Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Kada krenemo hvalisavo pričati o tisuću otoka...
I sada zamislite izraz lica prosječnog Šveđanina kad mu neki naši veliki turistički stručnjaci, koji većinom nikada u životu nisu ni ljetovali u inozemstvu, kre ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
10 godina Zbeletrona – Lezbijska dekadencija
Objavljeno: 07.03.2019. 06:51  
10 godina Zbeletrona koncertom 23. ožujka u zagrebačkom Saxu
10 godina Zbeletrona koncertom 23. ožujka u zagrebačkom Saxu

Zbeletron od 2009. godine organizira partije i ostale događaj s ciljem promicanja glazbeno-scenskog rada djevojaka i žena te podizanja vidljivost lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj. 

Do sada je u sklopu Zbeletrona organizirano više od stotinu događanja, među kojima su svakako najpoznatiji klupski glazbeni programi smješteni u prostore koji sami po sebi nemaju LGBT+ prefiks, kako bi ih se senzibiliziralo po pitanju LGBT+ zajednice te istoj ponudilo sadržaje i programe koje ne mogu pronaći u domaćim LGBT+ klubovima.

U proteklih 10 godina Zbeletron i njegove članice imale su prilike gostovati i surađivati s raznim domaćim i stranim festivalima i inicijativama, poput Vox Feminae festivala, Queer Zagreba, Homo, fešte!, Smoque, Merlinke, EXIT-a, Rdečih zora, Female's'cream-a, kvir_feminist_actziya, Partycipacije, Krüzera, Sicko Disco-a, House of Flamingo-a i Flomastera. 

Dva događanja na koje smo posebno ponosne su godišnja dodjela Lez of the Year (LOTY) nagrada namijenjena osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBT+ manjine te Lezbijada, odnosno Lezbijske olimpijske igre, kojima kroz duhovit i autoironičan način propitujemo rodne stereotipe u sportu i predrasude o lezbijkama. 

Osim zabavnog programa, u sklopu Zbeletrona mogle ste posjećivati Queer2queer program psihološke podrške, lezBijsku večer poezije, društvene igre u Šesnaestici ili besplatno pohađati neku od naših DJ glazbenih radionica za djevojke i žene te radionice grafičkog dizajna i izrade vizuala za društvene mreže. Sva ta događanja organiziramo isključivo na doborovljnoj osnovi kako bi zajednicu osnažile za samostalno scensko i aktivističko djelovanje.

Veseli nas što Zbeletron iz godine u godinu raste i okuplja nove generacije aktivistkinja koje svojim idejama i angažmanom utječu na stvaranje novih sadržaja i sigurnih prostora za LGBT+ zajednicu. Kako bismo proslavile 10 godina neumornog dobrovoljnog angažiranja kojim duhovno i materijalno obogaćujemo hrvatsku klupsku scenu i stvaramo sigurne prostore za sve one željne druženja, zabave, ali i učenja, pozivamo vas da nam se 23. ožujka pridružite u zagrebačkom Sax-u i pomognete nam ugasiti rođendanske svjećice. 

Program:

Sajsi MC

Beograđanka Ivana Rašić, poznata pod pseudonimom Sajsi MC, jedno je od najzvučnijih imena regionalne rap scene. Glazbom se bavi više od 10 godina, a široj se publici predstavila hitovima "Nadrkano hodanje" i "Antifa kučke", čiji se pregledi spotova na njenom službenom YouTube kanalu broje u milijunima. Osim kroz samostalni materijal, položaj na glazbenoj sceni dodatno je ojačala hitovima snimljenim u suradnji s brojnim hrvatskim i regionalnim izvođačima (Krankšvester, Damjan Eltech, Frenkie, Severina, The Beatshakers).

Uvijek bez dlake na jeziku, miljenica zagrebačke publike svojom glazbom oslikava okvire društva i politike, a oštrina njenih tekstova dala je bitan doprinos feminizmu u pop kulturi, zbog čega joj je 2017. godine dodijeljena BeFem-ova nagrada. Veliku je reakciju javnosti izazvala i pjesmom "Kod tvoje devojke", u kojoj se dotakla teme homoseksualnosti. Singl se našao na njenom posljednjem albumu "Red, rad i samo bleja", koji nam je predstavila 2018. godine.

DJane mapalma 

mapalma je zagrebačka producentica i DJ-ica koja iza sebe ima brojne nastupe. Glazbom se počela baviti 2010., a svoj prepoznatljivi zvuk definirala je na prvom EP-ju, izdanom potkraj 2017. za bečki label Ashida Park. "Nightcap” EP u najširem bi se smislu moglo opisati kao eksperimentalnu klupsku glazbu koja vuče utjecaje iz žanrova kao sto su trap, grime i r'n'b. Jedva čekamo čuti što nam priprema za ovaj nastup! 

Djane Miss Iconic i Djane Ru.

Miss Iconic i Ru. udružuju snage ovom posebnom prilikom! Miss Iconic već godinama šefica DJ pultova raznih zagrebačkih klubova, dok Ru. tek odnedavno skakutanje na plesnom podiju mijenja skakutanjem za miksetom. Zajedničkim izboromuhu i boku ugodnih hitova, namjeravaju zaprljati svačije plesne cipelice, i jednostavno - dobro se zabaviti sa svima vama!

DJane Pedo

Pedo je članica u splitskom Quasimodu, Sanctuaryju i na Graffitima na gradele, a pušta matrice na koncertima Kreše Bengalke. 

Karte možete nabaviti u pretprodaji od 11. ožujka na blagajni kluba Sax. 

  isprintaj članak