Svjetski dan krastavaca

Ovogodišnji Svjetski dan krastavaca prigodno je obilježen i proslavljen otvaranjem tajnih vrata zagrebačke Vile Werner Među gostima bile sui DJ Bizzo Bodega, mo ...
Trovanje računom iz dućana
Bisfenol A može utjecati na hormonski povezane metaboličke procese u tijelu i izazvati dijabetes i debljinu, te smanjuje plodnost i nepovoljno utječe na razvoj ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Svjetsko prvenstvo u povijesnim srednjovekovnim borbama
Objavljeno: 15.10.2018. 19:40  
„Bitka nacija” stiže u Smederevo (Srbija) od 2. do 5. svibnja 2019. godine
„Bitka nacija” stiže u Smederevo (Srbija) od 2. do 5. svibnja 2019. godine

Nakon Barcelone, Praga i Rima, „Bitka nacija” stiže u Smederevo (Srbija) od 2. do 5. svibnja 2019. godine. Tako će srednjevjekovna prijestolnica Srbije biće domaćin Svjetskog prvenstva u povijesnim srednjovekovnim borbama. 


"Bitka nacija” je neobično nadmetanje koje je pred deset godina pokrenulo Međunarodno udruženje za povijesnu srednjovekovnu borbu (NMV) koja okuplja sve svjetske federacije koje se bave sportskom borbom na području viteštva. 

 

Tako će posjetitelji u smederevskoj tvrđavi moći uživati u gledanju kako su nekada, u srednjem vijeku, vitezovi uvježbavali borbene sposobnosti na turnirima koji su istovremeno bili opuštanje, ali i priprema za rat. Da ne bude zabune, ovo nije samo zabava, već pravi sport, uspostavljena su pravila ponašanja, vodi se računa o izvornosti borbe, ali i sigurnosti. U Smederevu će nastupiti sportaši iz 70 država u izvornim oklopima, a borit će se međusobno i grupno. Vrhunac će biti "Bitka nacija” – svjetski šampionat s posebno izabranim najboljim borcima svijeta.

 

Sve će biti popraćeno glazbenom  i ostalim zbivanjima poput srednjovjekovnog sajma s obrtničkim proizvodima, hranom i pićima u duhu srednjeg vijeka.

  isprintaj članak