Hrvatska je po broju hotelskih kreveta na dnu Europe
Grčka i Španjolska imaju više od 70% hotelskih ležaja u ponudi smještaja. ...
Roboti koji brinu o nama
Kada je robot sposoban je razgovarati i nastupiti s govorom i odgovarati na razne upite. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
I za let sa zubnim implantom potrebna je potvrda
Objavljeno: 01.10.2017. 11:24  
Zubni implatanti i avion
Zubni implatanti i avion

Phuket Airport (snimio Željko Marušić)


Smatra se da su zrakoplovi najsigurnije prijevozno sredstvo, a isto tako kako je upravo na njih najmanja mogućnost terorističkog napada, a sve radi strogih kontrola koje su, ipak, različite od države do države. Iz osobnog iskustva ističem kako u nekim državama bez ikakvih poteškoća možete unijeti bocu vode u zrakoplov, a da nije preskupo, upravo lihvarski, plaćena u nekoj trgovini u zračnoj luci. Isto tako će u nekima, prilikom kontrolnog pregleda, zaposlenici "progledati kroz prste" na neku bočicu pardema, konjaka, čuturicu...


Napisao: Željko Marušić

 

Prilikom pregleda prtljage rendgenom pregledava se putnike s time da, prije prolaska kroz detektor metala, iz džepova trebaju izvaditi ključeve, kovanice, mobitele, skinuti opasač, a nerijetko skinuti i cipele. Osim toga, kompjutor će odrediti kojeg će se putnika izdvojiti i pregledati mu prste kako bi se uvjerili da nije dolazio u dodir eksplozivom.

No, postoji još jedan postupak u okviru protuterorističke kontrole - poseban postupak prema putnicima koji imaju ugrađene metalne predmete poput umjetnog kuka, vijaka i pločica ugrađenih nakon prijeloma kosti, pacemakera, bypassa, inzulinskim pumpicama, metkom ili gelerom u tijelu, i - zubne implantante! U većini slučajeva od putnika će se zahtijevati potpisanu i ovjerenu potvrdu liječnika kako bi mogli ući u zrakoplov! Posebnoj kontroli podliježu i osobe koje koriste kolica ili su na nosilima, te dojenčad, mala djeca i trudnice.

 

Detektori metala mogu nauditi zdravlju

Ukoliko putnik ima ugrađen pacemaker ili neki drugi uređaj, a prolazak kroz vrata za pronalaženje metala bi mu mogao nauditi zdravlju, treba se prethodno javiti službi sigurnosti.

Prema osobama s posebnim potrebama u zračnim lukama se postupa sukladno odredbama zrakoplovne tvrtke koji će letjeti. Ukoliko je potrebna osobna asistencija, takve osobe to trebaju naglasiti prilikom kupovine zrakoplovne karte i to najaviti najmanje 48 sati prije polijetanja zrakoplova.

  isprintaj članak