NALAZITE SE U > Izdvojeno
93 posto nezgoda u kućanstvu starijih osoba izazvano padom
Objavljeno: 28.10.2017. 09:16  
Skliski sagovi (tepisi) i starije osobe
Skliski sagovi (tepisi) i starije osobe

U Zagrebu se godišnje u nezgodama ozlijedi približno 30.000 osoba starijih od 59 godina. Čak u 93 posto slučaja uzrok ovih nezgoda je bio pad.

Koliko se takvih nezgoda može izbjeći? Mnogo i to vrlo jednostavno. Rado se u prvom redu o tome, da kroz kuću ili stan treba hodati otvorenih očiju i gledati gdje postoji opasnost od spoticanja. Jer, sigurno je da će se kad-tad dogoditi mala nepažnja - možda i mala vrtoglavica ili umor, i da ćemo baš tamo pasti.

Najjednostavnije je ukloniti sve takve uzročnike spoticanja, na primjer sklizak sag ili ga uopće ne treba postavljati. A može se ispod njega staviti podloga, koja sprečava klizanje. Klonite se sagova koji mogu napraviti nabore. Po mogućnosti uklonite povišene pragove na vratima. Izbjegavajte ostavljati predmete uokolo na podu, posebno na stubama. Prije svega u obiteljskim kućama stube se često koristi za (privremeno) odlaganje predmeta.

Kablovi, koji leže na podu poprijeko kroz prostoriju također mogu biti zamka za vašu nogu. Postavite ih uzduž zidova i time ćete učiniti puno za vašu sigurnost i konačno za vašu udobnost.

 

Sigurnost nije samo sigurno kretanje u domu

Sigurnost nije samo sigurno kretanje u domu, već posvuda. Pokazalo se je da je 93 posto nezgoda u kućanstvu starijih osoba izazvano padom. Što je netko stariji, to su nezgode ove vrste neugodnije. Trebalo bi objašnjavanjem, lecima, popisima za provjeru sigurnosti i predavanjima pomoći pri izbjegavanju padova i odnosnih nezgoda.

Osvješćivanje je dugoročni postupak, ne samo kod ljudi, već i u trgovini, industriji, kod proizvođača namještaja, arhitekata i stručnjaka za uređivanje stanova, hotela, poslovnih prostora i slično, ali i kod postavljača instalacija itd. U svim ovim područjima mora prevladati svijest, da se može puno učiniti, kako bi život postao lakši i sigurniji.

U svagdašnjici postaje se slijep za nedostatke u svojem ponašanju i zato je neophodno uvijek iznova upozoravati na to, što bi se sve moglo učiniti. 

  isprintaj članak