Sadnja jagoda
Stari višegodišnji rasad jagoda zaražen je štetnim kukcima, gljivicama, virusima i nematodama. ...
Sauna ili ipak parna kupelj?
Ipak parna kupelj ima određenu prednost pred saunom. ...


Anketa
NALAZITE SE U > Odredišta
Köln je poznati grad metroseksualaca, homoseksualca, biseksualaca, transeksualaca, transvestita
Objavljeno: 26.07.2017. 08:46  
Köln - gradska meka mladih
Köln - gradska meka mladih

"Cimi, a da za Novu godinu odemo k mome bratu u Köln?" - bilo je dovoljno samo jedno pitanje da se u mojoj glavi probudi ona Vražica, koja puta nije vidjela svega mjesec dana i koja je u Kölnu zadnji put, prije pola godine, provela kratkih, ali preslatkih, 24 sata. Stoga je kao neizbježan odgovor postavljeno protupitanje: "A kad krećemo?"

Dakle, cimer nije trebao pitati dva puta, jer planovi su počeli u roku ODMAH!


Napisala: Marijana Perinić


I tako, skoro mjesec dana od donošenja “jako teške” odluke uputila sam se prema sjeveru, s novom frizurom, slabom ušteđevinom i crvenim kovčegom prekomjerne težine od 23 kilograma. Uz obavezan smiješak dečku preko aviošaltera, crveni monstrum se ipak bez nadoplate, uspješno odvojio od vlasnice, te našao svoje mjesto u buksi aviona Germanwingsa.

 

Köln za 50 eura

Let je trajao svega dva i pol sata, koji su mi nevjerojatno brzo proletjeli jer sam za “suvozača” dobila Sarajliju koji me cijelim putem šarmerski nasmijavao neodoljivim bosanskim humorom. Karta inače stoji 50 eura u oba smjera, ali s bitnom napomenom da je kupite barem dva mjeseca ranije, što ja naravno nisam, stoga me i stajala četiri puta više.

 

Tranzitna žila kucavica

Nakon višesatne smijalice stigla sam u odredište i započela svoju petodnevnu pustolovinu u najstarijem gradu Njemačke, aktivnom središtu umjetnika i kulturnom velegradu s više od milijun stanovnika. Udobno smješten na rijeci Rajni grad je prava tranzitna živa kucavica, kojoj samo neposredna blizina dviju zračnih luka omogućava povezanost sa cijelim svijetom. Zbog toga Köln ugošćuje i preko 25 međunarodnih sajmova.

Kako je motiv mog dolaska ipak bio čisto zafrkantske prirode, sajmove nisam posjećivala već dane isključivo provodila u šetnji gradom upijajući kulturnu baštinu, ispijajući dobru pivu, te kružeći po dućanima poznate Hohe Strasse, s velikom koncentracijom na onaj dio dana koji tek počinje iza ponoći. Naravno, u više nego ugodnom društvu.

 

No, krenimo prvo s ozbiljnijom stranom...

Povijest grada vuče svoje korijene unatrag 2000 godina, a samom gradu je ime dodijelila poznata rimska carica Agrippina, svojevremeno uzdižući svoju Koloniju na razinu grada (kolo- nija: Köln, Cologne ili po hrvatski Keln). Grad je kroz stoljeća uistinu prošao šaroliku povijest: od spomenute rimske kolonije, utjecajnog sjedišta nadbiskupije, crnog srednjovjekovnog doba, uspješne industralizacije do glavnog nacističkog sjedišta, da bi se u konačnici izgradio u vodeću kozmopolitsku metropolu.

 

Pedestak metara bliži nebu

Šetnja gradom obavezno počinje posjetom divovskoj katedrali koja od malog čovjeka, dok zapanjeno stoji ispred nje, uspijeva izvući dužno strahopoštovanje i neugodan osjećaj beznačajnosti. Nezaobilazna je usporedba s našom zagrebačkom, jer sličnosti zaista i ima, s tim da su njezini tornjevi ipak za pedesetak metara bliži nebu. Danas je proglašena najvišom vjerskom građevinom sjeverno od Alpa, zbog čega i predstavlja zaštitno lice Kölna.

 

Medijska prijestolnica

Što se tiče ostalih kulturnih znamenitosti u gradu se nalazi preko 200 umjetničkih galerija, a od muzeja su najposjećeniji: Ludwig, Römisch-Germanisches Museum. Svakako morate po- sjetiti Imhoff-Stollwerck Museum, oazu čokolade u privatnom vlasništvu, u kojoj ćete doznati sve o ovom neodoljivom poroku i ne zaboravite - afrodizijaku što će vas i navesti da nakon samog posjeta i dkušanja, nagonski počnete razmišljati o "najomiljenijem sportu" na svijetu. Vjerujte mi, u glavi vam neće biti nogomet! Za one malo boljeg želuca tu je i EL-DE Hause u kojem se možete prisjetiti mračne povijesti Njemačke i zločina gestapovskog režima. Modernijeg kova je poznata Opera Hause, te multipleks kinodvorana Mediapark u koji redoviti stižu najnoviji hitovi hollywoodske produkcije. Inače je grad prava medijska prijestolnica u kojem su smještene sve vodeće svjetske TV-postaje: RTL, Vox, Viva, zbog čega je s vremenom i izrastao u podučni centar na području medija.

 

Neprikosnoveni ukus

Kada vam, već jednom, dosadi kulturno uzdizanje, najslađe je prepustiti se ljepotama poznate Hohe Strasse, te nepovratno uživati u kupovini. Dućana ima za svačiji džep: od Diora, Diesela pa do onih nepoznatih robnih marki. Otvoreni su cijeli dan,

čak i subotom, tako da ukoliko se planirate olakšati za nekoliko stotina eura i zasjati u najnovijem izdanju, u tome će vam s oduševljenjem pomoći simpatični gay prodavači, u čiji ukus niti ne smijete posumnjati, jer je to jednako čistoj uvredi!

 

Grad ...- seksualaca

Inače, Köln je poznati grad metroseksualaca, homoseksualca, biseksualaca, transeksualaca, transvestita i svih onih koji ih podržavaju ili se tako osjećaju. Tako da su tjelesni izgled, odjeća i vanjština općenito od izuzetne važnosti. Samo ću vam dati primjer da je moj dobar prijatelj iz Kölna na samu Staru godinu otišao vježbati u teretanu na što sam mu se ja, udobno izvaljena na trosjedu, samo slatko nasmiješila i izjavila: "Pa ti nisi normalan..." Mislim, zar vrijeme provođenja radikalnih odluka ne počinje nakon Nove godine? Tako je barem kod nas na Balkanu, i molim Boga da tako i ostane.

Ekipa po gradu užurbano hoda s otkačenim frizurama i u ludim kombinacijama, ostavljajući za sobom mirise parfema poznatijih dizajnera. Pratiti modu im nije tako teško, jer je životni standard izuzetno dobar. Prosječna plaća se kreće između 1.300 i 2.000 eura, ovisno o tome gdje ste zaposleni, a najam dvosobnog stana je približno 500 eura, tako da ostaje dovoljna svota za uljepšavanje.

 

Okruženje lijepim ljudima

I tako, okruženi lijepim ljudima, htjeli vi to ili ne, kriomice se počnete pogledavati u ogledalo i sumnjati u svoje atribute, no ubrzo se priberete budući da zaključite da se nema smisla previše zamarati, jer ste tu samo na nekoliko dana i da pomoći nema. Barem ne one za malo novca.

 

Kobesi

Dobro, kada nakon višesatnog razgledavanja, šopingiranja, te uljepšavanja osjetite umor i bol u nogama, tada dolazi vrijeme za hedonističko uživanje u hrani i piću. Za to je na raspolaganju 3000 barova, gostionica, restorana i pivnica. Inače, u Kölnu je najveći broj ugostiteljskih objekata po glavi stanovnika u Njemačkoj, pa sigurno nećete ostati gladni ili "umrijeti od žeđi". Vlasnik najpoznatijeg kafića Vic-bar je Hrvat, a od restorana ljudi često posjećuju "Hase". Tradicionalni specijalitet je halber Hahn ili pola pileta, crni puding sa češnjakom po imenu Kolscher, Kaviar, te Rievkooche tj. kolač od krumpira ili po naški: krumpiruša. Hrana je izuzetno ukusna, no mali je problem onaj češnjak iz pudinga, koji osim svojih ljekovitih moći, podmuklo uskraćuje uspjeh na zavodničkom planu. Stoga, ukoliko nakon večerice planirate svojoj boljoj ili lošijoj polovici šaputati nježne riječi, moj dobronamjeran savjet je da ga ipak zaobiđete, i to u širokom krugu.

Hranu će poslužiti kobes (tradicionalni kölnski konobari), te ponuditi lagano pivo Kolsch, kojeg proizvode samo u Kölnu. No, osim tipično njemačkih restorana, u gradu su jako dobro posjećeni i oni sa stranom kuhinjom. Tako sam posjetila Buda restaurant, čiji je vlasnik polu Indonezijac, polu Srbijanac. Moram priznat da mi je bilo malo čudno gledati simpatičnog čovjeka kosih očiju, koji je potvrdno kimajući na moje blebetanje, razumio sve što sam mu pričala na hrvatskom.

 

Predobra zabava

Od događanja, po posjećenosti, na vrhu ljestvice i dalje zlatnu medalju drži poznati Karneval, ali mu se svake godine sve više približava i Gay Pride - poznati festival i ulični party kojeg posjeti više od pola milijuna ljudi, i to većinom istospolne seksualne opredijeljenosti.

Što se tiče noćnih provoda, Köln je prava "Meka" za sve ljubitelje dobre zabave, možda čak i predobre. Ponuda je bila toliko velika, da smo imali neutaživu želju posjetiti sve što nam se nudilo.

 

Party za početak

Poznati Dollhouse - kvazi šminkersko mjesto s izuzetno dobrom house muzikom i još boljim performerima posjećuje veliki broj Hrvata, ugodno popričala te uživala u neodoljivim pogledu na prezgodne plesače. Cijena ulaz nice je oko 25 eura, a za cugu ne mogu sa sigurnošću reći, jer na ulazu dobijete onu famoznu karticu koja vam omogućava sve samo ne kontrolu troškova, a na samom izlazu plaćatei pravo bogatstvo! No, mislim da Bacardi-cola nije stajala manje od 10 eura. Kasnije, kako sam ipak bila u većinski gay društvu, tako sam se morala i prilagoditi njihovom načinu života i čekanju zore uz dobar provod.

 

Za sam kraj ću citirati riječi poznatog talijanskog pjesnika Petrarce, koji je, posjetivši Köln, izjavio: "Koji dojmljiv grad, s takvim ponosnim muškarcima i gracioznim ženama". Na što se ja, s iskrenim smiješkom, nadovezujem: "...te simpatičnim gayevima i veoma uvjerljivim transvestitima."

Kako li se samo vremena mijenjaju, zar ne?

Slika: Koelnturismus

  isprintaj članak