Opasni osvježivači prosora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Održana radionica “Pjenušavi Kvarner”
Objavljeno: 11.03.2019. 13:01  
3. Salon pjenušavih vina Zagreb na 3. međunarodnom eno-gastro festivalu "Wine Ri"
3. Salon pjenušavih vina Zagreb na 3. međunarodnom eno-gastro festivalu

Marija Vukelić

U subotu, 9. ožujka, na 3. međunarodnom eno–gastro festivalu WineRi u Rijeci, prof. Marija Vukelić, direktorica 3. Salona pjenušavih vina Zagreb održala je radionicu Pjenušavi Kvarner - slijepo kušanje pjenušavih vina Kvarnera.

Na radionici Pjenušavi Kvarner »na slijepo« su kušana pjenušava vina Kvarnera, većinom izvornih sorti, proizvođača-izlagača na festivalu WineRI. Prof. Mirjana Vukelić uvodno se osvrnula na proizvodnju pjenušavih vina u Hrvatskoj i regiji, na sorte od kojih se najčešće proizvode pjenušci te na sve veći pokret proizvodnje pjenušaca od izvornih sorti. Svi su se s ponosom prisjetili nedavnog najvećeg ocjenjivanja pjenušavih vina u regiji – ocjenjivanja mreže Salon of Sparkling wines, na kojemu je apsolutni pobjednik bio upravo kvarnerski pjenušac - 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Veliki uspjeh kvarnerskog pjenušca izvrstan je vjetar u leđa i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, te tako nastave pratiti svjetske trendove koji pridonose većoj promidžbi kvarnerske i hrvatske enološke i gastronomske ponude u svijetu. 

Nakon kratkog pregleda povijesti proizvodnje pjenušavih vina na Kvarneru, na slijepo su kušana pjenušava vina: 

Biser Žlahtine Ivana Katunara, brut prirodno biser vino, OPGa Ivan Katunar – Vrbnik i Porin Antuna Katunara (koji je prvi 1998.napravio pjenušac metodom Charmat-Martinotti, tzv. tank metodom) bila su oba od sorte žlahtine, oba proizvedena tank metodom. Slijedili su svi pjenušci proizvedeni tradicionalnom metodom: San Marino, brut od žlahtine, vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Jarbola, brut nature OPG-a Ružić proizveden od izvorne sorte jarbole iz okolice Matulja (selo Zvoneće). Svoju je uspješnu premijeru na festivalu imao pjenušac Belica brut, vinarije Plovanić iz Kastva, proizveden od izvornih sorti verdić, divjaka i jarbola. Većina je polaznika prepoznala sjajni 1288 vinarije Pavlomir, (od sorti chardonnay, pinot bijeli, žlahtina) koji je već osvojio mnoga odličja i time pokazao vrijednost Kvarnera na pjenušavoj sceni Hrvatske. Pavlomir je proizveo i ružičasto vino Ružica Vinodola od sorte cabernet sauvignon, iznimno lijepe voćnosti. PZ Vrbnik predstavio je dva pjenušca: Valomet brut od žlahtine i Valomet extra brut rosé od izvornih sorti (85% brajdica-tj. plavina; a 25% sansigot tj. sušćan crni, kamenina-hrvatica i debejan). 

Svi su proizvođači ponosni na svoja pjenušava izdanja vina, shvaćaju njihovu važnost na eno-gastro sceni, nadaju se da će se sve više izvornih sorti Kvarnera (mirnih i pjenušavih) naći na vinskim kartama primorskih restorana, a promocija pjenušaca Kvarnera ponovit će se uskoro i u Zagrebu. 

No WineRi najavljen je datum održavanja 4. Salona pjenušavih vina Zagreb  -  31. siječnja 2020. godine. 

 

  isprintaj članak