Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


Originalni talijanski rižoto na četiri adrese u Zagrebu
Objavljeno: 20.11.2020. 15:37  
5. izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu u Zagrebu od 23. do 29. studenoga
5.  izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu u Zagrebu od 23. do 29. studenoga

Iz filma Dolce vita

Bogati program ovogodišnjeg izdanja uključuje izložbu fotografija Artusija i Fellinija, reportaže kuhara s dvije Michellin zvjezdice, kao i promociju „risotta" u četiri zagrebačka restorana

 

„Made in Italy"

Tjedan talijanske kuhinje osmislili su talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva s ciljem promicanja kulinarske tradicije kao važnog dijela talijanskog identiteta i kulture. Tema cjelokupnog ovogodišnjeg događanja jest: "Umijeća i okusi talijanskog tla 200 godina nakon rođenja Pellegrina Artusija” („Saperi e Sapori delle Terre Italiane a 200 anni dalla nascita di Pellegrino Artusi”) s posebnim osvrtom na važnost mediteranskog načina prehrane u borbi protiv covida-19 i općeg očuvanja zdravlja. 

U Hrvatskoj se Tjedan talijanske kuhinje održava petu godinu zaredom, promičući ne samo talijansku gastronomiju, već cjelokupnu kulturu vezanu uz hranu i običaje hranjenja. Ove se godine Tjedan talijanske kuhinje održava od 23. do 29. studenoga u Zagrebu, a organizatori, Veleposlanstvo Italije, ICE agencija – Talijanski institut za vanjsku trgovinu te Talijanski institut za kulturu, pripremili su više događaja kojima je u žarištu čarobna talijanska gastronomija.

 

Artusi – otac talijanske kuhinje

U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu će od 23. studenog do 5. prosinca biti postavljena izložba fotografija „Za stolom s Fellinijem - prisjećajući se Artusija".  U 2020. godini obilježavamo stotu obljetnicu rođenja filmskog genija Federica Fellinija te dvjestotu od rođenja Pellegrina Artusija, poznatog talijanskog gastronoma i pisca, začetnika nacionalne gastronomije. Počast ovim velikanima bit će odana izložbom koja je vezana za kulinarske scene, pa će tako publika moći vidjeti prizore blagovanja na raskošnim gozbama poput vjenčanja, za obiteljskim stolovima, ali i fotografije snimljene na setovima za vrijeme objeda filmske ekipe i samog Fellinija.

 

Poznati kuihar (chef) u vašem domu – saznajte tajne talijanske kuhinje

Male tajne talijanske kuhinje otkrit će nam svjetski poznati kuhar sa zagrebačkom adresom Stefano Cosattini na Novoj TV. Kroz tri reportaže unutar emisije "Kuhanje je IN" i jedne unutar emisije "IN Magazin",  ovaj slavni kuhar s čak dvije Michelin zvjezdice pripremat će neka od najpoznatijih talijanskih jela.

U četvrtak, 26. studenog u restoranu hotela "Le Premier" kuhar Cosattini i voditelj kulinarskog instituta „Kul In" iz Siska pripremat će talijanska tradicionalna jela, a gosti će imati priliku i ponešto naučiti tijekom predstavljanja projekata Slow Fooda, poput bioraznolikosti jugoistočne Europe, zaštiti poljoprivredno - prehrambene baštine Istre i o vrednovanju nematerijalne baštine hrane. 

 

Originalni talijanski rižoto na četiri adrese u Zagrebu

Četiri zagrebačka restorana, Il Secondo, Gallo, Boban i Carpaccio, sudjelovat će u Tjednu talijanske kuhinje promocijom nekih inačica rižota kao tradicionalnog talijanskog predjela.

  isprintaj članak