Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Američko-slovački par na šibenskoj će pozornici razotkriti vlastitu intimu
Objavljeno: 08.07.2019. 19:18  
9. Šibenik Dance Festival
9. Šibenik Dance Festival

Laja Field i Martin Durov među najprivlačnijim su imenima 9. Šibenik Dance Festivala. Riječ je o američko-slovačkom bračnom paru, osnivačima LajaMartin Physical Dance Theatrea.

Na Tvrđavi Barone izvest će vlastitu koreografiju Pinot Noir utemeljenu na njihovoj vezi.

„Pinot Noir bavi se našim upoznavanjem i putom u New York. Za nas je uistinu poseban", kazala je Laja Field te pojasnila kako su neki događaji u djelu iskarikirani. Time se još upečatljivije odnose ljubavna veza i različitost kultura glavnih likova – Amerikanke i Slovaka.

Predstava pršti osjećajima. Moćna energija odnosa izvođača, kažu kritičari plesne umjetnosti, pretočena je u izuzetnu vizualnu atrakciju.

„Martin i ja sanjamo o najvećim pozornicama svijeta. Ples kojim se bavimo, obuhvaća stvarne životne situacije predstavljene kroz povezane teme koje se neprimjetno uvlače u svijet mašte. Uživamo u izvrtanju uobičajenog pogleda na stvarnost i nudimo alternativu - maštu koja publici omogućuje snove, iznenađenje i osmišljavanje vlastite priče", kazala je Laja Field.

I dok sanjarenje ostavlja za umjetnost, o ispreplitanju poslovne i osobne veze s Durovom govori realno.

„Razgovor je ključ svakoga kvalitetnog odnosa. Ona podrazumijeva iskrenost i razumijevanje sugovornika. Shvatili smo da je važno imati vrijeme za sebe - vrijeme kada se možemo odmaknuti jedno od drugoga. Važno je i da jedno drugome dajemo prostor za stvaralaštvo, a jedan od naših sljedećih ciljeva je omogućiti si da ne radimo isključivo kao par", otkrila je slavna koreografkinja i plesačica.

Ona i Durov u svojim djelima važan naglasak stavljaju na tjelesnost. Zato su i LajaMartin nazvali Fizičkim plesnim teatrom. Tjelesnost nadilazi samo kretanje te da njihov rad obuhvaća širok spektar akcije i teatralnosti.

Publika Šibenik Dance Festivala uz Pinot Noir moći će pogledati i predstavu Forward to the Past koju također koreografski potpisuju Laja Field i Martin Durov, no koju izvode studenti Instituta za plesne umjetnosti na Privatnom sveučilištu Anton Bruckner iz Linza.

  isprintaj članak