Opasni osvježivači prostora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Objavljeno: 10.06.2019. 16:26  
14. Rovinjska regata kreće 16. lipnja u 11 sati
14. Rovinjska regata kreće 16. lipnja u 11 sati

Ekomuzej/Ecomuseo "Batana” i udruga "Kuća o batani–Casa della Batana" te Jedriličarski klub "Maestral” u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rovinja i udruženjem "Vela al terzo” iz Venecije, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja u Rovinjskom akvatoriju organiziraju Regatu plovila s oglavnim i latinskim jedrom i drugih tradicionalnih plovila u nedjelju 16. lipnja s početkom u 11 sati. Regata se održava u sklopu EU projekta Arca Adriatica namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine. Jedna od novosti ovogodišnje regate je i to što se Ekomuzej Batana, u suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra, još više okreće ekologiji i održivosti pa će u sklopu zajedničkog projekta "Wind of change" za koji je osmišljen prepoznatljiv logotip koristiti isključivo biokompostabilnih eko čaša, tanjura i pribora za jelo na ovogodišnjoj regati.

Neslužbeni dio programa započet će u subotu, 15. lipnja, predstavljanjem projekta "Legende svjetla", odnosno istoimene knjige i filma o jadranskim svjetionicima. Svjetionike na našoj obali i otocima, u Ekomuzeju Batana, u 18,30 sati, predstavit će voditelj projekta i glavni urednik portala Morski.hr Jurica Gašpar. Poseban događaj subotnje večeri bit će povorka batana u 21,30 sati.

Djeca od osam do 12 godina starosti će na Velikom molu zabavu potražiti na radionici "Otisci mora" u nedjelju od 10 do 11 sati, na dan održavanja regate. Sabina Damiani, voditeljica radionice i koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala djeci će pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) pomoću kojih će veselo jedriti kroz more zabavnih trenutaka. 

Svečana dodjela nagrada će biti u 16 sati na Velikom molu.

 

Pravo sudjelovanja na Regati imaju tradicionalne drvene jedrilice s jedrom na 1/3 (oglavno jedro; vela al terzo) i latinskim jedrom. Plovila će se natjecati u kategorijama (grupama): batane, mali gucevi, 4,99 m, veliki gucevi, pasare; gajete male, gajete velike i leuti, barke tipa "Topo” – mali, barke tipa "Topo” – veliki i cat.            

  isprintaj članak