Hrvatska je po broju hotelskih kreveta na dnu Europe
Grčka i Španjolska imaju više od 70% hotelskih ležaja u ponudi smještaja. ...
Roboti koji brinu o nama
Kada je robot sposoban je razgovarati i nastupiti s govorom i odgovarati na razne upite. ...
Anketa


Ususret Svjetskom danu kravate 18. listopada
Objavljeno: 10.10.2017. 12:05  
Festivala Dani kravate od 14. do 18. listopada u Zagrebu
Festivala Dani kravate od 14. do 18. listopada u Zagrebu

S ulaskom u mjesec u kojem se već tradicionalno 18. listopada obilježava Svjetski dan kravate, ustanova Academia Cravatica, ove godine prvi put organizira i festival posvećen kravati! Festival Dani kravate, održat će se od 14. do 18. listopada u Zagrebu, s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu, s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska - domovina kravate, a Zagreb – Prijestolnica kravate.


Festival Dani kravate započet će u subotu 14. listopada postavljanjem kravata i rubaca na četrdesetak zagrebačkih spomenika, kipova i bisti znamenitih i povijesnih osoba: bana Josipa Jelačića, kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i drugih. Svečano službeno otvaranje festivala Dani kravate održat će se u 18 sati uz fontanu na Aveniji Vukovar, uz nastup bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat-pukovnije i postrojavanje vojnika Kravat-pukovnije, te uz svjetlosne projekcije na temu Zagreb – Prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala.

Završnicu prvog dana festivala Dani kravate obilježit će cjelovečernji Kravata Party na Opatovini, u pivnicama Tolkiens's House i Veliki Tolk, uz obaveznu kravatu ili rubac.

 

U nedjelju, 15. listopada, na Trgu sv. Marka sve građane očekuje povijesno-vojni spektakl Velika smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojeg predvodi Kravat-pukovnija, a u kojem će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba proći će postrojbe: Počasna zaštitna bojna OS RH, Turopoljski banderij Plemenite općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

 

U srijedu, 18. listopada, središnja proslava Svjetskog dana Kravate bit će održana na Europskom trgu na kojem će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan slavljenički program, a svemu će prethoditi smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu sv. Marka, kojom Kravat-pukovnija i službeno završava ovogodišnju sezonu Smjene straže.

 

Festivalu Dani kravate pridružit će se ove godine i zagrebački Nažigači koji će uz svoje uniforme tijekom Festivala nositi kravate, a isto će učiniti i djelatnici Gradske čistoće u užem središtu grada uz poruku "Beli Zagreb grad".

 

Premda terminski izvan Festivala Dani kravate, izložba Hrvati, Francuzi i kravata koja će u organizaciji Academije Cravatice biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta u Zagrebu, od 6. do 11. studenoga 2017., svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode. Tako da će se i nakon službenog završetka festivala, u studenom, pojedine gradske aktivnosti u Zagrebu, nastaviti odvijati u ozračuju proslave Svjetskog dana kravate. Baš kao i za sam festival Dani kravate, sve aktivnosti koje će se u čast hrvatskoj kravati odvijati u Zagrebu, podržava Turistička zajednica grada Zagreba i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Festival Dani kravate prvi je festival u Hrvatskoj posvećen kravati, a kao zagrebačka festivalska turistička atrakcija trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan.

 

Kravata - kao jedinstveni i danas, globalno gledano, neizostavni modni dodatak - izvorni je i autentični hrvatski doprinos globalnoj kulturi odijevanja, ali i općoj kulturi. Kravata je kroz povijest izrasla u simbol civiliziranog svijeta i u današnje vrijeme ona je sveopći simbol niza ljudskih vrijednosti poput dostojanstva, poštovanja, samosvijesti, ljubavi, svečanosti i otmjenosti.

 

Upravo je ustanova Academia Cravatica, koja ove godine obilježava 20 godina djelovanja, ustoličila i sam Svjetski dan kravate koji se od 2008. godine tradicionalno obilježava svakog 18. listopada. Budući da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši 2008. godine 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta. Ove će mu se godine, uz potporu Hrvatskog svjetskog kongresa, pridružiti i mnogi hrvatski iseljenici. Svakako valja istaći da je Svjetski Dan kravate postao kroz godine i dio nastavnog programa u vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske; obrazovne ustanove će se također sa svojim aktivnostima pridružiti ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana kravate.

  isprintaj članak