Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


"Zeleni Kastav" - sajma zdrave hrane, kozmetike, sredstava za njegu domova, odjeće i bilja
Objavljeno: 06.04.2019. 22:19  
30. sajam “Zeleni Kastav” u ponedjeljak 8. travnja
30. sajam “Zeleni Kastav” u ponedjeljak 8. travnja

Sajam zdrave hrane, kozmetike, sredstava za njegu naših domova, odjeće i bilja "Zeleni Kastav” bit će održan u ponedjeljak, 8. travnja 2019.g. od 16 - 19 sati na Fortici u središtu Kastva, a u slučaju kiše, sajam na natkrivenim parkiralištem Školske sportske dvorane "Matija Katalinić".

 

U znaku Svjetskog dana zdravlja

U organizaciji Grada Kastva i Odbora za zdravstvo, socijalnu skrb, ravnopravnost spolova i osobe treće životne dobi, u tjednu od 8. do 13. travnja 2019. u Kastvu se obilježava "Tjedan zdravlja". Niz predavanja, preventivnih pregleda, savjetovališta i radionica, omogućiti će građanima Kastva, svih dobnih skupina i zanimanja, sadržaje koji će ukazati na zaštitu zdravlja i sprečavanje bolesti, te usvajanje vještina koje nam pomažu u očuvanju tjelesnog i mentalnog zdravlja.

"Tjedan zdravlja" sastoji se od šest različitih tema – "Zdravlje srca” i "Zeleni Kastav" tema je kojom započinje tjedan, a sastoji se od predavanja "Sprečavanje kardiovaskularnih bolesti" dr. sc. Juraja Kunišeka uz preikaz defibrilatora, te predavanja prof.dr.sc. Olivere Koprivnjak na temu "Različite masti i ulja u prehrani". Tema utorka je "Zdravlje kože" - "Opasnosti izlaganja sunčevim zrakama" dr. Helena Glibotić Kresina uz dermatološke preglede za rano otkrivanje melanoma dr. Gordana Lakoša.

Za kardiološko savjetovanje sa EKG-om, mjerenjem tlaka i šecćra u krvi, te dermatološki pregled, potrebno se je telefonski naručiti. (051 688-201, 691-452 )

Tema srijede je "Zdravlje žene" - "Sprečavanje spolno prenosivih bolesti", dr. Klaudia Benić Salamon, te predavanje i radionica samopregleda "Sprečavanje nastanka i rano otkrivanje raka dojke" dr. Svjetlane Gašparović Babić - Udruga Nada. Završetak je posvećen izradi prirodne kozmetike koju će voditi dipl.ing. med. biokemije Višnja Rački Čargonja. Za izradu kozmetike biti će korištena ulja i hidrolati sudionika "Zelenog Kastva" - OPG Jadranka Vučemilović iz Opatije, Obrta za uzgoj maslina "Magran" iz Pule i ekološke uljare "Pannonian Grain" iz Osijeka.

"Zdrava prehrana" tema je četvrtka, uz predavanje i radionicu "Samo zdravo" - dr. Silvija Zec Sambol i prof. Sandre Kolonić.

Petak se nastavlja "Tjedan zdravlja" s temom "Mentalno zdravlje" - "Mindfulness" radionica Nataše Jelinić Herega i predavanjem „Ovisnost o internetu i društvenim mrežama” – dr. Tomislav Lesica – predstavljanje Savjetovališta za djecu, mlade, brak i obitelj Grada Kastva - Ines Jakovčić, prof.

I za kraj, subotu se završava s "Danom kretanja" - šuma Loza i Crekvina, a u slučaju lošeg vremena u dvorani "Vidikovac" u Kastvu sa sportskim radionicama i igrama, - voditelj Ema Harej Čargonja.

Na 30. "Zelenom Kastvu" sudjelovati će 31 uzgajivač i proizvođač s proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga, udruga i poduzeća. U ponudi će biti korjenasto povrće, voće, prerađevine od voća, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i umaci, narančasti i ljubičasti batat, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta bezglutenskih i bezkvasnih kruhova, kroasana, savijača i slastica. Biti će češnjaka, luka, slanutka, graha i tikvi. Bit će i čarobnih kombinacija raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks OPG-a Mićić iz Rijeke.

Bit će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema. "Zdrava" sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma.

Osim svježih agruma, iz doline Neretve stižu namazi i sokovi od njih OPG-a Klaudie Krstičević. Od svježih agruma, još će biti kumkvata. Biti će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu je novina sajma. OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja - kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".

I ovog puta će se predstaviti Farma Drijade iz Istre s kozjim mlijekom, sirutkom, jogurtima, skutom i mladim sirom. Također OPG Hursa Zvonko iz Stubice s linijom "Slatko moje zeleno" i Braniteljska zadruga Arka Naša iz Zagreba s prirodnim enzimima za prihranu bilja, te pripravcima za jačanje imuniteta za vegane.

Hladno prešana ekološka ulja "Pannonian Grain" stižu iz Osijeka, a Zdenka Šalić dolazi s uljem suncokreta, badema, lješnjaka, oraha, sezama, lana, konoplje, brašna istih, te proteina konoplje.

OPG Dorian Šiljan iz Savičente kraj Pule dolazi s ekološkim presadnicama i ekološkim pivom "Kampanjola", svijetlim i tamnim.

Prvi put će sudjelovati "Onda" j.d.o.o. - Illegal Lotus s Indirom Antonini iz Rijeke. U ponudi imaju ručno rađene sapune i kozmetičku, mirisne svijeće i dio ponude za vegane, te udruga DIP iz Rijeke - Društvo za istraživanje i potporu, koja se bavi socijalnim učenjem ljudi mlađe životne dobi s posebnim potrebama. U ponudi će imati proizvode koji sami rade iz ekoloških materijala - ovčje vune sa Cresa, otpadaka drva iz Klane, te prikupljenih raznih tkanina, a moći će ih se kupiti po načelu predložene donacije, pomažući ovu vrlo humanu aktivnost.

 

U travnju još nije bujna vegetacija, nema izobilja u prirodi koja se tek počela buditi, te djeluje gotovo nevjerojatno da će se u Kastvu okupiti 31 marljiv uzgajivač i proizvođač s "plodovima" svoga rada. Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Bjelovara, Varaždina, Osijeka i Metkovića.

Na sajmu će biti i izložbu ručno pletenih "košića" - izvornih i gotovo zaboravljenih na području Kastavštine, a koje plete gospodin Josip Sušanj Dendić iz Stupari kraj Viškova , i puno mu hvala.

 

Dodano sudjelovanje škola, vrtića i udruga

Uz neke dosadašnje teme, s novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva, "Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije. Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola "Fran Franković" iz Drenove. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna", Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, "Radio Kastvu", vl. Franji Jurčeviću i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija.

  isprintaj članak