Magarac
U oba Zavjeta magarca se spominje čak 173 puta. ...
Batman u Turskoj
Turisti ne odole slikati se. ...
Nevjerojatni zakoni o seksu
Prevarena žena smije ubiti svoga supruga, ali isključivo golim rukama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Lamborghini Gallardo s pogonom na sva četiri kotača snage 500 KS najbrži je policijski automobil na svijetu
Objavljeno: 02.01.2018. 12:39  
Ekstravagantni policijski automobili
Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili
  • Ekstravagantni policijski automobili

Ekstravagantni policijski automobili i nisu takva rijetkost kako se čini...

 

CHEVROLET CAMARO

Ovaj je Chevrolet oduzela policija jer ga je njegov vlasnik platio ukradenim novcem. Poslije toga je automobil godinama stajao u skladištu. Na sreću otkrio ga je jedan od policijskih službenika iz New Jerseya, strastveni ljubitelj automobila. Policajac Bill Sierchio uspio je dobiti dozvolu gradonačelnika da se automobil obnovi. Svi novi dijelovi su plaćeni dobrovoljnim prilozima. S lukavim osmijehom, Bill Sierchio prepričava: “Vozilo se uglavnom sastoji od rezervnih dijelova, a Camaro danas izbezumljuje čistunce što uopće ne mogu procijeniti godinu proizvodnje automobila.”

 

MINI ONE

Prvi i jedini policijski Mini Cooper na svijetu nalazi se u službi policijskog predstavništva u Münchenu. Marljiv i okretan mali automobil, kao stvoren za akciju u džungli bavarskog glavnog grada. Kod ovog auta snage 90 KS radi se zapravo o trajnoj posudbi BMW-a, koji je posebno prilagođen policijskoj akciji i stilu života - mali brzi automobil s plavim svjetlima, signalnom sirenom, zvučnicima, razglasom i radio stanicom.

 

HONDA NSX

Iako zelena boja znači nadu: policijski automobili u Engleskoj ipak nisu zeleni. U ovom je slučaju plava boja nada da će prekršitelje brzine zastrašiti sportski auto iz Azije. Japanski proizvođač Honda darovao je britanskoj policiji ne samo automobil nego i NSX-izgled – jer naposlijetku, s ovim sportskim modelom se ne može mjeriti niti jedan drugi službeni policijski auto. Dakle nije (plavo) čudo, da ovaj vrstan policijski automobil pruža zadovoljstvo stanovništvu nego se i sami službenici njime naslađuju. Jedan od službenika kojeg inače nije lako oduševiti, oduševio se njime i rekao da je Honda NSX najbolje vozilo kojim je ikada upravljao, a jedan kolega vozilo najradije nikad više ne bi ni vratio.

Načelnik policije Lawrie Lewis je tome pridodao: “NSX je prava pravcata talentirana zvijezda. Najradije bih mu pružio dom u svojoj garaži

 

ARCTIC CAT

Proizvođač četverokotačnih motocikala Arctic Cat nudi vozila koja ne cijene samo na Arktiku, nego posvuda gdje su neprohodni tereni učinili teškim ili čak nemogućim pristup za obična vozilia i motocikle. “Arctic Cat može voziti preko svega”, kaže Michael Stein iz Arctic Cat Austrije. Bilo da se četverokotačni motocikl koji postiže brzinu od 100km/h, sa automatskim pogonom probija neprohodnim terenom, vijuga kroz gužvu na autocesti ili kroz velegrad za vrijeme najveće gužve - jedan takav polutan kao offroader, cabrio ili motocikl čini policijski posao većim užitkom.

 

PORSCHE 911

Za jedne je to sportsko vozilo, a za druge uvjerljiv argument za ostvarenje posla iz snova, odnosno biti policajac. Ovaj Porsche sa sigurnošću predstavlja najpoželjnije službeno vozilo policije Baden- Württemberg. 285KS911Carrera 3,6 litara tjera strah u kosti prebrzim vozačima na autocesti između Karlsruhea i Stuttgarta. Najbrži patrolni automobil s razglasom u Njemačkoj je poklon proizvođača sportskih automobila iz Zuffenhausenna. I napomenimo da je taj zeleno bijeli coupé s tiptronikom milijunti Porsche.

 

BUGGY za plažu

1998. godine Gerd Prien je otkrio ovaj buggy u jednom dvorištu ispred policijske postaje Schönberg. Iako je vozilo bilo zapušteno, htio ga je preraditi u pravo službeno vozilo namijenjeno patroliranju na plaži Ostseea. Policajac još zna reći: “Kad bilo gdje idemo s ‘normalnim’ službenim vozilom, svi jednostavno prolaze pored nas. Ali kada dolazimo s buggyjem odmah se skupi mnoštvo ljudi koji nas ispituju je li takvo policijsko vozilo stvarno postoji ili se ovdje snima film.” Buggyjevo podvozje potječe od VW Bube, a karoserija je od stakloplastike.

 

TRABANT 601 CABRIO

Plavo svjetlo, zeleno-bijela boja njemačke policije i eto nam pravog policijskog vozila, ali u cabrio izvedbi. Da li je unutrašnjost simbol za tipično DDR odricanje ili se ovdje uglavnom radi o jednoj tipičnoj roadster minimalističkoj redukciji? Ipak taj okićeni policijski Trabant sa svojim učinkom od 26 konjskih snaga nije dorastao potjerama.

 

LAMBORGHINI GALLARDO

Ovaj sportski automobil snage 500 KS je najbrži policijski automobil na svijetu.

Lamborghini Gallardo s pogonom na sva četiri kotača doveo je jednu izreku do apsurda: ”Brže negoli to policija dozvoljava” sada jednostavno više nije moguće! Kod ovog neobičnog službenog vozila radi se o rođendanskom poklonu proizvođača s logom bika za 152. obljetnicu Polizia di Stato (talijanska državna policija).

Automobil patrolira na autocesti Salerno - Reggio Calabria. Ispod aluminijske karoserije nalazi se najmodernija tehnologija za borbu protiv prekršitelja. Na primjer, sustav za registriranje prometnih prekršaja (uključujući prijenos slike), sustav za prepoznavanje prometnih znakova i izravna povezanost s policijskom bazom podataka. Da bi samo došli u mogućnost baciti pogled u ovaj policijski auto pristali bismo platiti i veću kaznu, zar ne?

 

PONTIAC FIREBIRD

Adrenalin umjesto opijenosti drogama! Ovaj Pontiac Firebird iz 1986. je u službi u Pueblu u američkom Coloradu. Ovdje se radi o takozvanom “D.A.R.E. vozilu” (Drug Abuse Resistance Education) koje bi kroz svoj ekstravagantni dizajn trebalo pobuditi radoznalost kod mladih i upozoriti ih na opasnost od droga. U SAD-u je na cestama nebrojeno ovakvih uočljivih policijskih vozila.

 

CHEVROLET CAMARO

Ovo službeno vozilo pokazuje američku zastavu. Izreka “Home of the Brave“, koja krasi uočljiv prednji spojler ne može se prevesti kao “domovina hrabrih”. Camaru iz ranih osamdesetih godina vrijednost se povećala sa sportskim paketom RS i u službi je policije na autocestama u Arizoni. Pokušaj bijega vozača bio bi beskoristan: RS-Chevy nije opremljen samo s 5.7 litarskim motorom nego i sa skrivenim oružjem. Zahvaljujući ubrizgavaču plina Super-Chevy u kratko vrijeme dostiže preko 450 KS.

  isprintaj članak