Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Mirovinu prima već 68 godina!
Više od 500 građana Srbije prima mirovinu duže od pola stoljeća! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Jedan od ključnih trenutaka foruma bit će predstavljanje novog izdanja Adriatic Sea Tourism Report
Objavljeno: 04.05.2019. 05:31  
Adriatic Sea Forum – cruise, ferry, sail & yacht, putujuće međunarodno događaja posvećenog pomorskom turizmu u Anconi, 30. i 31. svibnja 2019.
Adriatic Sea Forum – cruise, ferry, sail & yacht, putujuće međunarodno događaja posvećenog pomorskom turizmu u Anconi, 30. i 31. svibnja 2019.

Susret koji će se održati u Anconi, 30. i 31. svibnja 2019, zbog četvrtog izdanja Adriatic Sea Forum – cruise, ferry, sail & yacht, putujućeg međunarodnog događaja osnovanog i organiziranog od strane Risposte Turismo, konzultantske i istraživačke tvrtke koja posluje u polju turističke makroindustrije, ove godine je u partnerstvu s Lučkom upravom središnjeg Jadrana.

Nakon uspjeha prethodnih izdanja održanih u Trstu (Italija, 2013.), Dubrovniku (Hrvatska, 2015.) i Budvi (Crna Gora, 2017.), s preko 40 međunarodnih govornika i 200 sudionika, Adriatic Sea Forum ove godine se usidrava u glavni grad regije Marche zbog dvodnevnog poslovnog umrežavanja, diskusije i dubinske studije unutar zidina Mole Vanvitelliana.

 

Ciljevi foruma

Forum je rođen s ciljem da se raspravi o budućem napretku pomorskog turizma na Jadranu, olakša razvoj novih zajedničkih projekata i stvori mogućnosti za sve zainteresirane sudionike na području krstarenja, trajekta i nautike (jedrilica i jahta) koji posluju na jadranskom području da se susretnu i umreže. Od tada je postao referentna točka za cijeli sektor pomorskog turizma na tom području.

Francesco di Cesare, predsjednik Risposte Turismo, izjavio je kako je Jadransko more neprocjenjivo bogatstvo za zemlje koje na njega izlaze i sa stajališta morskog turizma kojem je posvećen Adriatic Sea Forum i dodao je: "Pokretanje zajedničkih inicijativa i projekata nastalih iz prisutnosti poduzetnika, menadžera i administratora angažiranih u tim sektorima na jednom mestu, na forumu spada među najznačajnije rezultate koje je ovaj događaj postigao”.

,,Plovidba, krstarenja i trajekti su teme za koje međunarodna luka Ancona, smeštena u središtu jadranske i jonsko-jadranske makroregije, intenzivno radi na razvojnoj strategiji”, rekao je Rodolfo Giampieri, predsjednik Lučke uprave centralnog Jadrana, dodajući da je to vizija usmjerena na rast luksuzne brodogradnje i povećanja nautičkog turizma, zahvaljujući prisutnosti turističke luke Marina Dorica, te da je važno ojačati mogućnosti koje proizilaze iz činjenice da je luka čvorište morskih autocesta i druga luka po redu za međunarodni putnički trajektni promet. Riječ je o strategiji koja se snažno zalaže za razvoj krstarenja, s ambicioznim projektom novog terminala, koji će biti ulaz u središnju Italiju za ovo obećavajuće turističko tržište. 


Očekuje se 200 sudionika 

Očekuje se sudjelovanje više od 200 sudionika: od turoperatora i putničkih agencija do brodograditelja, pomorskih agenata i lučkih i zračnih terminala, kao i marina i luka za izletničke brodove, nautičkih tvrtki, brodogradilišta, javnih uprava i lokalnih turističkih konzorcija.

 

Krstarenje, trajekt i nautika u brojkama: Adriatic Sea Tourism Report 2019

Nakon uvodnih pozdrava, velika pozornost na otvaranju bit će posvećena novom Adriatic Sea Tourism Report koje sprovodi Risposte Turismo od 2013. godine, a u kojem analizira tokove, dimenzije, prirodu i pravce turističkih kretanja (krstarenje, trajekti i nautički sektor) u sedam zemalja koje gledaju na Jadransko more.

 

Struktura foruma

Struktura događanja sastoji se iz plenarnih rasprtava i tematskih uvida u posebna područja zanimanja koja će se smjenjivati naizmjenično s prikazima, intervjuima i osobnim razgovorima, a ove se godine forum završava s tri tehnička stola u kojima se raspravlja o prioritetima koji će olakšati razvoj svakog od tri sektora Foruma.

 

Više od 40 domaćih i međunarodnih govornika

Brojne važne ličnosti će svojim govorima animirati različite momente Foruma. Neki od njih su: Thomas Boardley - glavni tajnik CLIA Europe, Airam Díaz Pastor - predsjednik Med Cruisea, Rodolfo Giampieri - predsjednik Lučke uprave centralnog Jadrana, Ivana Jelinić - predsjednica FIAVET-a, Evisi Kopliku - Koordinator stupa održivog turizma EUSAIR, Andreas Ntais - predsjednik luke Igoumenitsa, Ugo Patroni Griffi - predsjednik Lučke uprave južnog Jadrana, Kristijan Pavić - CEO ACI Club, Roberto Perocchio - predsjednik Assomarinas, Alessandra Priante - voditeljica ureda za međunarodne odnose, Ministarstvo poljoprivrede, prehrane, šumarstva i turizma, Daniele Rossi - predsjednik Assoporti, Antoni Tiò - predsjednik Barcelona Clúster Nautic.

 

Teme o kojima će se raspravljati

Među temama o kojima će se raspravljati za okruglim stolovima je predlaganje odluka i akcija koje bi mogle ubrzati razvoj Jadranskog mora kroz pomorski turizam, intervencije i investicijski prioriteti koje određuju lučke vlasti na tom području, a imajući u vidu različite vidove putničkog prometa, mogućnost ostvarivanja gospodarskog rasta i zaštite okoliša, važne prepreke sa kojima se mogu suočiti područja u kojima preovlađuje giga yacht turizam, konkurentnost trajekta u promijenjenom okviru mobilnosti i ponude prijevoza, novosti koje bi mogle okarakterizirati industriju krstarenja u bliskoj budućnosti.

Ovaj događaj, koji će se održati na tri jezika: talijanskom, engleskom i hrvatskom, također će omogućiti svim sudionicima da budu u tijeku s europskim programima posvećenim tom području i strategijom EUSAIR pet godina nakon njenog pokretanja, saznati više o karakteristikama, zahtjevima i očekivanjima kupaca zainteresiranih za turističku ponudu Jadrana i da saznaju nešto više o aktualnostima izvan jadranskog područja koje se ističu u pomorskom turizmu.

 

Prostor za mlade s Alumni@ASF

Adriatic Sea Forum 2019. ponovno će ugostiti Alumni@ASF, projekt koji omogućuje 50 studenata ili nedavno diplomiranih ispod 30 godina sa sveučilišta i magistarskih tečajeva u zemljama koje se nalaze na obje strane Jadrana da sudjeluju u događaju, prate sesije i uspostave kontakt s prisutnim poduzetnicima

 

Organizacije koje pružaju pomoć su: Assoporti, Jadransko-jonska euroregija, Jadransko-jonska inicijativa, Assomarinas, EBI - Europska brodarska industrija, FIAVET Talijanska federacija turističkih poslovnih udruga, Forum Jadransko-jonske gospodarske komore, INSULEUR, International Propeller Club - Ancona, UFTAA Ujedinjeni savez udruga putničkih agencija, Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA, Konferencija UCINA Nautica i YoungShip. 


  isprintaj članak