NALAZITE SE U > Vijesti
Je li smjena najuspješnijeg ravnatelja Daruvarskih toplica "nagrada" za dobro poslovanje?
Objavljeno: 13.11.2017. 22:44  
Tko stoji iza smjene najuspješnijeg ravnatelja Daruvarskih toplica?
Tko stoji iza smjene najuspješnijeg ravnatelja Daruvarskih toplica?

Snimio: Predrag Uskoković

 

Priopćenje s konferencije za tisak održane u Daruvaru, 12. studenog 2017. g

 

Dana 2. studenog 2017. godine na sjednici Upravnog vijeća nije potvrđen mandat dosadašnjem ravnatelju Marcelu Medaku već je imenovana nova ravnateljica bez obzira na dosadašnje izvanredne rezultate i podršku 91% zaposlenika i cjelokupnog Stručnog vijeća ustanove.

U trenutku kada se sa nacionalne razine očekuje snažan razvoj zdravstvenog turizma, a posebno lječilišnog dijela, osnivač smjenjuje ravnatelja koji po struci specijalist zdravstvenog turizma, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma, tajnik klastera Termi RH, član Vijeća HTZ i član izvršnog odbora EHTTA (Udruženje europskih termalnih gradova) i postavlja osobu bez ikakvog iskustva u tom području.

Gradonačelnik Daruvara izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ove odluke Župana za daljnji turistički razvoj grada Daruvara kao odredišta zdravlja, koji je također na ovogodišnjim Danima turizma u Malom Lošinju dobio priznanje kao finalist u kategoriji Destinacija zdravlja.     

Osim političke smjene i novca kojeg ovog trenutka Daruvarske toplice imaju na raspolaganju, a radi se o 12,020.267 kn prenesenog viška prihoda iz prethodnih razdoblja kojeg čine 7 milijuna kuna na žiro računu, 4,2 milijuna kuna oročenih sredstava, a ostatak do navedenog iznosa čini vrijednost dionica, ne postoji opravdani razlog za smjenu dosadašnjeg ravnatelja. Poslovanje Daruvarskih toplica za prvih 9 mjeseci ove godine je također pozitivno s iznosom od 1,018.636 kn uz najveće pojedinačno ulaganje u zadnjih dvadesetak godina kojom se uređuje središnji dio lječilišnog hotela Termal i koja uzrokuje probleme u redovnom poslovanju usprkos čemu je popunjenost smještajnih kapaciteta za prvih 9 mjeseci ove godine 81 posto.

Na ovogodišnjim Danima turizma u Malom Lošinju Daruvarske toplice su osvojile prvo mjesto u kategoriji Lječilišta – Spa u konkurenciji 9 npredloženih ustanova, da bi se nakon tjedan dana smijenilo ravnatelja. 

U razdoblju dva mandata od 2009. godine, rad ravnatelja je bio temeljen prvenstveno na osiguravanju novčane stabilnosti Ustanove kroz jasno opredjeljenje za rad na tržištu, koje je naročito došlo do izražaja tijekom 2013. godine kada nam je kao Ustanovi nepravedno smanjen bolnički limit za 40% iznosa, odnosno 550.000 kn mjesečno, što smo uspješno rioješili radom na tržištu i tu godinu umjesto u minusu završili pozitivno sa viškom od 1,600.000 kn.

 

Za rad na tržištu su presudni bili sustavi kvalitete ISO 9001:2008 i HACCAP sustav, koji su temelj i jamstvo kvalitete naših usluga.

 

Da bi bili konkurentni na tržištu nužna su bila ulaganja. Tako je u razdoblju dva mandata dosadašnjeg ravnatelja uloženo preko 40 milijuna kuna sredstava u obnovu prostora, opreme, u dodatne sadržaje i školovanje, bez kreditnih zaduženja s decentraliziranim sredstvima, bespovratnim sredstvima koja smo sami osigurali prijavama na raspisane natječaje, te vlastitim sredstvima koja su se kao pozitivan rezultat poslovanja svake godine ponovno ulagana u našu Ustanovu.

Od najznačajnijih investicija istaknuo bih energetsku obnovu (stolarija, fasada i kotlovnica), novi fitness centar, konferencijske dvorane, uređenje soba na 4., 3. i 2. katu kao i svih soba u depadansi Arcadia, jedinstvena klimatizacija 4. i 3. kata hotela Termal i depadanse Arcadia, rekonstrukcija sportskog III. bolničkog odjela, rekonstrukcija sreedišnjeg i ostalih sanitarnih čvorova u hotelu Termal, rekonstrukcija poda sportske dvorane u hotelu Termal i niza drugih manjih zahvata.

 

Prva smo Specijalna bolnica u RH koja je kategorizirala smještajne kapacitete i ima kategoriju lječilišnog hotela sa depadansom oznake SPA.

 

Trenutno provodimo jednu od pojedinačno najvećih ulaganja u uređenje središnjeg ulaza Lječilišnog hotela Termal u iznosu od 5,1 milijuna kuna koja se plaća s 1,300.000 kuna decentraliziranim sredstvima, s milijun kuna bespovratnih sredstava MRRFEU i 2,800.000 kuna vlastitih sredstava, i koja treba biti gotova do siječnja 2018. godine.

 

Također bih želio naglasiti da sam osobno kao ravnatelj svo vrijeme zagovarao stalnu nabavu nove medicinske opreme savjetovavši se s liječnicima, medicinskim sestrama i fizioterapeutima, kao i obavezno školovanje i praćenje trendova u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji koju su prepoznali naši korisnici i smjestili Daruvarske toplice u sam vrh Specijalnih bolnica u RH, što potvrđuju pozitivni financijski pokazatelji poslovanja tijekom svih osam godina u zadnja dva mandata kao  i prosječna godišnja popunjenost svih smještajnih kapaciteta u iznosu od 80%.

 

Nakon ove tiskovne konferencije Župan treba dati odgovore na slijedeća pitanja:

 

- Zašto nije dozvolio da se usvoji financijsko izvješće o poslovanju Daruvarskih toplica za 2016. godinu koje je bilo pozitivno s viškom prihoda nad rashodima u iznosu 1,032.391 kuna?

- Zašto nije dozvolio i dao suglasnost za prijavu projekta „Eko rasvjeta u Julijevom parku" prema Fondu za zaštitu okoliša vrijedan 1,372.172 kn s PDV-om koji se mogao sufinancirati s 85% bespovratnih sredstava kada je Ustanova imala pripremljenu dokumentaciju koju je taj isti fond sufinancirao?

- Zašto su Daruvarskim toplicama decentralizirana sredstava koja Ustanova dobiva godišnje iz državnog proračuna doslovno smanjena za 50% od 2010. godine do danas?

- Što je s pompozno najavljenim najvećim ulaganjem u kontinentalni turizam u 2011. godini tadašnjeg ministra turizma Damira Bajsa i gosp. Ivice Todorića u Daruvaru? 

 

Ravnatelj Daruvarskih toplica

Gradonačelnik

Marcel Medak, univ. spec. oec., v.r.

Damir Lneniček, univ. spec. oec., v.r. 

  isprintaj članak