NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Drugi novi brod za krstarenja kojeg se pridružilo floti MSC-a u 2017. godini
Objavljeno: 30.11.2017. 00:14  
MSC Cruises službeno preuzeo novu perjanicu MSC Seaside
MSC Cruises službeno preuzeo novu perjanicu MSC Seaside

Povodom svečanosti preuzimanja, MSC Cruises i Fincantieri također su potpisali narudžbe za izgradnju dva Seaside EVO broda, daljnjui razvoj klase Seaside. Uz ova dva dodatna broda, ulagački plan tvrtke sad obuhvaća ukupno 12 novih brodova koje bi trebalo izgraditi do 2026. godine uz ukupno ulaganje od 10,5 milijardi eura. Svečanosti preuzimanja prisustvovao je i Sergio Mattarella, predsjednik Republike Italije, Graziano Delrio, talijanski ministar infrastrukture i prijevoza te ostali uzvanici i predstavnici vlasti.

Prema novom sporazumu između MSC Cruisesa i Fincantierija, originalni upis u knjigu narudžbi trećeg broda klase Seaside s dostavom u 2021. godini zamijenjen je odlukom o gradnji prvog od dva Seaside EVO broda. Drugi brod će biti dostavljen 2023. godine.

Seaside EVO bit će još veći, gostima će se ponuditi više kabina, veći MSC Yacht Club, a moći će ugostiti 5.646 putnika. U isto vrijeme, brodovi će biti opremljeni najmodernijom tehnologijom zaštite okoliša uključujući EGC (Exhaust Gas Cleaning) tehnologiju koja zadovoljava najstrože pravilnike o ispušnim tvarima u lukama i područjima plovidbe; najmoderniji sustav upravljanja i recikliranja otpada; napredni sustav pročišćavanja voda koji udovoljava najvišim standardima ove industrije, ali i nadmašuje propisane standarde; tu je još i napredni sustav očuvanja energije i topline. U svim područjima broda postavit će štedljive uređaje najnovije generacije te LED rasvjetu. Brodovi će također biti opremljeni SRC (Selective Catalytic Reduction) sustavom, naprednim sustavom kontrole emisije koji značajno smanjuje količinu dušikovog oksida (NOx) i smanjuje ga na bezopasni dušik (N2) i vodu.  

Tijekom današnje svečanosti odana je počast stoljetnoj pomorskoj tradiciji: Roberto Olivari, direktor brodogradilišta Fincantieri, predao je zapovjedniku broda MSC Seaside, Pieru Paolu Scali, ampulu koja sadrži vodu koja je prva dotaknula trup u trenutku porinuća ranije ove godine. Po završetku svečanosti, MSC Seaside će zaploviti do Trsta, a zatim do Miamija u kojem će 21. prosinca biti održana svečanost imenovanja, a koji će ujedno biti njegova matična luka.

 

Karakteristike MSC Seaside

          Dužina/širina/visina: 323.3m/41m/72m

          Bruto tonaža: 153,516 BT

          Gosti: 5,119   

          Posada: 1,413

          Maksimalna brzina: 21.3 čvora

          14. brod flote MSC Cruisesa od osnivanja tvrtke 2003. godine

          Prvi brod klase Seaside

          Sestrinski brod: MSC Seaview

          Izgrađen u brodogradilištu Fincantieri (Monfalcone)

          Datum isporuke: 29. studeni 2017.

          Svečanost imenovanja: Miami, Florida 21.12.2017.

          Područje plovidbe: Karibi 

          Sati rada potrebni za izgradnju broda: 10 milijuna

          Broj uključenih zaposlenika Fincantierija: 4,000

 

Karakteristike Seaside EVO

          Dužina/širina: 339m/41m

          Bruto tonaža: 169,380 GRT

          Gosti: 5,646

          Posada: 1,634

          Bit će izgrađen u: Fincantieri (Monfalcone brodogradilište)

 

  isprintaj članak