Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Kako otjerati žohare iz doma
Kako se riješiti žohara prirodnim putem? Što ih drži daleko od kuće? ...
Zatvorenici u Rusiji vole čitati klasiku
"Da, čovjek je smrtan, ali to još ne bi bilo tako loše. Loše je to što je ponekad iznenada smrtonosan, to je odvratna stvar!" ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Zagreb je samo manja gradska četvrt u Ciudad de Mexicu ili Tokiju
Objavljeno: 09.11.2019. 12:35  
„Volim snijeg. To je jedino što dođe s planine, a ne postane direktor.“
„Volim snijeg. To je jedino što dođe s planine, a ne postane direktor.“

Kampala (Uganda)


„Volim snijeg. 

To je jedino što dođe s planine, a ne postane direktor."

 

Sve češće vidim ovu poruku na Facebooku i razmišljam o osobi koja je to izmislila, te se pitam zašto netko ima potrebu to dalje prenositi.

U čemu je razlika između čovjeka, budućeg direktora na primjer, koji je došao iz grada ili sa sela, s planine ili nizine, s Jadrana ili s Korduna? U čemu je razlika ako je direktor pipadnik nekog drugog naroda?

U Jugoslaviji su mnogi u Hrvatskoj prigovarali što su uglavnom Srbi bili policajci ili išli u vojsku. Pa tko im je branio da i oni idu?

 

Postavimo sve drugačije

Zamislite autore ovakvih poruka kao male Napoleone. Odlučili su ispraviti svijet, uzdignuti se svojom „pameću" iznad svih, a u biti se pokušavaju bezuspješno riješiti vlastite nesigurnosi! Naime, svi smo rođeni jednaki i imamo jednake mogućnosti za uspjeh u životu.

Nažalost, na taj uspjeh utječu različiti čimbenici, od stanja u obitelji do njenog društvenog položaja.

Ako dolazim u veliki grad na studij, recimo veliki Zagreb, u odnosu na Srb Zagreb je velegrad, ali je istovremo samo mala gradska četvrt u odnosu na Ciudad de Mexico ili Tokyo, itekako ćemo se potruditi opravdati povjerenje roditelja i smanjiti troškove studija. Dakle, bit ćemo odlični studenti i sve završiti u roku.

Ukoliko sam tu, doma u Zagrebu, opuštenije ću se prihvatiti studija i sporije napredovati. Lijenost i prepuštanje brige o sebi drugima pridonijet će slabijem uspjehu u napredovanju na poslu. Uostalom, život je vječna borba u kojoj pobjeđuju najbolji!

Dakle, nemojte se sramotiti takvim potcjenjivačkim i uvredljivim porukama. Nitko nije bolji od nas, ali ni gori! Većini nam je dana jednaka mogućnost uspjeha na osobnom i poslovnom planu. Na nama je da je iskoristimo i stvorimo nešto ne očekujući da to drugi odrade umjesto od nas.

A, ako je netko bolji i uspješniji od nas, poštujmo ga i naučimo od njega kako to naučiti!

 

Upoznajući svijet upoznajemo sebe

Jedan od predivnih načina učenja o stvarnom životu je putovanje drugim državama, po mogućnosti dalekim, a ne u razvikana turistička odredišta u kojima je je uglavnom sve pretvoreno u bajku za turiste. Zašto ne biste otišli u istočnu Afriku s vrlo sigurnim državama, upoznali svijet islama u sjevernoj Africi ili na Bliskom istoku, proputovali Srednjom ili Južnom Amerikom? Ili uživali u neopisivom bogatstvu prirode i kulturi ljudi Indokine?

Upoznavši svijet upoznat ćete sebe i svoje mane, shvatiti uskogrudnost vlastitih pogleda na druge i, budete li putovali otvorenih očiju, zažalit ćete se nad autorima poruka poput gornje!

  isprintaj članak