Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


Smokve se ubraja u voće s najvećim udjelom prirodnih šećera
Objavljeno: 01.09.2020. 14:22  
14. Dani smokava od 4. do 6. rujna u gradu Krku
14. Dani smokava od 4. do 6. rujna u gradu Krku<br>

U Krku će od 4. do 6. rujna biti održani 14. Dani smokava posvećeni najraširenijoj i cijenjenoj sredozemnoj voćki koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Kako je posljednjih desetljeća zanemarivana ovom se manifestacijom, koja se u gradu Krku održava još od 2007. godine osim zbog obogaćivanja turističke ponude i poticanja smokvarstva kao poljoprivredne grane, nastoji potaknuti ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i time pridonesu gastronomskom ugledu otoka Krka.

Uz prodajnu izložbu raznih proizvoda od smokava, koja će se održavati uz Veli park u središtu grada Krka, tijekom manifestacije će se u petnaest krčkih ugostiteljskih objekata moći kušati razni specijaliteti od ove poslastice poput inačica pizza sa smokvama, šurlice u umaku od kozica i smokava, rižoto sa smokvama i zapečenim lješnjacima, palačinke i krostate s domaćim džemom od smokava i brojne druge.

Raspored zbovanja:

4. – 6. 9. 2020. 10:00 - 22:00

Prodajna izložba proizvoda od smokava. 

4. 9. 2020.  10:00 - 12:00 

Podjela sadnica smokava i savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o. 

Gost: dr.sc. Željko Prgomet, stručnjak za smokve u Hrvatskoj

4. – 6. 9. 2020.

Posebna ponuda jela spravljenih sa smokvama u gostionicama.

 

Malo o smokvi

Premda je smokva, uz maslinu, tipična voćna vrsta hrvatskog primorja, u posljednjih pedesetak godina broj stabala se smanjio otprilike za jednu četvrtinu. Zahvaljujući svojoj razvijenoj sposobnosti oporavka i skromnim zahtjevima prema okolini, smokva se održava i u prilično nepovoljnim uvjetima pa se stječe dojam da se sama bori za svoj opstanak.

Na Krku prevladavaju izvorne sorte: sušioka, bjelica, petrovača bijela i petrovača crna odlične kakvoće.

 

Plodovi smokve su vrlo hranjivi i visoke dijetoterapeutske vrijednosti

Plodovi za potrošnju u svježem stanju trebaju imati ugodan, osvježavajući okus, dok oni za sušenje trebaju biti krupni, zlatnožute pokožice i lijepog oblika. S obzirom na prehrambenu vrijednost i ljekovita svojstva, smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća.

Bolji su izvor vlakana od većine voća, što povoljno djeluje na razinu kolesterola te na zdravlje debelog crijeva. Bogat su izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrže i do 80% vode te se ubrajaju u voće s najvećim udjelom prirodnih šećera. Pored šećera i minerala kojih ima u većoj mjeri, plodovi smokve su isto tako bogati fitosterolima, antocijanima, polifenolima i flavonoidima. Sve ove supstance, unesene u odgovarajućim količinama, mogu povoljno utjecati na zdravlje, na različite sustave u organizmu te tako sprečavati razne bolesti.

 

Lišće smokve je, također, od izuzetne važnosti. Koristi se u farmaceutskoj industriji kao sirova tvar, a sadrži i proteolitički enzim ficin koji se koristi u industriji piva, mlijeka, mesa i lijekova. Zbog svojih svojstava, smokva će se u budućnosti sve više koristiti u proizvodnji funkcionalne hrane.

  isprintaj članak