Turcizmi u hrvatskom i zanimljivosti o njima
Mi koristimo turcizme iz doba Otomanskog carstva, a ne suvremene turske države. ...
Tajne stakla: obično staklo, kristalin i kristal
Standardi i opremljenost ugostiteljskog objekta se, barem što se čaša tiče, najviše ocjenjuje prema vinskim čašama. ...
Najbolji položaji u seksu (spolnom odnosu)
Mnoge žene se ne usude priznati voljenom da ne uživaju u spolnom činu! ...


Anketa
Sasvim drugačija gastronomska priča na krovu grada
Objavljeno: 06.12.2017. 10:58  
Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe
  • Zagreb - najveći street food festival u ovom dijelu Europe

Bocadillo, sendvič od marinirane vratine, snack teglice, raštika u kruhu, soparnik, juha od bundeve, šiš kobas, janjeća kobasica, kava u kornetu

 

Zagreb se za vrijeme Došašća pretvara u najveći street food festival u ovom dijelu Europe, a ponuda je sve raznovrsnija. U nastojanjima da treću godinu zaredom osvoji naslov najboljeg Adventa u Europi, posjetitelje mame mirisi nekih od najneobičnijih jela na ravan Gradec.

 

Već na ulazu iz kućice Morska vila šire se mirisi Dalmacije budući da svakog dana u Klovićeve dvore stiže svjež Poljički soparnik. Svakog jutra gospođa Anka Mekinić, koja je od predaka naslijedila izvorni recept, priprema kore i nadjev od blitve i češnjaka te ispod žara peče soparnik. Može se tu kušati i variva od raštike u kruhu.

Iz Dalmacije je došla i frigana pečenica, koja kad je se zapeče i posluži u domaćem kruhu, na kućici Porcus osvaja mirisima koje ne možete zanemariti.

Od domaćih jela, temeljenih na izvornoj kuhinji, tu su i sendviči od marinirane vratine na kućici Kobasito, te teglice s delicijama na kućici Lobby. Čvarci, domaće kobasice, sirevi pakirani u malim staklenkama odlično se sljubljuju s kuhanim vinom ili kuhanima ginom, a dobro su predjelo i za izvrstan specijalitet Bocadillo, koji donosi utjecaje drugih nacionalnih kuhinja. Ovo španjolsko jelo u Lobby inačici dolazi u dvije inačice, od piletine ili junetine, a meso nasitno narezano priprema se na grillu s tanko narezanim povrćem. U svježem pecivu sažimaju se svi okusi i boje Sredozemlja a la Bocadillo.

Najtraženiji prošlogodišnjeg Adventa, Mundoakin šiš kobas, vratio se i ove sezone u još boljoj varijanti, ali klasike se ne zaboravlja. Rougemarin se pobrinuo uvjeriti nas da postoje kobasice i specijalitet kobasice. Njihovo potpisano izdanje ove godine je Marguez kobasica od junetine, koja je pripremana po receptu Marina Medaka i koja vjerojatno ove godine može u utrku za najbolju kobasicu. Po vlastitom receptu Medak priprema i kultne germknedle s domaćim pekmezom od šljiva.

U atriju Klovićevih dvora čokolada teče u potocima, a poslužuje se na sve moguće načine, s biskvitom i dodacima po želji, s voćem i šlagom, u kornetu s kavom ili jednostavno na Milky Whey palačinkama. Tu se pije i zapaljeno vino koje ostavlja drugačiji okus.

Swanky bar koji je u svojoj kućici na Platou Gradec, pripremio kartu pića osmišljenu samo za ovu prigodu: Swanky Rum Punch, Hot Art Gin, Hot Mule te zimske koktele na bazi pjenušca (Bellini, Strawberry proseco, Swanky Mojito i Grinch Mojito.

 

  isprintaj članak