Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Pristojan proizvod i pridržavanje najstrožih standarda
Objavljeno: 25.01.2021. 16:26  
10 najboljih niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki na svijetu
10 najboljih niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki na svijetu

Slika: JetBlue

Niskotarifni prijevoznik je zrakoplovna tvrtka koja nudi općenito niske cijene u zamjenu za uklanjanje mnogih uobičajenih putničkih usluga. Nije iznenađujuće što su mnogi putnici skeptični prema nekim od ovih povoljnih zračnih prijevoznika, povezujući najniže cijene s lošim uslugama ili sigurnosnim problemima. Međutim, većina ih nudi pristojan proizvod i pridržavaju se najstrožih standarda. U većini slučajeva mogu ponuditi niže cijene upravljajući jednim tipom zrakoplova što smanjuje troškove obuke i održavanja osoblja. 

Kako bi nadoknadili prihod izgubljen smanjenim cijenama karata, ove zrakoplovne tvrtke mogu naplatiti dodatne naknade za "dodatke" poput prtljage, dodijeljenih mjesta i posluživanja obroka. U posljednjim desetljećima niskotarifni zrakoplovni prijevoznici pojavili su se po cijelom svijetu, često postajući veći od naslijeđenih prijevoznika koji su ih nekada bili patuljasti. 

 

Evo pregleda deset najboljih niskotraifnih međunarodnih zrakoplovnih tvrtki prema stranici the Luxury Travel Expert.

10. IndiGo

IndiGo je najveći indijski putnički zrakoplovni prijevoznik s tržišnim udjelom od 53% u prosincu 2020. godine. Prije svega djeluje na indijskom domaćem tržištu, ali i širi svoja međunarodna odredišta (npr. Bangkok, Dubai, Istanbul itd ...). Tvrtka je usredotočena je na tri stupa: nudi niske cijene, pruža pristojno iskustvo i stiže na vrijeme. Od nastanka u kolovozu 2006. godine, Indigo je izrastao od tvrtke s jednim zrakoplovom u glavnu zrakoplovnu tvrtku s flotom od 284 zrakoplova. IndiGo je toliko popularan da je dao nevjerojatnu narudžbu za 300 aviona obitelji Airbus A320neo (jednu od najvećih ikad naručenih od jednog prijevoznika) i učiniti će ga najvećim kupcem tih zrakoplova.

 

9. Eurowings

Eurowings je niskotarifni zračni prijevoznik Lufthanse i, kao takav, dio je jedne od najvećih svjetskih zrakoplovnih grupacija. Eurowings (prije poznat kao Germanwings) trenutačno ima 139 zrakoplova i specijaliziran je za izravne letove s niskim cijenama unutar Europe. Njemačka zrakoplovna tvrtka trenutno nudi više od 210 odredišta u više od 60 država, što je treći najveći europski prijevoznik od točke do točke. Prije pandemije, zrakoplovna tvrtka prevozila je više od 40 milijuna putnika godišnje, a radna snaga povećala se na oko 9.000 zaposlenika. Niskotarifni avioprijevoznik ima 13 mjesta u Njemačkoj, kao i u ostalim državama Europe, a vodeći je na tržištu u šest zračnih luka. Eurowings nudi osnovne, pametne i najbolje cijene za rezervacije u poslovnoj klasi, opskrbljuju poslovne ljude i putnike u slobodno vrijeme.

 

8. Southwest Airlines

Osnovan prije više od 50 godina, Southwest Airlines sa sjedištem u Dallasu, najveći je domaći zračni prijevoznik u SAD-u i najveći svjetski niskotarifni prijevoznik. S gotovo 60.000 zaposlenika, Southwest Airlines nudi veliku mrežu ruta od točke do točke, bez međuslijetanja, snažnu prisutnost na vrhunskim tržištima zabave i poslovanja. U vrhuncu sezona putovanja 2019. godine, obavljali su više od 4.000 polazaka radnim danom među mrežom od 101 odredišta u SAD-u i 10 dodatnih država. Southwest upravlja ekskluzivnom flotom zrakoplova Boeing 737, što ga čini najvećim operatorom Boeinga 737 na svijetu, s preko 700 ih njih, a svaki u prosjeku obavi šest letova dnevno. 

 

7. Azul Linhas Aéreas Brasileiras

Azul Linhas Aéreas Brasileiras je brazilski prijevoznik sa sjedištem u Sao Paulu, koji pruža povoljne zračne usluge za tržišta u Južnoj Americi, Portugalu i SAD-u. Tvrtka je nazvana Azul ("plavo" na portugalskom) nakon natječaja za naziv 2008. godine, u kojem je "Samba" bila drugo popularno ime. Osnovan 2008. godine od strane rođenog Brazilca Davida Neelemana (osnivača američke niskotarifne zrakoplovne tvrtke JetBlue), sada je ta tvrtka najveći niskoarifni prijevoznik u Latinskoj Americi s flotom od 123 zrakoplova i više od 11.000 članova posade. Usluga na brodu uključuje ekrane za zabavu koji uključuju besplatan TV uživo na svakom mjestu na gotovo svim mlaznjacima Embraer 195, dovoljno mjesta za noge s nagibom od 30 inča (76 cm) ili više, besplatan napitak i grickalice te besplatan autobusni prijevoz do ključnih zračnih luka.

 

6. EasyJet

EasyJet, osnovan 1995. godine i sjedištem u londonskoj zračnoj luci Luton, leti na više od 1000 ruta u više od 30 država. EasyJet leti u vodeće europske zračne luke s optimiziranom frekvencijom letova. Glavni konkurenti u ovim vodećim zračnim lukama su im redovni zračni i charter prijevoznici. Strukturna troškovna prednost EasyJeta u odnosu na ove zrakoplovne tvrtke, omogućuje da putnicima ponude povoljnije cijene. Ta se troškovna prednost stvara kombinacijom čimbenika, uključujući konfiguraciju zrakoplova, što omogućuje veći broj sjedala po zrakoplovu; veći faktor opterećenja i iskorištenost zrakoplova potaknut modelom od točke do točke; i mlađa flota s nižim troškovima održavanja.

 

7. WestJet

Godine 1996. Clive Beddoe i grupa istomišljenika – partnera, pokrenuli su kanadsku zrakoplovnu tvrtku WestJet s tri zrakoplova, pet odredišta i 220 zaposlenih. 22 godine kasnije, WestJet ima tri različita tipa zrakoplova i leti na više od 100 odredišta u Sjevernoj i Srednjoj Americi, Karibima i Europi. Preko 14.000 zaposlenika WestJeta posvećeno je letenju više od 22 milijuna putnika godišnje, na preko 700 letova dnevno, s flotom od preko 150 zrakoplova. Tijekom posljednjih desetljeća prijevoznik je stvorio ugled senzibilnosti, humora i angažmana u zajednici. WestJet trenutno prolazi kroz prijelaznu fazu da bi postao cjeloviti premium prijevoznik, jer je na svojim linijama Boeinga 787 do Londona, Dublina i Pariza predstavio izvrstan poslovni proizvod.

 

4. Jetstar Airways

Jetstar Airways je niskotarifni prijevoznik i podružnica Qantasa u njegovom stopostotnom vlasništvu. Jetstar Airways pokrenuo je australske operacije 2004., novozelandske trans-tasmanske 2005., a domaće novozelandske 2009. godine. Prijevoznik također posluje i na inozemnim odredištima na kratke i velike daljine. Marka također posluje u singapurskom JV (kao Jetstar Asia) i japanskom JV (Jetstar Japan). Iako je zadržao svoj model plaćanja korisnika u kojem putnici mogu kupiti hranu i piće na brodu iz kafića Jetstar, Jetstar Airways je također predstavio proizvode i usluge koji su obično povezani samo s operaterima s punom uslugom, poput dijeljenja koda, programa za osobe koje često lete, a nudi i poslovni razred. 

 

3. Norwegian

Norveška priča započela je 1993. godine s radom kao niskotarifni prijevoznik sa zrakoplovima Boeing 737. Godine 2002. Norwegian je postao četvrti najveći niskotarifni prijevoznik u Europi iza Wizz Aira, easyJeta i Ryanaira. Zrakoplovna tvrtka poznata je po svojoj prepoznatljivoj bijeloj boji s crvenim nosom, s portretima na repnim perajama zrakoplova. Norwegian je također postao dio nordijske kulture i ponosan je što izvozi nordijske vrijednosti diljem svijeta. To je ujedno bila i prva zrakoplovna tvrtka na svijetu koja se pridružila klimatskoj inicijativi UN-ovog Tajništva za klimu 2019. godine, obvezujući se sustavno raditi na tome da do 2050. godine postane neutralna prema ugljičnom dioksidu. U posljednjem desetljeću Norwegian je s flotom B787 ušao u sektor dugolinijskog prijevoza pa njiohovi zrakopovi opslužuju SAD, Aziju i Južnu Ameriku. Nažalost, prijevoznik je morao prekinuti ove letove zbog pandemije.

 

2. AirAsia

AirAsia je započela kao niskotarifni prijevoznik s letenjem u Maleziji, Indoneziji, Tajlandu, Filipinima i Indiji, a prevezla je više od 600 milijuna putnika u preko 160 odredišta u svojoj mreži širom Azije, Australije, Bliskog Istoka i SAD-a. Nudi jednostavno i jeftino zrakoplovno putovanje u najboljem redu. Ako više volite putovati u malo većoj udobnosti, postoji mogućnost i za premium ekonomsku klasu. Prepoznata po izvrsnoj usluzi, zrakoplovna tvrtka proglašena je najboljom svjetskom niskotarifnom zrakoplovnom tvrtkom po izboru Skytraxa čak 11 godina zaredom od 2009. do 2019. godine i s nagradom World Travel Awards kao vodećom svjetskom niskotarifnom zrakoplovnom tvrtkom osam uzastopnih godina od 2013. do 2020. Od 2018. godine AirAsia je krenuo na put transformacije kako bi postao više od zrakoplovne tvrtke, uključujući hotele, odmore, aktivnosti, internetsku kupnju i još mnogo toga.

 

1. JetBlue

JetBlue je šesta zrakoplovna kompanija po veličini u SAD-u, s glavnim sjedištem u međunarodnoj zračnoj luci John F. Kennedy u New Yorku. Tvrtku je 1999. godine osnovao brazilsko-američki poduzetnik David Neeleman i na temelju formule uspjeha Southwest Airlinesa. Jetblue se pokušao istaknuti nudeći vrhunski sustav zabave na letu i više mjesta za noge uz sjedalo. Jetblue je sada vodeći prijevoznik u Bostonu, Fort Lauderdale-Hollywoodu, Los Angelesu (Long Beach), Orlandu i San Juanu, a godišnje prevozi više od 38 milijuna putnika u preko 100 gradova u SAD-u, na Karibima i u Latinskoj Americi. Flota se sastoji od zrakoplova Airbus A320 i A321 te Embaer E190. Mnogo je više od niskotarifne tvrtke jer JetBlue nudi zaslone na naslonima sjedala, besplatne grickalice i pića, besplatni WiFi, TV uživo i izvrsnu poslovnu klasu nazvanu "Mint”.

  isprintaj članak