Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Kako učinkovito spavati i pomoći vlastitom tijelu
Objavljeno: 27.08.2020. 09:59  
Ako ste noćas spavali loše, spavajte goli
Ako ste noćas spavali loše, spavajte goli

Snimio: Željko Marušić

Nevjerojatno veliki broj ljudi spava loše. Krivi su način života, obilni obrok prije lijeganja, napetost na poslu, loš madrac, neodgovarajući jastuk, a tome može pridonijeti i – pidžama!

Što bismo trebali uraditi da postignemo opuštajući san i spavanje? Vjerujte, iznenadit će vas odgovor.

 

Previše odjeće

Razina tjelesne temperature prirodno opada dok spavate. Noseći pidžame od guste tkanine ili prekrivanjem teškim pokrivačima koji vas zagrijavaju, ometat ćete tu tjelesnu funkciju. To može uzrokovati bacanje i prevrtanje tijekom sna, smanjujući kvalitetu sna.

 

Spavanje gol

Ukoliko spavate goli doći će do boljeg prozračivanja tijela. Kada spavate goli lakše dolazi do isušivanja znoja, a time sprečavate rast gljivica i mikroorganizma tijekom noći.

Pomaže i onima koji imaju više masti, odnosno brže će smanjiti tjelesnu težinu. Kada čvrsto spavate, tijekom noći se smanjuje razina kortizola. Dodajmo da će kosa biti zdravija, a pore i koža zategnuti.

 

Spavajte u paru

Dodir kože na kožu povećat će hormone vezanja zajedno s oksitocinom. Stvoriti će i dodatnu osjetljivost na dodir s vašim partnerom. Povećat će osjećaj povjerenja i povezanosti, te smanjiti vrijeme do započinjanja ljubavi.

U nekom trenutku osjetit ćete dodatnu pozitivnost i dodatnu energiju. Kod dosta pojedinaca nedostaju ova osjetila u njihovom uobičajenom životu.

 

Manje odjeće - bolji optok krvi

Korištenjem manje odjeće postižete bolji optok krvi, a time mnogo manje bolova. Spavanje bez odjeće uklanja i bolove u blizini želuca, kao i bol u struku. I osjećaj napetosti, naravno. 

 

Istraživanja ne lažu

Postoji nekoliko izvještaja kako pore i koža upijaju vitamine uspješnije na golom tijelu negoli ako ste odjeveni. Tome pridonosi i stalni protok zraka. Spavanje bez odjeće omogućava čišćenje lojnih žlijezdi u punoj mjeri, što poboljšava metaboličku sliku tijela.

 

Lakšu posteljinu, molim

Ako ste se riješili pidžama dodatno će vam pomoći i pravilan izbor posteljine. Ne skupljajte poplune i teške prekrivače. Danas postoje lagani materijali koji će vas jednako zgrijati i uliti osjećaj sigurnosti prilikom spavanja.

  isprintaj članak