U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Paprika
Ostavimo li da plodovi potpuno dozriju na stabljici, paprika će prestati cvjetati. ...
Kako očistiti prijenosno računalo puno mikroba
Za vrijeme dok se suši pametno računalo upotrijebite vrijeme i operite ruke! Na taj način nećete vratiti klice na svoj novo dezinficirani uređaj. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Obavezno pogledajte kakvi su električni standardi u zemlji u koju putujete.
Objavljeno: 04.05.2017. 09:05  
Adapter za struju na putovanju
Adapter za struju na putovanju

Diljem svijeta postoje dva standarda za napon i dva standarda za frekvenciju električne energije (struje) u javnoj mreži. Jedan naponski standard je poznat kao "američki" (110 V), a drugi kao "kontinentalni" (220 V). Još dva standarda su se vremenom izjednačila sa ova dva prethodna, a to su "britanski" (240 V) i "južnoamerički" (127 V).

S vremenom su u državama koje su imale 220 V u mreži počeli podizati napon, tako da je sada uobičajeni napon u mreži oko 230 V i više čime se sada kontinentalni standard izjednačio s britanskim kolonijalnim, kojeg se koristilo i u Australiji, Novom Zelandu i slično.

Slično se dogodilo i s američkim standardima. Sada postoje četiri moguće kombinacije za napon i struju. Prva je "američka" 110-127 V i 60 Hz u SAD-u, Kanadi, Središnjoj Americi i Karibima, Venezueli, Kolumbiji, Ekvadoru, Gvajani i Surinamu, kao i u Saudijskoj Arabiji, Japanu i Liberiji.

Druga je "madagaskarsko-tajvanska" koja je samo u te dvije države, odnosno teritorije, i na nekim otocima u Indijskom oceanu i iznosi 110-127 V i 50 Hz. Treća je "peruanska", samo u Peruu, i ima od 220-240 V i 60 Hz, a četvrta, europska, je najrasprostranjenija i iznosi 220-240 V i 50Hz.

Brazil je zemlja u kojoj se prepliću oba glavna sustava napajanja, američki i europski, ovisno u kojoj se saveznoj državi Brazila nalazite.

 

Nikako na put bez adaptera za struju

Ako uključite europski fen u američku mrežu, radit će veoma usporeno, a učinite li obratno, ubrzo će vam uređaj pregoriti. Stoga uoči putovanja ili odmah po dolasku u neku zemlju kupite adapter.

 

Devet vrsta utičnica i utikača

No, niti tada nije nevoljama kraj. Utičnice su u raznim zemljama različite i može ih se razvrstati u devet osnovnih grupa. Europske utičnice su sa dva okrugla i debela "pipka" - kao kod nas u Hrvatskoj.

U Italiji, recimo, takođe su dva okrugla pipka, ali su rupe tanje, pa morate koristiti adapter. Britanski stil, kojeg se sreće na Malti, Cipru i diljem njihovog nekadašnjeg carstva, je trokontaktni, s pljosnatim pipcima.

Obavezno pogledajte kakvi su električni standardi u zemlji u koju putujete. Uštedjet ćete si mnogo živaca ako prije polaska na put kupite adapter. 

  isprintaj članak