima. Prilikom ležanja na toplom pijesku u trenucima prepuštanja sunčevim zrakama i uživanja u najdražem coctailu pitat ćete se: Što sam čekao do sada?

 

Napisala i snimila: Alenka Paternost

 

Bali smatraju jednim od najljepših indonezijskih otočića na kojem si čovjek za malo novca može kupiti puno sunca, glazbe i putenih užitaka. Bali je sa svojom idealnom tropskom klimom i sa samo tri mjeseca kišnog doba godišnje, ugodnim vjetrićem i stalnim valovima raj za surfere. Godinama je najdraže odredište australskih i novozelandskih surfera, ali i skandinavskih i američkih turista koji dolaze ležati na suncu i to po nekoliko mjeseci godišnje. 


Bali je raj za mlade ljude

Prepun je diskoteka i noćnih klubova na slavnoj Kuta Beachu koja je istovremeno trgovački centar. Na njoj, uz tradicionalnu indonezijsku odjeću, nude jela u restauracijama za svaki ukus: francuska, talijanska, kineska, tajlandska, indijska; tu su još njemačke pivnice, engleski pubovi i američki steak housi. I ako vam nije do šetnje trgovinama, ponudu će vam donijeti nadobudni balijski trgovci čija glasna ponuda i pozivi na kupnju odzvanjaju od jutra do mraka na plažama. Nude sve i sva, od saronga, nakita, odjeće, osvježavajućih pića. K vama će doći i nuditelji kozmetičkih usluga, pedikiranja, manikiranja, masaže. Ni vlasnici diskoteka nikad vas neće tjerati doma. Na vaš zahtjev pustit će vas divljati do jutra, poslije će ispod stola rasprostrti rogožinu i odspavati nekoliko sati da bi uslužno poskočili prilikom ulaska prvog jutarnjeg gosta, u želji za zaradom. Ako vam nije do lude MTV-jevske glazbe, krenite u šetnju plažom na kojoj će vas surferi pozvati da s njima sjednete u krug oko naložene vatre.


Otok bogatih

Za razliku od ostalih indonezijskih otoka punih siromašnog stanovništva, na Baliju nećete naići na beskućnike, gladne ili siromašne... Bali je, naime, najbogatiji, što domaćini s ponosom ističu i navode kako svaki stambeni prostor ima vlastiti ribnjak i da se uz noge njihovih kućnih božanstava, koji trebaju odagnati zle duhove, nalazi izobilje svakodnevno svježe ubranog voća, cvijeća, riže i kandila. Svoja kućna božanstva, koja često peru, svakih nekoliko dana preoblače u čiste živopisne saronge - tradicionalnu indonezijsku odjeću, koja je također prisutna i u Kini, neku vrstu rupca kojeg si spretno oviju oko pasa. U općoj su uporabi i kod muškaraca jer je tropska vrućina, uprkos stalnom vjetriću, ipak nesnosna. Začudit ćete se nad odjećom domaćina - uvijek s dugim rukavima. Nakon nekoliko dana pripeke i s mogućim opeklinama vjerojatno ćete i vi svoje modne stvari zamijeniti pamučnim majicama i sarongom.


Bali je sigurna oaza u kojoj stoluju europski doseljenici

Indonezija je službeno muslimanska država. Na većini otoka moguće je naći animiste, poklonike božanstava vatre, vode, zraka i kućanstva, ponekad čak kanibale, tvrde neki, na Borneu. Pro­vjerena je priča o piratima koji se u svojim džunkama, ručno oslikanim bojnim lađama na vesla, pod okriljem noći nečujno približe putničkim brodovima, ukradu sefove, a u najgorem slučaju ubiju posadu. Sjećam se priče koju mi je ispričao voditelj igračnice na jednom od putničkih brodova koja je bila žrtva gusarke bande. Pirati su pobjegli s 125 tisuća dolara. Na to je uprava postavila noćnu stražu s naoružanim čuvarima koji 24 sata dnevno paze na moguće nepozvane goste. Državni i pravosudni organi u siromašnoj i kaotičnoj državi, kao što je Indonezija, rade prepolako. K tome je nadzor nad 14 tisuća indonezijskih otoka (samo je 6 tisuća službeno naseljenih), nemoguć. Korupcija je nekontrolirana. Otoke se može kupiti za stotinjak tisuća dolara pa se tako na vlastitom otoku može naseliti i nestati iz javnosti poneki kriminalac. Bali je inače sigurna oaza u kojoj stoluju europski doseljenici koji su ovdje odlučili proživjeti ostatak života kao vlasnici hotela i restauracija. Iako muslimanska vjera zabranjuje uporabu alkohola, ovdje su vam na raspolaganju svi svjetski omiljeni klasični i egzotični cocktaili, vina i pivo iz svih krajeva svijeta - i to bilo gdje, u bilo koje doba dana, dok vam nije dosta. Uvijek samo vama na usluzi.


Narod koji se ne bi mogao bolje razlikovati od nas - zapadnjaka

Ipak ne zaboravite da se nalazite na drugom kraju svijeta u kojem se iza vječnog osmijeha domaćina skriva niz nijansi raspoloženja iz bogatog spektra, nama nedokučivog orijentalnog tempe­ramenta. Uprkos liberalnom i bezopasnom izgledu, što ga Indonezijci izazivaju na račun niskog rasta, i naravno vječnim osmijehom, riječ je o narodu koji se ne bi mogao bolje razlikovati od nas - zapadnjaka. Ženama dozvoljavaju hodati otkrivenog lica. Ali kodeks časti ili religije nije ništa manje izražen i prisutan u svakodnevnom životu. Stoga izbjegavajte svaki mogući sukob s policijom jer ćete u svakom slučaju izvući kraći kraj - u novčanom smislu. I radi zdravstvene zaštite radije odite u Singapur, osim ako nemate predrasuda prema tradicionalnoj alternativnoj medicini i ako se želite prepustiti oblaganju sokovima korijenja i pijenju napitaka nepoznatog izvora.


Cjenkanje je iskazivanje poštovanja prema trgovcu i njegovoj robi

Ne zaboravite cjenjkanje. U cijeloj se Aziji danas kao i pred deset tisuća godina, trguje cjenkanjem. Radi se o iskazivanju poštovanja prema trgovcu i njegovoj robi. I obrnuto, do iskazivanja poštovanja prema kupcu i njegovoj robi. Ukoliko neki kupac ne počne sa cjenkanjem, može mu se dogoditi da ga prodavač počne vrijeđati, izbaci iz trgovine i javno osramoti. Kupac ne razumije o čemu se radi. A takva javna sramota, odnosno takozvano "gubljenje obraza", u orijentalnoj okolini s vremenom dovodi do potpunog isključenja iz društva i čak do samoubojstva. Kako je Bali otok ipak prilagođen strancima, i tako nešto vam se neće dogoditi, dobro je znati da svaku cijenu možete prepoloviti.


Indonezijska kuhinja izvire s juga Indije

Kulinarstvo je priča za sebe. Ljubitelji egzotične pikantne hrane nikako ne smiju napustiti Bali, a da si ne priušte tradicionalni ručak. Uz štandove na cesti, na svakom je koraku moguće naći cestovne "gostionice" u kojima će vas uslužiti hranom u plastičnim tanjurima na plastičnom stolu. Ugledat ćete ih izdaleka budući da se oko njih vrte hrpe pasa lutalica. Uprkos neuglednom izgledu riječ je opravim kulinarskim pustolovinama pri kojima čovjek mora biti pažljiv radi smanjenih higijenskih uvjeta. Indonezijska kuhinja izvire s juga Indije čija je klima odgovarajuća ovdašnjoj. Ljudi su se navikli na vrućinu prilagođenim oblačenjem kako bi što manji dio tijela izložili suncu, a time respiraciji koja dovodi do potpunog isušivanja tijela. Drugi način je mješavina začina koji u tijelu zadržavaju svu tekućinu. Indonežani, kao i južni Indijci, jedu brzo, kuglice riže oblikuju prstima i namoče u curry i gotovo se odmah oznoje, ali samo po licu i vlasištu. Kažu da objed ne valja ako se čovjek ne oznoji. Najčešća su jela s rižom, koju sami proizvode, i curry umak s goveđim, svinjskim ili pilećim mesom, može i s plodovima mora. Indonežanska kuhinja je bogata voćem (ananas, lubenice, mango, banane, lichi...) i odličnim slasticama s kojih se cijede šećer i med (upotrebljavaju i melasu - koncentrirani sirup šećerne trske). U posebnim prilikama piju palmino vino, inače voćne sokove i velike količine raznovrsnih čajeva. Ukoliko vam nacionalna kuhinja ne odgovara, na raspolaganju su vam europske restauracije i poznati lanci brze prehrane. I u najprestižnijim restauracijama, negdje ispod stropa visi zastrašujuća maska kućnog božanstva koji štiti od zlih duhova. Ne dozvolite da vam pokvari tek - shvatite je kao dekoraciju ili dio folklora.


Majmuni - lopovi

Vjerojatno će vas prestrašiti još jedan ukras koja se odjednom počinje micati usred ukrasnog zelenila nedaleko vašeg stola. To su posebno omiljeni i bezopasni kućni ljubimci - gušteri iguane, koji brinu o dosadnim kukcima. Budite oprezni s ljupkim majmunima koje ćete vidjeti u trgovinicama ili u pubovima. Nisu uzalud privezani lancima budući da će vas, ukoliko im se previše približite ili zaželite pogladiti, ugristi za ruku ili glasnim kriještanjim skočiti prema vašem licu. Prilikom turističkih razgledavanja vodiči će vas upozoriti da ništa, posebice vrijedne stvari, ne nosite sobom ili da ih pohranite prije polaska u sefove. U protivnom će vam mali zločesti majmuni, koji kao munja dolete s obližnjeg drveta, pred nosom sve ukrasti.

Uprkos minijaturnosti otočića gosti Balija će pronaći veliki broj turističkih zanimljivosti. Osim džamija na otvorenom tu su još stari ili noviji hramovi, uspon na vulkansko gorje s prekrasnim pogledom na otok ili nacionalni park s tropskim raslinjem i životinjama. Oni koji ne žele koristiti usluge turističkih vodiča mogu iznajmiti automobil, motorkotač, taksi ili čak rikše. No, za gledanje poljodjelstva u unutrašnjosti zemlje najbolja su terenska vozila za makadamske ceste na kojima ima dubokih blatnih rupa.

A kada se vratite na plažu, uz svoj omiljen cocktail opet ćete se upitati gdje ste bili dosad!

 

Kako je nastao otok Bali? 

Priča govori o bogu Sang Hyang Pasupatiju koji je okupio devetero bogova na vrhu planine Mt. Mahameru nakon što je stvoren svijet. Tada im je rekao da se mora napraviti još jedan otok, Bali. Na tom otoku će biti hram svim bogovima, na čelu s Pasupatijem, a njih će se ovdje obožavati do kraja vremena. Kad je otok bio stvoren, bog zmaj Sang Hyang Ananta Boga ušao je u zemlju i postao zmajskim zaštitnikom Balija. Temeljom zemlje postala je kornjača Sang Hyang Kurma Gni, a nakon toga stvorena je površina otoka i nebo s predivnim Suncem. Otok je morao sjati od svetosti i bogovi su bili vrlo sretni kad je otok bio završen. 

Bali je imao bogatu i na trenutke vrlo nasilnu povijest. Ovdje su se sastajale tri azijske religije: hinduizam, budizam i islam, a svaka je ostavila svoju arhitekturu i način života. Velik utjecaj ostavili su indonezijski kolonizatori Nizozemci.

Glavni grad Balija je Denpasar. Sjeverno od njega nalazi se Ubud koji ima veliku tržnicu umjetnina, muzeje i galerije, pa slovi kao kulturno središte Balija. Bali nastanjuje preko tri milijuna ljudi, od čega je 93 posto hinduista, a ribari na sjevernoj obali otoka su muslimani. 

Glavna turistička središta su Kuta, Sanur, Jimbaran, Seminyak i Nusa Dua. Ovi turistički gradići povezani su s Djakartom i ostalim gradovima u svijetu preko međunarodne zračne luke Ngurah Rai.

  isprintaj članak