NALAZITE SE U > Izdvojeno
Prvenstveno žene, ali i muškarci, rubac su ovijali oko vrata ili ga zaticali u izreze odjeće
Objavljeno: 09.10.2017. 19:29  
Rubac (marama) - lagano, šareno, živahno…
Rubac (marama) - lagano, šareno, živahno…

Rubac je prisutan u cijelom svijetu (Kenija - snimio: Željko Marušić)


Komad tkanine četvrtastog ili oblika trokuta ljudi su od davnina koristili za zaštitu glave od hladnoće, vjetra i vrućine. Krajem osamnaestog stoljeća rubac se spominje kao modni dodatak. Prvenstveno žene, ali i muškarci, rubac su ovijali oko vrata ili ga zaticali u izreze odjeće. Fichu čipkasti rupci za vrat pričvršćivani su broševima. U devetnaestom se stoljeću za izradu najcjenjenijih rubaca koristio muslin, najfinije pamučne tkanine, batist i svila. Rub je obavezno bio vezen.

U dvadesetim godinama prošlog stoljeća od ovih se tkanina šivala i odjeća koja je bila vrlo praktična, prije svega za plesanje tanga. Žene su koristile rupce kao pokrivalo, ponekad ispod ili čak i iznad šešira. Sve do danas rubac je vrlo koristan i dekorativan modni dodatak.

 

Rješenje može biti rubac

Vjerojatno vam se često znalo dogoditi da vam se nekamo žuri, ali niste znali što odjenuti. U svoj odjeći koju imate u ormaru već ste bili viđeni, a kostimi vam se čine dosadnima, bluze izbljedjelima. Rješenje u takvim situacijama može biti rubac. Budući da je rubac obično šaren, možete ga kombinirati odjećom različitih boja. Veći rubac možete prebaciti preko jednog ramena, a ako vam postane hladno, možete ga obaviti i preko drugog.

 

U trenu drugačiji

Rubac možete zavezati u pojasu preko odjeće ili tunike koju nosite uz hlače. Vaš će izgled tako u trenu postati drugačiji. Izaberite i cipele koje će pristajati uz boju rupca. Boja cipela može biti iste boje kao i rubac ili odgovarati boji odjeće. Pritom neka odjeća svakako bude jednobojna. I uz suknju, umjesto bluze, možemo kombinirati rubac, ali samo uz onu suknju koja ima visoki zatvarač. Manje rupce možemo zavezati oko vrata. Zataknuti ih možemo u džep na grudima, što je, dakako, primjerenije za muškarce i u njihovim modnim trendovima. Međutim, ovaj običaj polako nestaje, tako da ga možemo zapaziti još samo kod starije gospode. Šteta!

 

Proljetni nastavak

Pripovijest o rupcima nastavlja se i u proljeće. To vrijedi prvenstveno za velike rupce koji podsjećaju na indijske sarije ili saronge. Takvi su rupci izrađeni od što je moguće tanjeg materijala, tako da ih možemo obaviti oko bokova ili ramena te zavezati ispod pazuha ili oko vrata. Na taj ćemo način sami kreirati odjeću koju nosimo.

 

Vječna klasika

Budući da je rubac dodatak za sva godišnja doba, ne ovisi o modnim trendovima u tolikoj mjeri kao drugi dijelovi garderobe. Tvrtka Hermes već desetljećima izrađuje samo rupce s motivima konja. I kod Diora i Versacea rupci pripadaju klasičnoj dodatnoj ponudi svake kolekcije. 

  isprintaj članak