Korijeni europskog kršćanstva
Kršćanski pisci crkvene povijesti pridonijeli da se o caru Galeriju stvori loša slika, a njegov edikt prekrije zaborav! ...
Slovenija uz Monolit2Go
Radi bez internetske mreže. ...


Anketa
NALAZITE SE U > Vijesti
Turistička zajednica općine Vrsar partner u projektu „Uživam tradicijo"
Objavljeno: 07.08.2017. 09:52  
Krenuo projekt: „Uživam tradicijo - Uživam tradiciju po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana"
Krenuo projekt:  „Uživam tradicijo - Uživam tradiciju po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana
  • Krenuo projekt:  „Uživam tradicijo - Uživam tradiciju po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana
  • Krenuo projekt:  „Uživam tradicijo - Uživam tradiciju po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana

Samobor je bio 4. i 5. kolovoza domaćin osnivačkog sastanka projekta "Uživam tradicijo", a koji će trajati sljedećih 30 mjeseci u cilju očuvanja i promidžbe nematerijalne kulturne baštine, posebice kulinarske tradicije.

 

Prvog dana organiziran je vođeni obilazak pilotnog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje i predstavljen je projekt "Tisućljeća kulinarstva" koji se održava u sklopu parka. Voditelji pojedinih radnih paketa prikazali su planovei očekivane rezultate, obveze pojedinih partnera te rokove za njihovu provedbu.

Drugi dan partneri su se usredotočili na sadržajni dio projekta vezan uz izradu zajedničkog brenda i turističkog proizvoda Uživam tradiciju, koji raznolikim skupinama posjetitelja donosi uzbudljive jednodnevne i višednevne vođene ture.

Sastanak je okončan radionicama o upravljanju projektom, komunikaciji i osnivanju zajednica povezanih baštinom.

Projekt „Uživam tradicijo" vrijedan 1,593.700 eura izabran je medu 112 projektnih prijava podnesenih u okviru 2. roka Otvorenog poziva Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. U istom je roku iz sredstava Europskog Fonda za regionalni razvoj (EFRR) odobreno sveukupno dvanaest projekata u ukupnoj vrijednosti od 11,5 milijuna eura europskoga sufinanciranja, i to jedanaest s područja očuvanja i održivog korištenja prirodnih i kulturnih resursa, te jedan s područja zdravog, sigurnog i pristupačnog pograničnog područja.

Projekt "Uživam tradicijo" započeo je 1 srpnja 2017., a trajat če do 31. prosinca 2019. godine. Turističkoj zajednici općine Vrsar odobreno je 105.000 eura odnosno oko 766.500 kuna .

Vodeći partner projekta je Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, a osim Turističke zajednice općine Vrsar partneri u projektu su slovenski PARNAS - Zavod za kulturo in turizem (Velike Lašće), Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, Naj Tura d.o.o. (Mengeš), dok su hrvatski partneri: Javna ustanova "Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje", Udruga za zdrav život i zdravu prirodu "Trbuhovica" (Prezid) i Zagorska razvojna agencija d.o.o. za promicanje regionalnog razvoja.

Cilj projekta je aktivno zaštititi nematerijalnu kulturnu baštinu, posebno kulinarsku tradiciju, kroz uspostavljanje kulinarske poveznice od Panonije do Jadrana i razradu privlačnih programa koji će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj običaja i gastronomije. Očekivani rezultat projekta je kulinarska transverzala – skupna tematska tura koja će isprepletati priče o tradiciji i kulinarstvu svih uključenih prekograničnih područja.


Sakupljanje izvornih istarskih i vrsarskih recepata

Među aktivnostima predviđenih na području Vrsaar su sakupljanje izvornih istarskih i vrsarskih recepata iz povijesnih izvora i živućih svjedočanstava. Recepti i svjedočanstva će biti objavljeni u tiskanoj kuharici, a istovremeno će biti snimiljeni dokumentarni isječci o pripremi izvornih jela koje će spremati istarske kuharice i none na način koji su preuzele od svojih predaka. Film će se projicirati tijekom manifestacija predviđenih projektom kao što su događanja pšopiut promidžbe maslinovog ulja: ribarske fešte (slavlja), Vrsar porto fest, Stari samanj (sajam) pod kaštelom i Casanovafest. Projektom su predviđene i kulinarske radionice za stanovništvo i turiste koji će ovim putem moći naučiti pripremu izbvornih jela. Još veću pozornost će privući kulinarski show (prikaz) uživo s kuharima koji će prikazati korištenje tradicionalnih namirnica u suvremenim receptima i načinima spravljanja hrane. Vrlo važan dio projekta je osmišljavanje i provođenje obrazovnih aktivnosti za sve dobne skupine, a posebno za škole: pripremit će se niz sadržaja koji će biti dio otvorenog nastavnog programa škola više stručne spreme kao i ugostiteljskih škola, te zavičajne nastave u osnovnim školama. Projekt uključuje i neformalno obrazovanje lokalnih zajednica, učitelja, predstavnika javnih ustanova, škola i poduzeća, koji će tako moći prenositi znanje na mlade i na posjetitelje.

U sklopu projekta zaposlena je jedna osoba na određeno radno vrijeme koja će raditi na pola radnog vremena do kraja izvođenja projekta.

  isprintaj članak