NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Emirates je ovaj važan događaj obilježio u Hamburgu, pokazujući tako predanost programu A38
Objavljeno: 03.11.2017. 11:45  
Stoti A380 u floti zrakoplovne tvrtke Emirates
Stoti A380 u floti zrakoplovne tvrtke Emirates
  • Stoti A380 u floti zrakoplovne tvrtke Emirates

Zrakoplovna tvrtka Emirates proslavila je danas uključivanje stotog zrakoplova Airbus A380 u svoju flotu svečanim događanjem u Airbusovom centru za isporuku u Hamburgu.

Njegovo visočanstvo Sheikh Ahmed bin Saeed Al-Maktoum, Emirates’ Chairman and Chief Executive službeno je otvorio svečanost, a pridružili su mu se i Sir Tim Clark, President Emirates Airline, Tom Enders, Airbus Chief Executive Officer, Dominic Horwood, Rolls-Royce, Director - Customer and Services; Njegova Ekscelencija Ali Al Ahmed, veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata u Njemačkoj te Frank Horch, Senator za gospodarstvo, promet i inovacije grada Hamburga. 

 

Njegovo visočanstvo Sheikh Ahmed tom je prilikom izjavio: „Ovo je izuzetno važan trenutak za Emirates, Airbus i za sve naše brojne partnere uključene u program A380. Nema sumnje da A380 ima jak pozitivan učinak na proizvodnju, ali i druge aspekte u zrakoplovnoj industriji, stvarajući i podržavajući stotine tisuća radnih mjesta, potičući izume i razvoj novih proizvoda u brojnim povezanim područjima kao što su zemaljske usluge, ugostiteljstvo, različiti sadržaji u zračnim lukama, proizvodi u zrakoplovima i mnogi drugi".

Važno je također naglasiti da je A380 putnicima pružio sasvim novo, bolje iskustvo letenja. Naime, sam je zrakoplov zaista ogledni primjer inženjerstva. Najveći je to komercijalni zrakoplov na svijetu, a istovremeno je tih i učinkovit te smo ga i mi u Emiratesu koristili za primjer u promjeni cjelokupnog razmišljanja o proizvodima koji se nude na letu te iskustvu putovanja. Naše kabinsko osoblje voli letjeti njime, a vole ga i naši putnici.

A380 uspjeh je za Emirates. Uspjeli smo ga koristiti u zračnim lukama s ograničenim prilazima, kao i regionalnim i tzv. 'sekundarnim' zračnim lukama gdje smo povećali potražnju putnika. Naime, kad god uključimo A380 na rutu, to obično potiče promet i potražnju putnika koje privlači iskustvo Airbusa A380. Ostajemo predani programu i nastavit ćemo blisko surađivati s Airbusom i našim partnerima kako bismo kontinuirano unapređivali proizvod i ponudu A380 te se izuzetno veselimo zaprimanju preostalih 42 naručenih zrakoplova." 

 

Airbus A380 pokreću motori Rolls-Roycea, konfiguriran je u tri kabinske klase, s 14 privatnih apartmana u prvoj klasi, 76 sjedala u poslovnoj klasi te 426 mjesta u ekonomskoj klasi. Opremljen je novim i dodatno poboljšanim Onboard Loungeom, a bit će predstavljen na nadolazećem Dubai Air Showu te nakon toga pušten u promet.

Emiratesov program A380 stvara i podržava različite poslove u proizvodnji diljem svjetskog lanca nabave zrakoplova. Airbus procjenjuje da Emiratesove narudžbe zrakoplova A380 same potpomažu 41.000 izravnih, neizravnih i induciranih radnih mjesta u Europi, od čega je njih oko 14.500 samo u Njemačkoj. To su visoko kvalificirani poslovi i utječu na opskrbni lanac visoke vrijednosti, što stvara značajan utjecaj u zemljama u kojima Airbus ima objekte za proizvodnju zrakoplova. Procijenjeni učinak Emiratesovih ulaganja u A380 u Europi u poslovnoj godini 2013. /2014. iznosi 3,4 milijarde eura BDP-a. U Njemačkoj i Francuskoj Emiratesov utjecaj na BDP iznosi 1,2 milijarde eura za svaku zemlju.*

U travnju 2015. godine Emirates je potpisao povijesni ugovor s Rolls-Royceom u vrijednosti od 8,7 milijardi eura za motore Trent 900 i dugoročni paket cjelokupnog održavanja. Motori će pokretati 50 Airbusa A380 koji su s letovima počeli 2016. godine. Ovaj dosad najveći ugovor za Rolls-Royce i jedan od najvećih ikad ugovora o izvozu za britansku tvrtku dio je ulaganja Emiratesa u Velikoj Britaniji i Europi.

 

Podizanje ljestvice iskustva letenja 

Predstavljanje prvog Emiratesovog zrakoplova tipa A380 postavilo je 2008. godine nove standarde u iskustvu za putnike uvođenjem mnogih noviteta u industriju, uključujući Onboard Lounge, spa-tuševe (Shower Spas), besplatan Wi-Fi i napredne sustave zabave na letu u svim klasama, kao i mnoge druge pogodnosti.

Emirates stalno ulaže u unapređivanje svojih zrakoplova A380, osiguravajući svojim putnicima najbolji mogući doživljaj putovanja. Do danas je više od 85 milijuna putnika letjelo Emiratesovim A380.

Zrakoplovna tvrtka je od 2008. godine implementirala mnogobrojna poboljšanja na svojoj floti zrakoplova A380. Među njima su suptilne novosti kao što su dodavanje USB priključaka u sjedištu i uvođenje električnih prozorskih roleta te veće nadogradnja kao što su premještanje prostora za prtljagu kako bi se dobilo više prostora u kabini, ugradnja većih i boljih sustava za zabavu na letu i novoobnovljeni Onboard Lounge.

 

Emiratesova flota A380

Emirates je najveći svjetski operater zrakoplova A380, koji ovim kultnim dvopalubnim širokotrupnim zrakoplovom leti u 48 gradova na šest kontinenata. Uključujući jednokratne letove, posebne komemorativne usluge, testne letove i druge operativne letove, dosad je više od 70 zračnih luka dočekalo Emiratesov A380.

Zrakoplovna tvrtka prosječno u flotu uključuje 11 novih zrakoplova tipa A380 godišnje, počevši od prvog zrakoplova u kolovozu 2008. godine. U financijskoj godini 2016./2017. Emirates je uključio rekordnih 19 novih zrakoplova tipa A380.

U Dubaiju Emirates upravlja najvećim svjetskim čvorištem zrakoplova A380 s cijelim namjenskim središtem posvećenim poslovanju i operacijama ovog modela zrakoplova. Objekt vrijedan 3,3 milijarde dolara iulaganje je koja je Emiratesovim putnicima osigurala praktičnost i udobnost, uz izravno ukrcavanje na zrakoplove A380 iz salona prve i poslovne klase te druge usluge i pogodnosti, uključujući trgovine duty free, spa centar, niz vrhunskih ugostiteljskih objekata i još mnogo toga.

Emirates zapošljava 1.500 članova pilotskog osoblja i više od 23.000 članova kabinskog osoblja posebno obučenih za upravljanje flotom zrakoplova tipa A380. 

* Prema analizi Frontier Economics provedenoj 2015. godine 

  isprintaj članak