Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Tjedan otvaranja 13. — 17.9.2016. - izložbe 13. — 24.9.2016.
Objavljeno: 12.09.2016. 17:22  
8. međunarodni festival fotografije Organ Vida, Zagreb 13. - 24.9.2016.

U utorak 13. rujna otvorenjem središnje izložbe festivala pod nazivom Otkrivanja u Francuskom paviljonu u 18 sati počinje 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida. Festival nudi izložbeni, poučni i zabavni program koji se odvija na sedamnaest različitih mjesta u gradu.

Prvi dan najvećeg festivala suvremene fotografije u ovom dijelu Europe nudi bogat program od ranih jutarnjih sati. U 9 sati svoja vrata otvara Oris – Kuća arhitekture u kojoj je postavljena izložba foto knjiga Fotobookfestival Kassel. Počevši od 10 sati, u Zagrebačkom plesnom centru otvara se Fotopub Surprise, izložba radova umjetnika u – jajima! Naime, sadržaj izložbe sakriven je ispod krhke crne ljuske. Od 11 sati na dvije lokacije mogu se posjetiti dvije odlične izložbe – prošlog tjedna otvorena Zemlja sjena velikog Rogera Ballena (MSU) te danas otvorena Ovdje i sada Nikole Zelmanovića (Galerija Šira). Kao uvod u službeno otvorenje u Galeriji Greta od 17 sati posjetite izložbu Kakva je ovo knjiga na kojoj je prikazan izbor najznačajnijih fotografskih knjiga izdanih od 2014. do 2016. godine.

Službeni početak Festivala označit će svečano otvorenje izložbe Otkrivanja/Revelations u Francuskom paviljonu na kojoj sudjeluje deset autora-finalista izabranih među više od 400 prijavljenih. Izbor su napravili članovi žirija koji čine cijenjeni fotografi i kustosi inozemne i domaće scene – Louise Clements (Velika Britanija), Lea Vene (Hrvatska), Simon Norfolk (Velika Britanija), Phillip Toledano (SAD), Donald Weber (Kanada) i Gillian Wearing (Velika Britanija).

Radove u Francuskom paviljonu izložiti Gidon Levin (21 22 23), Kirill Gollovchenko (Gorka zelena dinja), Maria Sturm i Cemre Yeşil (Za ptice), Andrea i Magda (Sinajski park), Anne Müchler i Nico Schmitz (Susret), Mario Brand (Pripovjedačica), Qian Zhao (neobično, na rubu), M. Scott Brauer (Ovo je najgora zabava na kojoj sam ikada bio), Michal Siarek (Alexandar) i Pierre Liebaert (Napokon slobodni). Finalisti će kroz vodstvo izložbom prikazati i objasniti kako se zajednička tema Otkrivanja proteže kroz njihove radove te koje se priče kriju iza njihovih istraživanja bilo da se radi o dokumentarnim ili konceptualnim projektima.

Od 20 sati kreće drugi dio svečanosti otvaranja kada će se pred Francuskim paviljonom uz glazbenu pratnju DJ Lil Tatya i VJ-ing Ivana Liika na projekcijskom platnu prikazati deset pohvaljenih projekata prijavljenih za sudjelovanje na finalnoj izložbi.

Opsežan i intenzivan program Organa Vida nastavlja se do subote, 17. rujna, a očekuju vas mnoge izložbe na različitim zagrebačkim lokacijama, kao i panel diskusije, razgovori s umjetnicima i projekcije filmova.

Posebno se ističe panel diskusija vezana uz izložbu o ratnoj fotografiji s naših prostora – Lekcije iz '91. (17.9. u 17 sati, Zagrebački plesni centar) koju će moderirati Sandra Vitaljić. Sama izložba otvara se u srijedu 14.9. u 18 sati u Galeriji Zvonimir. Upriličit će se i razgovori s istaknutim fotografima, Nikolom Zelmanovićem (Ovdje i sada, 17.9. u 16 sati, Galerija Šira), Ziyahom Gafićem (Izgubljeni raj, Bosna i Hercegovina, 14.9. u 16 sati, ZPC) i Draganom Jurišić (YU: Izgubljena zemlja, 15.9. u 16.30 sati, ZPC). Kao ekskluzivu ističemo razgovor s umjetnikom Phillipom Toledanom, autorom fotografske serije Možda, 15. rujna u 20 sati u Galeriji Kranjčar, partneru Festivala.

Među filmskim programom ističe se hrvatska premijera filma o jednom od kontroverznijih fotografa koji je na temelju svog provokativnog i opsežnog opusa postao jednom od ključnih osoba fotografije 20. stoljeća — Robertu Mapplethorpeu. Dokumentarni film Pogledajte slike: Robert Mapplethorpe (2016) prikazivat će se u Dokukinu KIC 17.,18., 23. i 24. rujna s početkom u 20 sati. U sklopu Festivala 16.9. u 21 sat u Art Parku Zagreb prikazati film I Remember Your Face njujorške fotografkinje Nan Goldin.

 

  isprintaj članak