Divlja svinja osvaja nove površine
Ako koja krmača strada, praščiće posvoji druga. ...
Sauna ili ipak parna kupelj?
Ipak parna kupelj ima određenu prednost pred saunom... ...
Branje ljekovitog bilja
Ne brati u blizini cesta s gustim prometom i izbjegavati kemijske onečišćivače! ...


Anketa
NALAZITE SE U > Vijesti
Prema izvješću fDi Magazine Hrvatska je sedmo odredište u svijetu za ulaganje u turizam
Objavljeno: 12.12.2017. 08:14  
Ulaganje u turizam u 2018. u vrijednosti od 940 milijuna eura
Ulaganje u turizam u 2018. u vrijednosti od 940 milijuna eura
  • Ulaganje u turizam u 2018. u vrijednosti od 940 milijuna eura

Prelog (snimio: Željko Marušić)


Prvo izdanje izvještaja Global tourism locations of the future 2017/2018 (Svjetska turističkea odredišta budućnosti), fDi Magazina, svrstalo je Hrvatsku na visoko sedmo mjesto odredišta s najvećim mogućnostima ulaganja u turizam. Pri tome je Hrvatska, između 43 turistička odredišta u svijetu, dobila i posebno priznanje „Editor's Choice Awards“ kao jedna od zemalja s najvećim napretkom u području unapređenja turističke infrastrukture, smještaja, poticaja za razvoj turizma te za ulaganje u hotele i cruising segment nautičkog turizma. Osim toga, kada su u pitanju posebni oblici turizma, Hrvatska je posebno istaknuta kao odredište filmskog turizma.

Inače, Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu o ulaganjime u turizmu za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke, a riječ je o anketi s unesenim podacima koji su dostavljeni u Ministarstvo turizma do kraja studenog 2017. godine.

Prema dostavljenim podacima u 2018. godini uložit će se 940 milijuna eura. Pri tome će tvrtke uložiti oko 628 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije, gradovi i općine uložiti preko 311 milijuna eura. Najavljena ulaganja u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije, a u javni sektor u centre za posjetitelje, plaže, šetnice, itd. Ulaganja prema navedenoj anketi u 2017. godini iznosile su 817 milijuna eura, a 2016. godine 676 milijuna eura.

Iduće godine očekuje se početak ostvarenja jednih od najvećih turističkih ulaganja u posljednjih nekoliko godina kao što su izgradnja i rekonstrukcija hotela Belvedere u Dubrovniku ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna te projekt investicijske banke Arqaam Capital i hotelske tvrtke Four Seasons Hotels and Resorts u uvali Brizenica na otoku Hvaru vrijedan oko milijardu kuna. U 2018. godini Maistru očekuje dovršenje te otvorenje hotela Park 5* u Rovinju vrijednog 539 milijuna kuna. Veliki broj ulaganja planiran je u Istri gdje tvrtka Valamar u Girandella Resortu u Rabcu ulaže u izgradnju Maro Hotela, te rekonstrukciju postojećih objekata Valamar Argosy u Dubrovniku i Valamar Pinia Suites u Poreču. Plava laguna će u idućoj godini krenuti u obnovu hotela i turističkog naselja Laguna Park u Poreču, a tvrtka Istraturist Umag najavila je obnovu hotela Sol Umag te kampa AC Stella Maris.

Najavljene su i brojna ulaganja u kontinentalnom djelu Hrvatske, a među kojima su izgradnja Ivanovog doma, rekonstrukcija depadanse Arcadia sa, te rekonstrukcija Švicarske vile u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice. Navedeni smještajni kapaciteti bit će u kategoriji 4*. Osim toga, očekuje se i obnova hotela Panorama u Prelogu kroz koju će se napraviti rekategorizacija hotela s 3* na 4* te povećati smještajni kapaciteti.

  isprintaj članak