Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Objavljeno: 20.04.2019. 13:20  
6. Dubrovnik FestiWinea od 22. do 28. travnja u Zagrebu
6. Dubrovnik FestiWinea od 22. do 28. travnja u Zagrebu

Na slici: Krešimir Sesnić i Marija Vukelić

 

U zagrebačkom restoranu Fino&vino predstavljen je vinski program 6. Dubrovnik FestiWinea koji će biti održan od 22. do 28. travnja.

O ocjenjivanju vina „Dubrovnik FestiWine Trophy" u hotelu Palace, na kojemu će  međunarodni suci birati najbolja vina, govorio je jedan od stalnih sudaca, vinski novinar i ocjenjivač, Željko Suhodalnik. „Dubrovačko ocjenjivanje vina je temeljito i dosljedno ga vodi predsjadnik komisije Bojan Kobal. Ocjenjivanje traje više dana i suci imaju vremena na miru procijeniti i ocijeniti svako vino, radi se ozbiljno, a u komisiji su priznati međunarodni suci, koji prenose i pronose glas o hrvatskim vinima u svijet!"- rekao je Suhadolnik.

Koordinatorica vinskih radionica, prof. Marija Vukelić, najavila je program. Tako će od petak, 26. travnja, biti posvećen izvornim sortama juga: malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, dok je subotnji program, 27. travnja, zamišljen kao predstavljanje vina gostiju i prijatelja festivala: radionica pjenušavih vina pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina Zagreb, radionica hvarskih vina Ahearne pod vodstvom Jo Ahearne te susret slatkoga istoka i juga – radionica desertnih vina Slavonije sa slasticama Dalmacije.  

Poseban gost ove najave događanja bio je Jure Tomič iz Slovenije, koji će biti chef Gala večere 25. travnja. Predstavio je svoju filozofiju kuhanja koju će pokušati prenijeti i na stipendiste koji će kod njega doći na praksu, podržani prihodom Gala večere. Najavio je i jelovnik svečane večere na kojem će biti: Amuse bouche - pastrva i krumpir i Tezoro malvasija dubrovačka bijela 2018. Vinogradarstva i vinarstva Crvik. Jelen i bizeljske prinele i Pošip, 2017.  OPG Zlatko Bačić. Jakobove kapice, pire od brokule i đumbir i Skaramuča Elegance pošip, 2017.  Skaramuča vina, Sipa, palenta i krškopoljska svinja i Pinot crni, 2009. -Vina Kalazić, janjeća koljenica i Dingač, 2011. Vinarija Dingač PZ, Sorbeto od jagode s hrenom i šparogama i Čokoladna smokva i Malvasija Dubrovačka, 2016. vinarija Karaman.

Festival je, prije svega, predstavljanju vinara Dubrovačko-neretvanske županije, ali i gostima vinarima. Stoga je na predstavljanju bio Boris Lešić, predstavnik zagrebačke vinarije Agris, koji je rekao: „Popratni program Festivala je iznimno zanimljiv pa i vinari dolaze na radionice nešto novo naučiti. Veseli nas što će se ove godine na svečanoj večeri biti predstavljen i naš škrlet kao aperitiv!" 

(T. Radić)

  isprintaj članak