Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Američko-slovački par na šibenskoj će pozornici razotkriti vlastitu intimu
Objavljeno: 08.07.2019. 19:18  
9. Šibenik Dance Festival
9. Šibenik Dance Festival

Laja Field i Martin Durov među najprivlačnijim su imenima 9. Šibenik Dance Festivala. Riječ je o američko-slovačkom bračnom paru, osnivačima LajaMartin Physical Dance Theatrea.

Na Tvrđavi Barone izvest će vlastitu koreografiju Pinot Noir utemeljenu na njihovoj vezi.

„Pinot Noir bavi se našim upoznavanjem i putom u New York. Za nas je uistinu poseban", kazala je Laja Field te pojasnila kako su neki događaji u djelu iskarikirani. Time se još upečatljivije odnose ljubavna veza i različitost kultura glavnih likova – Amerikanke i Slovaka.

Predstava pršti osjećajima. Moćna energija odnosa izvođača, kažu kritičari plesne umjetnosti, pretočena je u izuzetnu vizualnu atrakciju.

„Martin i ja sanjamo o najvećim pozornicama svijeta. Ples kojim se bavimo, obuhvaća stvarne životne situacije predstavljene kroz povezane teme koje se neprimjetno uvlače u svijet mašte. Uživamo u izvrtanju uobičajenog pogleda na stvarnost i nudimo alternativu - maštu koja publici omogućuje snove, iznenađenje i osmišljavanje vlastite priče", kazala je Laja Field.

I dok sanjarenje ostavlja za umjetnost, o ispreplitanju poslovne i osobne veze s Durovom govori realno.

„Razgovor je ključ svakoga kvalitetnog odnosa. Ona podrazumijeva iskrenost i razumijevanje sugovornika. Shvatili smo da je važno imati vrijeme za sebe - vrijeme kada se možemo odmaknuti jedno od drugoga. Važno je i da jedno drugome dajemo prostor za stvaralaštvo, a jedan od naših sljedećih ciljeva je omogućiti si da ne radimo isključivo kao par", otkrila je slavna koreografkinja i plesačica.

Ona i Durov u svojim djelima važan naglasak stavljaju na tjelesnost. Zato su i LajaMartin nazvali Fizičkim plesnim teatrom. Tjelesnost nadilazi samo kretanje te da njihov rad obuhvaća širok spektar akcije i teatralnosti.

Publika Šibenik Dance Festivala uz Pinot Noir moći će pogledati i predstavu Forward to the Past koju također koreografski potpisuju Laja Field i Martin Durov, no koju izvode studenti Instituta za plesne umjetnosti na Privatnom sveučilištu Anton Bruckner iz Linza.

  isprintaj članak