Vrijeme je za manje poznata odredišta
Na popisu se nalaze i države ne toliko popularne kod nas. ...
Muški putnici u zrakoplovima sve teži
Troškovima prometa pridonose i sve teži putnici. ...
Većinu odluka donesenih na Novu godinu zaboravimo
Većina se odlučuje za kretanje, promjenu prehrane i liječničke kontrole ...


Anketa
NALAZITE SE U
Za život s dobrim ugrizom
Objavljeno: 09.05.2012. 11:39  
Zubi i zagriz
Zubi i zagriz


Britney Spears ga je nosila. Također Tom Cruise i Catherine Zeta-Jones su imali jedan. Prije 20 godina aparatićima su se ispravljali zubi najčešće djeci, dok se danas sve više odraslih odlučuje za korekciju svojih redova zuba.

U zdravom zubalu bi zubi trebali zahvaćati jedni u druge kao zupčanici. Ako tome nije tako, križni ugriz, krivi izbočeni ugriz ili duboki ugriz mogu voditi do krive funkcije s prejakim habanjem zubi, pa sve do problema sa zglobom čeljusti ili karijesa. Zato je važno ispraviti pogrešne položaje zuba kod stručnjaka za čeljust ili zubara. Kod djece postoji okvirno pravilo kad bi morali ići na pregled zbog krivih zuba. Dječje zubalo bi trebalo u svakom slučaju pregledati s četiri godine (mliječno zubalo), s osam godina (rana promjena zuba) i s dvanaest godina (kasna promjena zuba), tako da se krivi rad mogao pravovremeno ustanoviti i liječiti. Zadatak zubara je također posebno obratiti pozornost na područje podupiranja. Tako ocjenjuje mliječne zube i mliječne molare u ranom promjenjivom zubalu, znači mliječne zube koji leže između stalnih prednjih zuba i prvih stalnih kutnjaka. Naime, ako se vadi zub iz zone podupiranja, mora se rupa dobro obraditi tako da ostane mjesto za zub koji će kasnije narasti.

I kod odraslih se sve više razvija svijest da zubi ne bi trebali biti samo radi ljepote, nego i iz zdravstvenih razloga u idealnom slučaju u jednom redu i na pravom mjestu. Kod mnogih odraslih postoje anomalije jer, ili nisu bili liječeni kao djeca, ili jer se donja čeljust prejako razvila, prije svega kod pacijenata sa slabijim mišićjem. Koliko god krivi položaji zuba i kriva zubala mogu biti različiti, toliko se razlikuju i načini liječenja. U nekim slučajevima je potrebna i kombinacija ortopedske i kirurške obrade čeljusti, što ovisi o individualnim dijagnozama. Najvažnija je ispravna dijagnostika koja se sastoji od anamneze, izrade modela, bočnog rendgena glave, pregleda rendgenskom slikom zuba i različitih fotografija. Samo iz toga se može zaključiti stupanj težine problema kao i glavni razlozi za njih. Tek tada se može odlučiti o terapiji.

 

Pravo vrijeme

“Ali, kada je pravo vrijeme za početak terapije?”, pitaju se zabrinuti roditelji.

Prva promjena zuba se odvija negdje kod 6 do 7 godine; mijenjaju se sjekutići i prvi trajni kutnjaci (šestogodišnji molar) se probijaju ispod mliječnih zuba. U toj fazi najčešće nije potreban zahvat, rupe kod sjekutića su normalne i često estetski problem samo za roditelje. Pogrešni razvoj čeljusti, kao križni ugriz, otvoreni ugriz ili krivi izbočeni ugriz trebaju se svakako obraditi u mliječnom zubalu jer se inače razvija prisilno zubalo koje poslije zahtijeva složene ispravke.

Ortodonti preporučuju početak liječenja između 9. i 12. godine života. Krivi položaj zuba se najčešće kasnije ispravlja u promijenjenom zubalu. Dobra dijagnostika ponekad dovodi do cilja liječenja i bez aparata. Ako je ugriz djeteta načelno ispravan, ali je razmak zubi koji su ostali zbog nedostatka mjesta nepravilan, ortoped za čeljusti može pravovremenim vađenjem zuba postići samoregulaciju zubala.

 

Čvrsto postavljeno ili za skidanje?

Koja ortopedska korekcija čeljusti ima više smisla, odlučuje ortoped za čeljust ili zubar nakon dijagnostike. U osnovi se razlikuju mobilni i fiksni aparati. Prosječna obrada traje tri godine.

Većina ortopedskih terapija čeljusti se provodi čvrsto postavljenim aparatima. Oni su prije svega pogodni za ispravljanje stalnog zubala, posebice ako postoje složeni pogrešni položaji zuba. Pomoću te metode se mogu ispraviti svi pogrešni položaji zuba.

 

Metode

Lingvalna tehnika

Estetski su u prednosti nevidljive, čvrsto postavljene kopče (= lingvalna tehnika). Liječenje je najčešće dvostruko skuplje od onog s kopčama koje su vidljive izvana, stoga se rijetko nudi.

Invisalign

Stručnjaci gledaju sa sumnjom na američki trend zvan “Invisalign”. Kod njega se koriste transparentne skidljive pruge bez potpornja ili žica. Liječenje ne dostiže najavljeni uspjeh i preskupo je. Daljnje mogućnosti korekcije su mobilni aparati, kao što su aktivatori, “headgear” ili aktivne ploče.


  isprintaj članak