U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
10 godina Zbeletrona – Lezbijska dekadencija
Objavljeno: 07.03.2019. 06:51  
10 godina Zbeletrona koncertom 23. ožujka u zagrebačkom Saxu
10 godina Zbeletrona koncertom 23. ožujka u zagrebačkom Saxu

Zbeletron od 2009. godine organizira partije i ostale događaj s ciljem promicanja glazbeno-scenskog rada djevojaka i žena te podizanja vidljivost lezbijki, biseksualki i trans žena u Hrvatskoj. 

Do sada je u sklopu Zbeletrona organizirano više od stotinu događanja, među kojima su svakako najpoznatiji klupski glazbeni programi smješteni u prostore koji sami po sebi nemaju LGBT+ prefiks, kako bi ih se senzibiliziralo po pitanju LGBT+ zajednice te istoj ponudilo sadržaje i programe koje ne mogu pronaći u domaćim LGBT+ klubovima.

U proteklih 10 godina Zbeletron i njegove članice imale su prilike gostovati i surađivati s raznim domaćim i stranim festivalima i inicijativama, poput Vox Feminae festivala, Queer Zagreba, Homo, fešte!, Smoque, Merlinke, EXIT-a, Rdečih zora, Female's'cream-a, kvir_feminist_actziya, Partycipacije, Krüzera, Sicko Disco-a, House of Flamingo-a i Flomastera. 

Dva događanja na koje smo posebno ponosne su godišnja dodjela Lez of the Year (LOTY) nagrada namijenjena osobama, kolektivima i inicijativama koji pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBT+ manjine te Lezbijada, odnosno Lezbijske olimpijske igre, kojima kroz duhovit i autoironičan način propitujemo rodne stereotipe u sportu i predrasude o lezbijkama. 

Osim zabavnog programa, u sklopu Zbeletrona mogle ste posjećivati Queer2queer program psihološke podrške, lezBijsku večer poezije, društvene igre u Šesnaestici ili besplatno pohađati neku od naših DJ glazbenih radionica za djevojke i žene te radionice grafičkog dizajna i izrade vizuala za društvene mreže. Sva ta događanja organiziramo isključivo na doborovljnoj osnovi kako bi zajednicu osnažile za samostalno scensko i aktivističko djelovanje.

Veseli nas što Zbeletron iz godine u godinu raste i okuplja nove generacije aktivistkinja koje svojim idejama i angažmanom utječu na stvaranje novih sadržaja i sigurnih prostora za LGBT+ zajednicu. Kako bismo proslavile 10 godina neumornog dobrovoljnog angažiranja kojim duhovno i materijalno obogaćujemo hrvatsku klupsku scenu i stvaramo sigurne prostore za sve one željne druženja, zabave, ali i učenja, pozivamo vas da nam se 23. ožujka pridružite u zagrebačkom Sax-u i pomognete nam ugasiti rođendanske svjećice. 

Program:

Sajsi MC

Beograđanka Ivana Rašić, poznata pod pseudonimom Sajsi MC, jedno je od najzvučnijih imena regionalne rap scene. Glazbom se bavi više od 10 godina, a široj se publici predstavila hitovima "Nadrkano hodanje" i "Antifa kučke", čiji se pregledi spotova na njenom službenom YouTube kanalu broje u milijunima. Osim kroz samostalni materijal, položaj na glazbenoj sceni dodatno je ojačala hitovima snimljenim u suradnji s brojnim hrvatskim i regionalnim izvođačima (Krankšvester, Damjan Eltech, Frenkie, Severina, The Beatshakers).

Uvijek bez dlake na jeziku, miljenica zagrebačke publike svojom glazbom oslikava okvire društva i politike, a oštrina njenih tekstova dala je bitan doprinos feminizmu u pop kulturi, zbog čega joj je 2017. godine dodijeljena BeFem-ova nagrada. Veliku je reakciju javnosti izazvala i pjesmom "Kod tvoje devojke", u kojoj se dotakla teme homoseksualnosti. Singl se našao na njenom posljednjem albumu "Red, rad i samo bleja", koji nam je predstavila 2018. godine.

DJane mapalma 

mapalma je zagrebačka producentica i DJ-ica koja iza sebe ima brojne nastupe. Glazbom se počela baviti 2010., a svoj prepoznatljivi zvuk definirala je na prvom EP-ju, izdanom potkraj 2017. za bečki label Ashida Park. "Nightcap” EP u najširem bi se smislu moglo opisati kao eksperimentalnu klupsku glazbu koja vuče utjecaje iz žanrova kao sto su trap, grime i r'n'b. Jedva čekamo čuti što nam priprema za ovaj nastup! 

Djane Miss Iconic i Djane Ru.

Miss Iconic i Ru. udružuju snage ovom posebnom prilikom! Miss Iconic već godinama šefica DJ pultova raznih zagrebačkih klubova, dok Ru. tek odnedavno skakutanje na plesnom podiju mijenja skakutanjem za miksetom. Zajedničkim izboromuhu i boku ugodnih hitova, namjeravaju zaprljati svačije plesne cipelice, i jednostavno - dobro se zabaviti sa svima vama!

DJane Pedo

Pedo je članica u splitskom Quasimodu, Sanctuaryju i na Graffitima na gradele, a pušta matrice na koncertima Kreše Bengalke. 

Karte možete nabaviti u pretprodaji od 11. ožujka na blagajni kluba Sax. 

  isprintaj članak