Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Skupe presude za turističke putnike
Objavljeno: 25.12.2012. 15:20  
9.000 eura kazne za staro kamenje
9.000 eura kazne za staro kamenje

Fotografija: Istanbul


Zatvorske kazne, visoke novčane globe i troškovi koji nas mogu jako iznenaditi – sudovi dosuđuju turistima drastične kazne. Neznanje ne štiti od kazne – također i kad se radi o godišnjem odmoru. Tko se dobro ne informira, ne nalazi sažaljenje pred sudom i mora skupo platiti svoje neznanje. Međutim, i u zemlji odmora turiste dočekuju neke zakonske mjere spoticanja.

 

9.000 eura kazne za staro kamenje

Mnoge turističke zemlje dosljedno štite svoje kulturno nasljeđe. Izvoz (pokušaji) kulturnih dobara se kažnjava vrlo visokim kaznama. U Turskoj je, na primjer, zabranjen i izvoz malih odlomljenih kamena iz antičkih gradova. To je otkrio jedan berlinski turist u čijoj je prtljazi carinik na aerodromu pronašao jedan kamen. Kako se ispostavilo, radilo se o odlomljenom komadu kamena s jednog antičkog stupa. Nakon šestotjedne istrage njemačkom je turistu suđeno i i dosuđena mu je kazna od 9.000 eura za pokušaj krijumčarenja starina. (Porotni sud Antalya, Turska). Izjavi turista da ga je prodavač na tržnici uvjerio kako se radi o replici (patvorini) suci nisu povjerovali. Za krijumčarenje antikviteta su već u Turskoj izrečene visoke zatvorske kazne. Pritom se Turska nalazi u dobrom društvu. Također se i Alžir, Mađarska, Tajland i još puno drugih zemalja vrlo striktno bore protiv nedopuštenog izvoza starina i drugih kulturno značajnih predmeta.

Savjet: Onaj tko, s jedne strane, želi kupiti suvenire kao obične potrošačke proizvode, s druge se strane mora iscrpno informirati o pravilima određene zemlje.U svakom turističkom vodiču mogu se naći potrebni savjeti vezani uz takva pitanja. A, u slučaju najmanje sumnje ili dvojbe, potrebno je još prije odlaska iz zemlje (najbolje već prije kupnje) kontaktirati carinu.


  isprintaj članak