Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Kuhana riža može biti otrovna
Objavljeno: 26.03.2020. 08:41  
20 posto prehrambene energije dolazi iz riže
20 posto prehrambene energije dolazi iz riže

Iako je kultni sastojak, neosporno je da je jedemo jako puno. U stvari, 20 posto svjetske prehrambene energije dolazi iz riže.

A kad se radi o kuhanju riže, mnogo je odluka koje treba donijet,: od toga hoćemo li koristiti kratko ili dugo zrno, iskušati načine upijanja vode ili kupiti kuhalo za rižu.

Raščlanjujemo sorte i njihovu uporabu, pogledajmo koje vjerojatnije imaju niski GI, a najbolji su načini za pripremu i uživajmo u jednom od naomiljenijih biljnih vrsta na svijetu.

   

Uobičajeni naziv: riža

Botanički / znanstveni naziv: Oryza sativa (azijska riža)

     

Lekcija 1: Razumijevanje različitih sorti

Riža može biti bijela ili smeđa, zatim dugozrnata ili kratkozrnata.

Smeđa riža jednostavno znači da riža ima tvrdi, vanjski sloj mekinja koji ostaje netaknut. U bijeloj riži mekinje se uklanja kod mljevenja.

Riža s kratkim zrnima obično je ljepša, što je čini izvrsnom za suši i puding od riže. 

Koshihikari je popularna riža kratkog zrna koju se uzgaja u Australiji i Japanu.

Riža s dugim zrnima je pahuljasta budući da zrna nakon kuhanja ostaju odvojena. Riža Basmati, sa svojim karakterističnim okusom nalik pandanusu, klasična je pratnja južnoazijskom curryju.

Jasmin riža je mirisna sorta dugog zrna koju se naširoko koristi u jelima jugoistočne Azije.

Srednje zrnate sorte, kao što je Calrose (osnovna riža koju ćete vidjeti u svakoj trgovini), nalaze se u sredini: nisu ljepljive kao kraće zrno i nisu prgave poput dužih zrna. 

Arborio je talijanska riža srednjeg s kremastom teksturom, što ga čini izvrsnim u rižotu.

Smeđa riža ima više vlakana i hranjivih sastojaka od bijele riže jer je nerafinirana. Njegov orašasti okus odlično se slaže s povrćem iz zemlje.

 

Rok trajanja riže

Nekuhana riža može dugo trajati ako je se pravilno skladišti, ali treba je upotrijebiti prije roka isteka trajanja.

Nakon što otvorite paketić riže, spremite ga u smočnicu u zatvorenoj posudi.

 

Kuhana riža može biti otrovna

Kuhana riža može predstavljati opasnost od trovanja hranom. Nakon kuhanja, riža koja se hladi na sobnoj temperaturi može razviti otrove otporne na toplinu.

"Da bi skuhana riža ostala neopasna po zdravlje, ostatak kuhane riže treba što prije staviti u hladnjak i pojesti u roku od tri dana”, stoji u priopćenju Vijeća za sigurnost hrane Australije.

 

Lekcija 2: Kako varira riža kad je riječ o glikemijskom indeksu

 Riža je sjajan izvor energije, vitamina i minerala. Također je izvor bjelančevina i vrlo malo masti.

Kuhana bijela riža obično ima glikemijski indeks (GI) iznad 70 (od 100), što se smatra visokim.

Hrana s visokim GI brzo se apsorbira u tijelu, što može dovesti do porasta razine šećera u krvi. Hrana s niskim GI - smatra se onu s GI ocjenom od 55 ili nižim. Ona otpušta energiju sporije i može nam pomoći da se duže osjećamo sitijim.

Ako tražite rižu s nižim GI, postoje basmati i doongara, koje se obično prodaje kao bijelu rižu, ali one su dugozrnate riže.

Glikemijski indeks (GI) važniji za ljude koji imaju dijabetes ili predijabetes, jer su oni ti koji stvarno trebaju paziti na razinu šećera u krvi. Za sve nas koji nemamo šećernu bolest, to nije velika stvar, ali svejedno treba i tu činjenicu uzeti u obzir.

 

Prema međunarodnoj GI bazi podataka skuhane riže imaju sljedeći glikemijski indeks (GI): 

Dugozrnata bijela riža: GI 76 

Calrose (srednjezrnata) bijela riža: GI 83

Arborio riža: GI 69

Jasmin riža: GI 79

Bijela riža doongara: GI 48 

Basmati riža: GI 58-65,

Riža niskog GI smeđeg zrna dugog zrna: GI 54

 

Lekcija 3: Najbolji načini pripreme i kuhanja riže

Prvi korak pripreme riže je pranje kako bi se uklonile sitnije mekinje. Dobro ju je i namočiti pola sata prije pripreme jer se time uklanja dio škroba, a i bolje upija vodu prilikom kuhanja.

Kako to uraditi:

Ukoliko želite skuhati rižu prvo je namakajte 30 minuta, ocijedite je i stavite u zdjelu. U posudu za kuhanje stavite:

- za rižu s dugim zrnom dvije šalice vode na svaku šalicu riže,

- za rižu srednjeg zrna dodajte jednu i pol šalice vode,

- za rižu kratkog zrna dodajte jednu šalicu.

U vodu stavite rižu i žličicu soli da voda dobije okus morske vode.  dodajte sol. Možete dodati i začine za okus ili boju poput šafrana, kurkume i kardamoma.

Kada voda zavri, poklopite posudu prijanjajućim poklopcem, stavite na najnižu jačinu kuhanja i ostavite tako 20 minuta. Trebala biste dobiti savršeno kuhanu rižu. Bitno je da stavite prikladan poklopac koji odlično prijanja (danas su za tu svrhu odlični silikonski).

Također možete upotrijebiti kuhalo za rižu. Samo dodate vodu, pritisnete gumb i čekate da se dogodi čudo.

Riža se lako kuha i u mikrovalnoj. Samo provjerite upute na pakiranju kako biste saznali koliko vode treba dodati i koliko dugo treba kuhati.

 

Okusi riže

Kada je riječ o okusima, riža je izuzetno svestrana. Divna je s vinom u rižotima, sojinim umakom i ribom u istočnoazijskim kuhinjama, dagnjama u španjolskoj paelli ili sa šafranom uz jelo od indijskog curryja ili mesa s Bliskog istoka.

  isprintaj članak