Magarac
U oba Zavjeta magarca se spominje čak 173 puta. ...
Batman u Turskoj
Turisti ne odole slikati se. ...
Nevjerojatni zakoni o seksu
Prevarena žena smije ubiti svoga supruga, ali isključivo golim rukama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Za izradu jednog pulovera od kašmirske vune potrebna je godišnja obrada vune od četiri do šest koza.
Objavljeno: 15.12.2017. 08:32  
Kašmir - luksuzna odjeća vođe muhamedanaca mongolskog porijekla
Kašmir - luksuzna odjeća vođe muhamedanaca mongolskog porijekla

U Srinagaru, ljetnom glavnom gradu i nekadašnjoj kneževskoj metropoli, još danas se kao i prije više stoljeća izrađuje skupocjene sagove i tekstilna pletiva od kašmirskog konca.

 

Već na početku 16. stoljeća, pod vladavinom mogula Babura, kašmirsko tkanje je bilo u punom cvatu. U pokrajini Kašmir započela je, zahvaljujući sklonosti dalekoistočnih vladara prema skupocjenom tekstilu, uspješna povijest prirodnih vlakana koje spadaju među najpoznatije u svijetu. Rupci i šalovi, isključivo za visoka gospodstva, bili su takve finoće da su se mogli provući kroz ukrasni prsten. Vuna od kašmirske koze (pashmina pashmina) dospjela je u Europu tek početkom 19. stoljeća. Francuska carica Eugenija, supruga Napoleona III., bila je osvjedočena privrženica plemenitog rupca kao i engleska kraljica Victoria. Ova posljednja je kao carica Indije obvezala svoje podanike u koloniji da joj svake godine daruju tri rupca od kašmirske vune.


Pokrajina Kašmir

Kašmir, do 1341. samostalna država na sjeverozapadu Himalaja, danas je podijeljena na tri dijela. Sjeverozapadni dio nadzire Pakistan, jedan krajičak na istoku zaposjela je Kina i najveći dio na jugu je sjeveroistočna federalna država Indije. U Srinagaru, ljetnom glavnom gradu i nekadašnjoj kneževskoj metropoli, još danas se kao i prije više stoljeća izrađuju skupocjene sagove i tekstilna pletiva od kašmirskog konca.

 

Kašmirske koze

Proizvođač i isporučitelj skupocjenih luksuznih niti je kašmirska ovca, koja se od vremenskih neprilika i krajnje hladnoće mongolske zime štiti gustim krznom. Ispod zaštitne dlake raste veoma meka, svilena pahuljasta dlaka, duvet (franc. za paperje), koja se primjenjuje isključivo za izradu kašmirskog tkanja. Nema nikakvog striženja koza budući da u vrijeme prirodne izmjene krzna pahuljaste dlake ostaju visjeti na trnovitom žbunju i njih u proljeće skupljaju pastiri. Dobitak je mali i to objašnjava isključivost i dragocjenost tog prirodnog proizvoda na svjetskom tržištu.

 

Značajke kakvoće kašmirskih niti

Oblik niti

Za razliku od uobičajenih vunenih niti, kašmirske niti imaju znatno manje prhuti, ravnomjerno su oblikovane i zato bez trenja. Tako se dobiva meki i nježan dodir s kožom na tijelu.

Visoka rastezljivost

Pulover od kašmirske vune uz svu mekoću i svilatost istovremeno je otporan na trošenje i dugovječan.

"Unutarnje vrijednosti"

Šupljine razmještene na površini niti djeluju kao klimatizacijski sustav. Održavaju tjelesnu temperaturu nepromjenjivom i na jednaki način izoliraju od hladnoće i topline.

Two ply - čista raskoš

Kašmirski konac se, u pravilu, sastoji se od jedne niti. U neobičnu kakvoću raskoši ubraja se "Kashmir two ply", gdje dvije međusobno ukončane niti daju još ravnomjernije i sažetije pletivo. Two ply nema ništa zajedničkog s postupkom pletenja uz pomoć dvije niti, nego je to jednostruko pletenje s kakvoćom dvostruko ukončane niti.


Fina pređa i tkanja

Doći do skupocjene plemenite dlake tegoban je posao. Po jednoj životinji dobiva se tek oko 400 g pahuljastih dlaka. Kad se iščešlja, opere i ručno razvrsta preostaje najviše 100 g vune po kozi u jednoj godini. Za izradu jednog pulovera od kašmirske vune potrebna je godišnja obrada vune od četiri do šest koza, a za jedan ogrtač potrebno je paperje.

Daljnja prerada u konac obrtnička je umjetnost. Engleski, škotski i talijanski prelci i tkalci vodeći su u tome. U tome ne zaostaju ni njemački tkalci. Pomoću suvremenih strojeva postiže se visoka razina kakvoće, koja odlikuje kašmirsko tkanje. U tome pomažu i laserske naprave, koje otkrivaju i izlučuju i najmanje neravnine na predivu. 

  isprintaj članak