Francuske riječi koje često koristimo
Znate li da su i plafon, karniša, frizer, sos također francuske riječi? ...
Ekstravagantni policijski automobili
Pokušaj bijega vozača bio bi beskoristan: RS-Chevy nije opremljen samo s 5.7 litarskim motorom nego i sa skrivenim oružjem. Zahvaljujući ubrizgavaču plina Super ...
Facebook i Google maps najviše troše bateriju mobitela
Wheater Chanel i Google maps koji stalno rade u pozadini i pravi su gutači energije. ...


Anketa
Visualia Festival ovog rujna slavi petu obljetnicu održavanja
Objavljeno: 01.08.2017. 06:03  
PointofView od 21-23. rujna u Puli povodom petog izdanja Visualia Festivala
PointofView od 21-23. rujna u Puli povodom petog izdanja Visualia Festivala
  • PointofView od 21-23. rujna u Puli povodom petog izdanja Visualia Festivala

Nakon više od šest mjeseci svakodnevnog rada i istraživanja, pulski umjetnik Marko Bolković i kreativni kolektiv Visualia Group javnosti predstavljaju svoju najnoviju svjetlosnu kreaciju – PointofView.

Riječ je o interaktivnoj svjetlosnoj instalaciji, jedinoj u svijetu čiji dizajn i konstrukciju prate 33 osvijetljena geometrijska objekta, “razbacanih” da tvore riječi LIGHT – DARK i pritom ukazuju na dvije potpuno različite perspektive. Njenu veličanstvenost ističu još i visina tri metra i površina 400 čvm.

Riječi LIGHT – DARK prate dvije točke gledišta i uočljive su na bočnim stranama instalacije dok njihova svjetlosna kombinacija ističe kvalitetan dojam unutar oslikanog okvira. Pored izazovnog dizajna i razbacanih objekata, instalacija je zamišljena kao ogledalo kaosa koji se u određenoj točki stajališta pretvara u harmoniju. Svijetlo ili mrak, dan ili noć, pravo ili pogrešn... - instalacija ukazuje na izbor i činjenicu da u životu uvijek postoji druga točka stajališta.

Ideju i koncept instalacije osmislio je Marko Bolković, a za put od provedbe ideje u djelo pobrinuli su se članovi Visualia Group - skupina umjetnika i entuzijasta koji su svo svoje znanje, moć, volju i slobodno vrijeme ulagali u učenje, testiranje, izradu, montažu te proces završnog postavljanja i snimanja instalacije.

 

Marko Bolković pulski je umjetnik i svjetlosni dizajner te osnivač Udruge Sonitus koja promiče audio – vizualnu umjetnost i nove tehnologije. Idejni je začetnik i danas umjetnički direktor najvećeg festivala svijetla u Hrvatskoj – Visualia Festivala, koji ovog rujna slavi petu obljetnicu održavanja.

Osim toga, Marko je voditelj kreativnog kolektiva Visualia Group, skupine entuzijasta s kojima zajedno istražuje i testira proizvode novih tehnologija te izrađuje svjetlosne i interaktivne instalacije.

PointofView je njihova najnovija kreacija i do sada najizazovnija ali svakako i najspektakularnija i bit će premijerno prezentirana od 21-23. rujna u Puli povodom petog izdanja Visualia Festivala.

 

  isprintaj članak