Vrijeme je za manje poznata odredišt
Na popisu se nalaze i države ne toliko popularne kod nas. ...
Muški putnici u zrakoplovima sve teži
Troškovima prometa pridonose i sve teži putnici. ...
Većinu odluka donesenih na Novu godinu zaboravimo
Većina se odlučuje za kretanje, promjenu prehrane i liječničke kontrole ...


Anketa
NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Otvorenje izložbe u četvrtak, 8. ožujka, u 19 sati
Objavljeno: 07.03.2018. 09:37  
Etnografski muzej u Zagrebu od 8. ožujka predstavlja izložbu iz Etnografskog muzeja u Dubrovniku
Etnografski muzej u Zagrebu od 8. ožujka predstavlja izložbu iz Etnografskog muzeja u Dubrovniku

Gostujuća izložba iz Etnografskog muzeja u Dubrovniku Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju Iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku bit će postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 8. ožujka do 30. travnja 2018. godine.

 

Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju

Cilj izložbe je predstaviti i valorizirati do sada zanemarenu temu tradicijskog obuvanja u dubrovačkom kraju, a time i tehniku pletenja kao jednu od tehnika ženskoga tekstilnog rukotvorstva.

 

Više o izložbi…

Izložbom je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože.

Posebno iće biti staknuti pleteni dijelovi obuće za prste – naprsci, koji se ističu brojnošću, tehnikom izradbe, ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, bit će izloženi i primjerci koje se nosilo u Konavlima, te na otoku Mljetu.

Među nazuvcima se posebno ističu oni iz sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, koje odlikuju raznovrsni ornamenti ispleteni u više boja. S druge strane, ukrasna šara mljetskih nazuvaka najčešće je izrađena samo od vune crne ili smeđe boje, što dodatno naglašava ljepotu jednostavnosti ukrasa, dok ukrasi i nazivlje na konavoskim nazuvcima oponašaju vez utkanicu s prsa ženskih košulja.

Autorica izložbe je Barbara Margaretić, asistentica na izložbi je Marija Vraničić, a likovni postav izložbe je pripremila Ivona Michl.

Tiskan je i katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. 

  isprintaj članak