Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


Tema ovogodišnjih susreta je kotlić
Objavljeno: 03.07.2019. 00:19  
34. Dani rudarske greblice, Samobor - Rude, 6. i 7. srpnja 2019.
34. Dani rudarske greblice, Samobor - Rude, 6. i 7. srpnja 2019.

Kulturno-umjetničko društvo „Oštrc" i ove godine organizira Dane rudarske greblice u Rudama kraj Samobora, 6. i 7. srpnja.

Manifestacija je posvećena istoimenom slanom kolaču čija priprema seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, greblica često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada. Greblica je tanki kolač nadjeven svježim kravljim sirom u koji se dodaje orahe, špinat, blitvu ili žutu mrkvu. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.

Subotnji program počinje gastro susretima od 15 sati kod rudnika sv. Barbara. Tema ovogodišnjih susreta je kotlić. U 21 sat počinje koncert etno punk sastava Ogenj, a poslije njih sviraju domaći rockeri Adrenalica.

 U nedjelju u 14,30 sati na red dolaze najmlađi i Dječja greblica, a od 17,30 počinju folklorni susreti na rukometnom igralištu u centru Ruda.

 

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Krajem 2017. godine, zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica, kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. 

  isprintaj članak