NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Otvorenje izložbe: Perje, jabuke i zrno soli 28. studenog 2017.
Objavljeno: 22.11.2017. 14:19  
Etnografski muzej u Zagrebu donosi Advent (Došašće) u Zagrebu
Etnografski muzej u Zagrebu donosi Advent (Došašće) u Zagrebu

Svečanim otvorenjem i koncertom "Božićne pjesme" u izvedbi Folklornog ansambla "Zagreb-Markovac" 28. studenog 2017. u 18 sati bit će otvorena izložba Perje, jabuke i zrno soli, autorice izložbe Danijele Križanec Beganović, te dizajnerice postava izložbe i vizualnih materijala: Nikoline Jelavić Mitrović.

 

Komercijalizacija znatno utječe na način slavljenja Božića što je vidljivo i kroz vrste i upotrebu božićnog nakita. Još u 19. stoljeću kapitalističko društvo prvi put u značajnijem opsegu utječe na način proslave Božića kakav poznajemo danas, a kroz njegovu komercijalizaciju uvjetovanu tada prisutnim procesima industrijalizacije, ekspanzije trgovine te željezničkog prometa.

Izložbom predstavljen božićni nakit fundusa Etnografskog muzeja potječe s kraja 19. i iz 20. stoljeća. Predstavljene su njegove vrste, različiti načini izrade i ukrašavanja njime. Pritom se uzima u obzir i izostanak ovakvih običaja u pojedinim razdobljima i krajevima Hrvatske. Posjetiteljima su predstavljani ukrasi izrađeni od različitih materijala i tehnikama podijeljene u dvije velike skupine, onu nakita izrađenog kod kuće za osobne potrebe i onog serijski izrađenog namijenjenog prodaji.

Kao i sve druge tradicije i običaji i načini proslavljana Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenja i božićni nakit. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i društvene i gospodarske prilike.

Je li zelenilo samo ukras ili je ono imalo i određenu apotropejsku funkciju koja je s vremenom nestala? Izložbom se tematizira i božićno zelenilo te posebice božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest. Postav izložbe potaknut će pitanje starosti tradicija kakve danas poznajemo.

Raznovrsni planirani popratni programi obuhvatit će radionice izrade božićnog nakita, predavanja i prikazi vezani uz izložbu te različiti programi za djecu.

Izložba će biti otvorena do 28. siječnja 2018. godine.

  isprintaj članak