Sadnja jagoda
Stari višegodišnji rasad jagoda zaražen je štetnim kukcima, gljivicama, virusima i nematodama. ...
Sauna ili ipak parna kupelj?
Ipak parna kupelj ima određenu prednost pred saunom. ...


Anketa
"Vino i vruja" posjetiteljima Ike pružit će jedinstveni enološki doživljaj
Objavljeno: 03.08.2017. 16:30  
Ika: Vina iz mora na manifestaciji "Vino i vruja" od 4.-6. kolovoza
Ika: Vina iz mora na manifestaciji

Butelje vrhunskog vina, godinu dana čuvane u vrulji na 20 metara dubine, bit će ponuđene na kušanje posjetiteljima trodnevne manifestacije koja donosi zanimljiv glazbeni, kulturni i sportski program.

Jedinstveni enološki doživljaj očekuje posjetitelje manifestacije "Vino i vruja" koja će, u organizaciji Udruge Ikarski barkajoli, biti održana ovaj vikend u Iki. Imat će priliku kušati vrhunska vina čuvana godinu dana u idealnim uvjetima ikarskog prirodnog fenomena, vruje. Ukupno 2.400 butelja iz vinarija Miklaužić, Petrač, Andrija, Prelac, Kabola, Plovanić i Iločkih podruma potopljeno je prošle godine u posebnim kavezima na dubinu od 20 metara u kraški podmorski izvor, a u petak 4. kolovoza u 12 sati po njih će se spustiti ronioci Javne vatrogasne postrojbe Opatija i opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, čime će započeti trodnevna manifestacija.

 

Dan kasnije, u subotu 5. kolovoza od 16 sati počet će središnji dio manifestacije koji će uključivati kušanje tih i potapanje kaveza s novim buteljama vrhunskih vina na jednogodišnju "pohranu". Somelieri i poznavatelji vina potvrdili su da vino sazrijevano u moru pokazuje bolje karakteristike u odnosu na iste sorte čuvane na uobičajeni način. Stoga zanimanje vinara za sudjelovanju u ovoj manifestaciji raste pa će se ove godine uključiti vinari Tomaz, Ferenac i Dvorac Belaj.

"Ove godine ćemo u vruju potopiti oko 3.000 butelja vina. Obogaćen je i program na kopnu zabavnim programom. Tako će uz glazbu i zabavu biti održana aukcija vina i potraga za potopljenim bocama u blizini plaže. Kada se smrači za sve posjetitelje pripremamo i spektakularnu kulisu na moru – Igru jedara i svjetla" - najavio je Vjekoslav Zahej, predsjednik udruge Ikarski barkajoli.

Kušanje vina pratit će i specijaliteti restorana Knezgrad, dok će u zanimljivom programu, kojeg će voditi Extra Roby, nastupiti Alba i Leo te DJ Mriža. Manifestaciju će upotpuniti izložba fotografija „Kvarner va slike" u organizaciji Fotokluba Color iz Rijeke i Mjesnog odbora Ika.

 

Trodnevni program "Vino i vruja" u nedjelju, 6. kolovoza, zaključit će regata tradicijskih barki "Ive Sipa" koja pod sloganom "Barku i osti, do smrti dosti" donosi događanje posebno osmišljeno za zabavu posjetitelja. Početak regate očekuje se oko 19 sati, a natjecanje će pratiti zabava uz glazbu i ponudu jela. Za sve posjetitelje tijekom sva tri dana manifestacije osigurano je besplatno parkiranje kod Fakulteta za menadžmentu u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.

  isprintaj članak