Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


Najavljen gastronomski vikend u Šibensko – kninskoj županiji
Objavljeno: 25.05.2021. 11:12  
“Dani otvorenih kušaonica” i “Pidoča & Debit se vole” od 3. do 5. lipnja u Šibeniku
“Dani otvorenih kušaonica” i “Pidoča & Debit se vole” od 3. do 5. lipnja u Šibeniku

Turistička zajednica Šibensko – kninske županije u suradnji s ostalim turističkim zajednicama u županiji želi privući turiste i pokazati kakvoću i raznolikost bogate ponude tog kraja. Naime, 3. i 4. lipnja se održavaju "Dani otvorenih kušaonica”, a 5. lipnja u središtu Šibenika manifestacija "Pidoča & Debit se vole” s tradicionalnim proizvodima toga kraja. Inače, pidoča je tamošnji naziv za dagnje.

Na "Danima otvorenih kušaonica” gosti će se moći kušati vina, ekstra djevičansko maslinovo ulje, craft piva, rakije i likere uz dnevnu ulaznicu od 150 ili dvodnevnu od 250 kuna. Od 12 do 20 sati bit će otvoreno 17 vinarija, tri kušaone maslinovog ulja i tri craft pivovare i moći će se kušati više od stotinu proizvoda. Domaćini će ih predstavljati i odgovarati na pitanja. S ulaznicom će svaki posjetitelj dobiti i mapu područja s označenim kušaonicama kako bi mogli što bolje planirati obilazak i lakše stići do izabranog mjesta. Najbrži kupci ulaznica bit će nagrađeni besplatnim organiziranim prijevozom po određenim pravcima, dok će ostali moći unajmiti vozila s vozačem.

U proljeće počinje bujanje mesa u ljušturi pidoče (dagnje) i ona postaje sve punija i ukusnija. Otprilike u isto vrijeme mladi debit puni se u boce i kreće na tržište. Puna, mlada pidoča i svježi, lepršavi debit su skladan par i s tom mišlju nastala je manifestacija "Pidoča & Debit se vole” u organizaciji TZ Šibenika koja će se održati 5. lipnja u Šibeniku, na Trgu Pavla Šubića. Domaći uzgajivači pidoča pripremat će školjke prema svojim receptima, a vinari će ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje goditi uz pojedini recept. Cijena kušanja para školjki i vina bit će 20 kuna, a gosti će moći kušati desetakak različitih kombinacija. 

„U Šibensko-kninskoj županiji smo iznimno posvećeni razvoju turizma i produljenju sezone i želimo zajedno s našim OPG-ovima, obrtnicima i malim poduzetnicima graditi gastronomsku priču kako bismo pokazali što sve nudimo našim gostima. U našem kraju će gost jesti svježu ribu prelivenu domaćim maslinovim uljem s drva iz nekog od obližnjih maslinika, bit će poslužen dagnjama, uživati u drniškom pršutu ili siru iz mješine, a to će zaliti nekim od najboljih vina iz šibenskog kraja: babićem, plavcem, pošipom ili maraštinom" - izjavila je Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije.

  isprintaj članak