Sadnja jagoda
Stari višegodišnji rasad jagoda zaražen je štetnim kukcima, gljivicama, virusima i nematodama. ...
Sauna ili ipak parna kupelj?
Ipak parna kupelj ima određenu prednost pred saunom. ...


Anketa
Tarda - festival glazbe, ruha i hrane
Objavljeno: 04.08.2017. 21:22  
Tarda – festival u Dardi od 18. do 20. kolovoza 2017.
Tarda – festival u Dardi od 18. do 20. kolovoza 2017.

Nakon prošlogodišnjeg uspješno održanog festivala Tarda, tematski vezanog isključivo na povijesna zbivanja vezana uz Sulejmanov most, ove će godine Tarda biti održana od petka 18. kolovoza do nedjelje 20. kolovoza. Prva dva dana će biti pričane priče s turske utvrde, a trećeg dana bit će upriličen bal na dvoru Esterhazy.

Sva tri dana iznimno su bogata programima u kojima će se moći uživati u ugodnoj, prekrasnoj, šarenoj hladovini. Sajam, izložbe fotografija i projekcije turskih filmova, brojne poučne io stvaralačke radionice, odlična jela i baranjska vina, sevdah, plesne radionice, predstave i skečevi, mačevanje, kandžijanje i kovanje željeza, vožnje kočijom i čamcima, modne revije, predstavljanje knjižica i kuharice dio su predviđenog programa. A sve će se završiti koncertom grupe The Frajle iz Novog Sada.

 

Tarda (latinski tarda aqua – spora voda) je trodnevni festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća te na prijelaz iz 18. u 19. stoljeće. Riječ je o stoljećima koja se odnose na vladavinu sultana Osmanlijskog carstva - Sulejmana Veličanstvenog, odnosno na vladavinu obitelji Esterhazy. Iako na prvi pogled možda djeluje nepovezano, ali obje su vladavine izravno utjecale na povijesna događanja u baranjskom mjestu Darda.

Sultan Sulejman dao je izgraditi čuveni turski most koji je povezivao Osijek i Dardu, a trenutno se obavlja arheološka istraživanjima u i oko darđanskog jezera Đola, gdje je most završavao. Nadalje, češko i ugarsko – hrvatska kraljica Marija Terezija je obitelji Esterhazy 1749. godine poklonila naselje Darda, nakon čega su oni ubrzo, na temeljima turske utvrde, izgradili dvorac, koji je danas zaštićeno kulturno dobro. Ta su povijesna zbivanja iznjedrila veliki broj priča i legendi kako o Sulejmanovoj vladavini i teroru kojim su bili podvrgnuti graditelji mosta (koji je svojevremeno glasio za svjetsko čudo zbog rekordne brzine u kojoj je izgrađen) tako i o grofoviji Esterhazy koja je bila prepuna intriga i elemenata boemskog života. Upravo to povijesno blago ponukalo je Udrugu za ruralni turizam Đola iz Darde da osmisli festival kojim bi širu javnost upoznala s tim pričama, legendama i predanjima koja su ostavila velik trag na Dardu kakva je ona danas.

  isprintaj članak