Naplata plastičnih vrećica
Nedavno je usvojena Direktive o plastici radi smanjenja broja plastičnih vrećica ...
HR Akademija – novi unaprijeđeni edukacijski program
HR Akademija – novi unaprijeđeni edukacijski program koji prati najnovije trendove upravljanja ljudskim potencijalima ...
Što kada se netko žali na vaše ponašanje

“Čak i u ratu moralna snaga je tri puta jača od tjelesne.” - izjavio je Napoleon. ...


Anketa
NALAZITE SE U > Vijesti
Stranih turista 15 posto višei i 10 posto više noćenja
Objavljeno: 06.06.2017. 10:24  
Tijekom prvih pet mjeseci ostvareno više od 9 milijuna turističkih noćenja!
Tijekom prvih pet mjeseci ostvareno više od 9 milijuna turističkih noćenja!

Slunj

 

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prvih pet mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno tri milijuna dolazaka i 9,3 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 14 posto te u noćenjima za 11 posto! Od ukupnog broja dolazaka i noćenja strani turisti su ostvarili 2,4 milijuna dolazaka (+15 posto) i 7,7 milijuna noćenja (+10 posto), a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 12 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima.

Tako je od siječnja do svibnja najviše noćenja ostvareno u Istri (2,56 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (1,47 milijuna noćenja) te na Kvarneru (1,42 milijuna noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 1,23 milijuna noćenja noćenja, Zagreb sa 715 tisuća noćenja, Zadarska sa 700 tisuća noćenja, Šibensko-kninska s 409 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija sa 191 tisućom noćenja. Na kontinentu je ukupno ostvareno 610 tisuća noćenja, a najviše je noćenja ostvareno u Krapinsko-zagorskoj (121 tisuća noćenja), Karlovačkoj (84 tisuće noćenja) i Osječko-baranjskoj županiji (69 tisuća noćenja). Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Njemačke (1,5 milijuna noćenja), Austrije (951 tisuća noćenja), Slovenije (794 tisuće noćenja), Ujedinjene Kraljevine (568 tisuća noćenja) i Italije (378 tisuća noćenja). Od ukupnog broja noćenja najviše ih je ostvareno u hotelima (5 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (1,5 milijuna noćenja) te kampovima (1,1 milijun noćenja), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 360 tisuća noćenja.

 

Porast turističkih dolazaka zabilježen i tijekom svibnja

Promatrajući samo mjesec svibanj, ostvareno je 1,3 milijuna dolazaka i 4,6 milijuna noćenja. U usporedbi sa svibnjem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 4 posto, dok je u noćenjima zabilježen očekivani i blaži pad od 2 posto. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u svibnju strani turisti su ostvarili 1,2 milijuna dolazaka (+3 posto) i 4,1 milijun noćenja (-3 posto), dok domaći turisti bilježe poraste od 7 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima. U svibnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (1,3 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (870 tisuća noćenja) i Kvarneru (670 tisuća noćenja). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija sa 649 tisuća noćenja, Zadarska s 391 tisućom noćenja, Šibensko-kninska sa 220 tisuća noćenja, Zagreb sa 186 tisuća noćenja  te Ličko-senjska županija sa 106 tisuća noćenja.

 

Turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Na kontinentu je u svibnju najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj županiji s 37 tisuća noćenja te u Krapinsko-zagorskoj županiji s 26 tisuća noćenja. U svibnju su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (925 tisuća noćenja), Austrije (513 tisuća noćenja), Ujedinjene Kraljevine (407 tisuća noćenja) i Slovenije (297 tisuća noćenja).

  isprintaj članak