Magarac
U oba Zavjeta magarca se spominje čak 173 puta. ...
Batman u Turskoj
Turisti ne odole slikati se. ...
Nevjerojatni zakoni o seksu
Prevarena žena smije ubiti svoga supruga, ali isključivo golim rukama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Prema izvješću fDi Magazine Hrvatska je sedmo odredište u svijetu za ulaganje u turizam
Objavljeno: 12.12.2017. 08:14  
Ulaganje u turizam u 2018. u vrijednosti od 940 milijuna eura
Ulaganje u turizam u 2018. u vrijednosti od 940 milijuna eura
  • Ulaganje u turizam u 2018. u vrijednosti od 940 milijuna eura

Prelog (snimio: Željko Marušić)


Prvo izdanje izvještaja Global tourism locations of the future 2017/2018 (Svjetska turističkea odredišta budućnosti), fDi Magazina, svrstalo je Hrvatsku na visoko sedmo mjesto odredišta s najvećim mogućnostima ulaganja u turizam. Pri tome je Hrvatska, između 43 turistička odredišta u svijetu, dobila i posebno priznanje „Editor's Choice Awards“ kao jedna od zemalja s najvećim napretkom u području unapređenja turističke infrastrukture, smještaja, poticaja za razvoj turizma te za ulaganje u hotele i cruising segment nautičkog turizma. Osim toga, kada su u pitanju posebni oblici turizma, Hrvatska je posebno istaknuta kao odredište filmskog turizma.

Inače, Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu o ulaganjime u turizmu za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke, a riječ je o anketi s unesenim podacima koji su dostavljeni u Ministarstvo turizma do kraja studenog 2017. godine.

Prema dostavljenim podacima u 2018. godini uložit će se 940 milijuna eura. Pri tome će tvrtke uložiti oko 628 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije, gradovi i općine uložiti preko 311 milijuna eura. Najavljena ulaganja u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije, a u javni sektor u centre za posjetitelje, plaže, šetnice, itd. Ulaganja prema navedenoj anketi u 2017. godini iznosile su 817 milijuna eura, a 2016. godine 676 milijuna eura.

Iduće godine očekuje se početak ostvarenja jednih od najvećih turističkih ulaganja u posljednjih nekoliko godina kao što su izgradnja i rekonstrukcija hotela Belvedere u Dubrovniku ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna te projekt investicijske banke Arqaam Capital i hotelske tvrtke Four Seasons Hotels and Resorts u uvali Brizenica na otoku Hvaru vrijedan oko milijardu kuna. U 2018. godini Maistru očekuje dovršenje te otvorenje hotela Park 5* u Rovinju vrijednog 539 milijuna kuna. Veliki broj ulaganja planiran je u Istri gdje tvrtka Valamar u Girandella Resortu u Rabcu ulaže u izgradnju Maro Hotela, te rekonstrukciju postojećih objekata Valamar Argosy u Dubrovniku i Valamar Pinia Suites u Poreču. Plava laguna će u idućoj godini krenuti u obnovu hotela i turističkog naselja Laguna Park u Poreču, a tvrtka Istraturist Umag najavila je obnovu hotela Sol Umag te kampa AC Stella Maris.

Najavljene su i brojna ulaganja u kontinentalnom djelu Hrvatske, a među kojima su izgradnja Ivanovog doma, rekonstrukcija depadanse Arcadia sa, te rekonstrukcija Švicarske vile u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice. Navedeni smještajni kapaciteti bit će u kategoriji 4*. Osim toga, očekuje se i obnova hotela Panorama u Prelogu kroz koju će se napraviti rekategorizacija hotela s 3* na 4* te povećati smještajni kapaciteti.

  isprintaj članak