NALAZITE SE U > Izdvojeno
Znate li razliku između “upotrijebiti do” i najbolje upotrijebiti do”
Objavljeno: 28.02.2018. 09:08  
Rok trajanja proizvoda
Rok trajanja proizvoda

Snimio: Željko Marušić


U EU se, prema nekim procjenama, baca se preko devet milijuna (!) tona hrane godišnje budući da barem deset posto stanovnika ne razlikuje oznake “upotrijebiti do” i najbolje upotrijebiti do” na proizvodima, a približno polovica građana ne razumije te razlike u označavanju, inače propisane europskim zakonodavvstvom!

U želji da se spriječi nepotrebno bacanje tolike količine hrane u Švedskoj i Norveškoj su pokusno postojeće, europskim zakonima propisane oznake, zamijenili s oznakama “najbolja kakvoća do” i s “najbolje do, ali upotrebljivo i nakon toga datuma”. No, još se ne zna učinak na bacanje hrane.

 

Dobro savjeti

Kava je jedan od najboljih primjera. Primjerice, mljevena kava, kojoj je istekao rok uporabe s oznakom “najbolja za uporabu” (Best before) neće nikome naštetiti skuha li je i popije i nakon dvije godine! Samo će joj oslabiti okus i miris. Naravno, pod uvjetom da nije stajala u otvorenoj vrećici! A kako bi bila ukusnija treba je samo malo više dodati u vodu.

Navedeno istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 trgovina u osam država članica. Uzorkovano je 1.058 robnih marki. Istraživanje je pokazalo da se najviše baca svježe voće i povrće, i to već od kod samog proizvođača do domaćinstava, ali i u gostionicama i trgovinama. Iza voća i povrća, najviše bacani proizvod su pekarski i to čak 10,5 milijuna bačenih tona godišnje, meso, riba i perad (4,8 milijuna tona).

 

Razlike u oznakama

Kada na etiketi proizvoda piše “najbolje upotrijebiti do” („best before”) riječ je najmanjem mogućem roku trajanja iza kojeg je nnamirnica i dalje zdravstveno ispravna. Nakon isteka trajanja polako počinje gubiti svojstva (okus, izgled, miris, prehrambenu vrijednost), a može biti upotrebljiva još danima, mjesecima ili čak godinama, ovisno o vrsti proizvoda.

Za razliku od te napomene, oznaka “upotrijebiti do” („use by”) označava vrlo kvarljivu namirnicu s mikrobiološkog stanovišta i nakon isteka zadanog dana može postati opasna po zdravlje. Tu oznaku se najčešće koristi za smrznutu hranu, konzervirano voće i povrće i sušenu hranu.

Zanimljivo je kako su obično navedeni kraći rokovi uporabe kako bi se proizvođači zaštitili od mogućih problema i sudskih tužbi!

I još jedna zanimljivost: u različitim zemljama su različiti rokovi trajanja, posebno kod hrane s oznakom “upotrijebiti do” budući da su različite temperature skladištenja u pojedinim zemljama. Tako je, primjerice u Njemačkoj viša negoli u Danskoj, pa su u njoj rokovi trajanja kraći!

Prema europskom zakonodavstvu za sol, šećer, ocat, vino, voće, povrće i nepakirani kruh ne treba navesti rok trajanja, a radi se na tome da se na tu listu uvedu tjestenine, riža i kava.

  isprintaj članak